Kauno dykvietėse slypi mirtini spąstai

„Laukinė“ privatizacija ir drastiški pokyčiai rinkose pakeitė kadaise klestėjusių pramoninių Kauno rajonų peizažą. Juose susiformavo šabakštynais apaugusios dykvietės su daugybe iki galo neištyrinėtų objektų: šulinių šachtų, neaiškios paskirties bunkerių ir siurblinių.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 21, 2013, 2:35 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:50 PM

Savaitgalį Petrašiūnų rajone vykusi mažamečio kauniečio drama paliudijo, kad apleistos teritorijos su nežinia kam priklausančiais atvirais šuliniais kelia mirtiną pavojų. Kauno savivaldybės vadovai pirmadienį sušaukė pasitarimą, jame nuspręsta įpareigoti seniūnus apeiti savo prižiūrimas teritorijas, apžiūrėti, ar nėra jose pavojų keliančių neuždengtų šulinių.

„Tokių šulinių, kurių dangčius galas žino kada pavogė metalo vagys, Petrašiūnuose, Nemuno pakrantėje, ko gero, galima rasti dar ne vieną. Problema ta, kad šios vietos, esančios už kadaise klestėjusių gamyklų teritorijų, tapo apleistos ir nepatrauklios. Jose lankosi nebent žvejai, valkatos, kaip parodė įvykiai, užklysta ir vaikai“, – lrytas.lt žurnalistui sakė Kauno Petrašiūnų seniūnijos seniūnas Algimantas Vilkevičius.

Pasak seniūno, vieta, kur įvyko nelaimė, buvo stambus pramonės rajonas, o Nemuno pakrantėje veikusios stambios įmonės statė siurblines, naudojo upės vandenį. Kita vertus, įmonės įrengė ir fekalinės kanalizacijos išleidimo sistemas. Po „laukinio“ privatizavimo naujų savininkų bankroto ir turto perskirstymo nemažai įmonių tapo apleistos, natūraliai susiformavo šabakštynais apaugusios dykvietės.

Petrašiūnų seniūnas A.Vilkevičius neabejoja, kad šulinio, į kurį praėjusį šeštadienį įkrito berniukas, dangtį pavogė metalo vagys.

„Kai ertmė atsiveria viešose, lankytinose vietose, žmonės iš karto informuoja, kad pavogtas dangtis. O tokiose vietose, kaip ši, kur žmonės lankosi labai retai, šie spąstai gali žiojėti metų metus, kol neįvyksta nelaimė. Šias angas dykviete virtusioje Nemuno pakrantėje bus galima nustatyti nebent žiemą, kai pasnigus jos ims „alsuoti“, – sakė Petrašiūnų seniūnas.

Valdininkas minėjo, kad surastus atvirus šulinius reikės uždengti masyviais betono dangčiais.

„Betono kol kas Kaune dar nesuperka, todėl šių dangčių niekas nevogs“, – ironizavo A.Vilkevičius.

Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis lrytas.lt sakė, kad be visuomenės pagalbos tikrai nepavyks nustatyti visų dykvietėse esančių mirtinai pavojingų šulinių.

„Nors seniūnams duotas nurodymas identifikuoti pavojingus objektus, jie fiziškai nėra pajėgūs aplankyti visų dykviečių, apleistų teritorijų ir jų užkaborių. Todėl prašome žmonių apie žinomus pavojų keliančius objektus pranešti vietos seniūnijoms. Su šiais objektais teks tvarkytis savivaldybei, juos aptverti, užversti žemėmis ar kitaip sutvarkyti“, – sakė D.Ratkelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.