Parlamentarė susidomėjo vaistų nuo peršalimo poveikiu

Po lrytas.lt publikacijos apie vaistų nuo peršalimo sudėtyje esantį narkotiko amfetamino darinį pseudoefedriną arba vaistuose nuo skausmo esantis narkotiką kodeiną, Seimo narė Vincė Vaidevutė

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 10, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:59 AM

Politikė kelia klausimą, kodėl šiais vaistais laisvai prekiaujama.

„Ar nereikėtų šių vaistų įtraukti į receptinių vaistų sąrašą? Ar yra ištirtas šalutinis šių nereceptinių vaistų poveikis? Ar šių populiarių vaistų nuo peršalimo dažnas vartojimas nesukelia priklausomybės ir abstinencijos požymių? Kiek per metus yra parduodama nereceptinių vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra narkotinių medžiagų?“ - teiraujasi kreipimesi V. V. Margevičienė.

Tokie klausimai jai kilo po Vilniaus priklausomybės ligų centro direktoriaus Emilio Subatos interviu, kuriame jis nurodo, kad 30 mg pseudoefedrino turi vaistai nuo peršalimo „Gripex“, vaistų „Actifed“ ir tirpiųjų miltelių „Theraflu“ sudėtyje yra po 60 mg pseudoefedrino. Jį savo sudėtyje turi dauguma vaistų nuo slogos. Vaisto tikslas - sutraukti nosies gleivinės kraujagysles.

Nereceptiniuose vaistuose nuo skausmo galima aptikti opiatų grupės narkotiką kodeiną. Jis sukelia euforiją, o vartojant pastoviai - išsivysto priklausomybė. Šios medžiagos savo sudėtyje (8 mg) turi vaistas nuo skausmo „Solpadeine“. Kodeinas priklauso opiatų grupės narkotikams, kaip morfijus ir heroinas.

Šios narkotinės medžiagos, esančios nereceptinių vaistų sudėtyje, stimuliuoja centrinę nervų sistemą.

„Nerimą kelia tai, kad vienų iš populiariausių ir dažniausiai reklamuojamų vaistų sudėtyje yra narkotinių medžiagų. Vaistų reklamose skelbiamas greitas jų poveikis, tačiau kokios gali būtį pasekmės vėliau? Manau, kad tokios rūšies vaistus turėtų paskirti gydytojas, nurodydamas dozes ir išaiškinęs vaistų poveikį organizmui bei jų sąveiką su kitais vaistais“, - sako Seimo narė V.V.Margevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.