Virš D.Ibelhauptaitės rengiamo koncerto – įspėjimų debesys

Lapkričio 10-ąją „Vilnius City Opera“ rengiamas koncertas „VCO Rock“, kuriame roko ritmu ketinama atlikti garsias operų arijas, sulaukė pasipriešinimo. Pirmadienį išplatinta žinia, esą Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose, kuriuose suplanuotas šis koncertas, tokie renginiai apskritai negali vykti. „Vilnius City Opera“ įkūrėja Dalia Ibelhauptaitė užsimena žinanti, kas nori, kad šis renginys neįvyktų, tačiau jo vietos neketina keisti.

D.Ibelhauptaitė neabejoja, kad suplanuotas renginys Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose lapkričio 10-ąją įvyks.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Ibelhauptaitė neabejoja, kad suplanuotas renginys Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose lapkričio 10-ąją įvyks.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Oct 21, 2013, 4:45 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:37 PM

Roko muzikantų grupė su gitaristu Tomu Varnagiriu priešakyje, solistai Asmik Grigorian, Joana Gedmintaitė, Laimonas Pautienius, Vaidas Vyšniauskas, Aušrinė Stundytė, Tadas Girininkas – tokia „VCO Rock“ koncertų dalyvių sudėtis.

Ši trupė, anksčiau žinoma „Bohemiečių“ pavadinimu, jau ne kartą pasirodė kiek neįprastose erdvėse – pavyzdžiui, prieš keletą metų elektroninės muzikos fantaziją „XYZ“ atliko nebeveikiančio sostinės kino teatro „Lietuva“ patalpose.

Tačiau jos sumanymas vienam vakarui vėl užpildyti muzika jau seniai neveikiančius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus sulaukė įspėjimų.

Mat, anot „Siemens“ areną valdančiai įmonių grupei „SEVEN Entertainment“ priklausančios koncertų organizavimo agentūros „SEVEN Live“ direktoriaus Juro Vėželio, minėtuose rūmuose tiesiog negali vykti renginiai.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas draudžia eksploatuoti masiniams renginiams numatytą Vilniaus koncertų ir sporto rūmų dalį. Koncertų organizatoriams atsiųstame rašte teigiama, kad dėl gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų ir siekiant užtikrinti renginyje galinčių dalyvauti žmonių saugumą, renginiai jau daugelį metų uždarytoje erdvėje vykti negali“, - teigiama pranešime, kuris papildytas ir atitinkamo departamento pažyma.

„Turėjome idėją Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose surengti roko muzikos projektą, tačiau Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnai į tai pažiūrėjo itin neigiamai. Pasak jų, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų eksploatacija dėl nustatytų gaisrinės saugos reikalavimų pažeidimų bei teisėtų valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnų nurodymų nevykdymo, uždrausta dar 2009 metų pavasarį, o per pastaruosius 4 metus, kol rūmai stovi tušti ir faktiškai griūva, padėtis ne tik, kad nepagerėjo, bet ir pablogėjo,“ – teigė J.Vėželis.

Pastarąjį dešimtmetį Koncertų ir sporto rūmai stovi tušti. Paskutinį sykį rūmai buvo atgiję sutinkant 2009 metus, tada, ant jų sienos buvo rodomas miuziklas „@hofmann Spragtukas“, tačiau žiūrovai tą kartą rinkosi lauke. Dar po kelių mėnesių priešgaisrinės apsaugos departamento pareigūnai uždraudė eksploatuoti rūmus.

„Pasak specialistų, renginys šioje erdvėje keltų didžiulį pavojų žiūrovams, o įgyvendinti priešgaisrinės apsaugos reikalavimus renginiui Sporto rūmuose yra neįmanoma – gaisrininkai bet kokiu atveju privalėtų nutraukti koncertą jam net neprasidėjus“, - sakė J.Vėželis.

Įdomi detalė – bilietus į „VCO Rock“ platina bendrovė „Tiketa“, priklausanti tai pačiai įmonių grupei „SEVEN Enertainment“, kaip ir įspėjimą pasiuntusi koncertų agentūra.

Portalui lrytas.lt J.Vėželis sakė, kad tikrai neketina žlugdyti „VCO Rock“ renginio, tačiau neatkreipti dėmesio į žiūrovų saugumo klausimą tiesiog negalėjo.

„Kai patys domėjomės galimybe rengti koncertą tuose rūmuose, sužinojome pakankamai, kad tos galimybės nesvarstytume. Estetinis rūmų vaizdas ir kiti dalykai – svarbu, bet publikos saugumas – svarbiausia, o su tuo ten akivaizdžiai yra problemų.

Su „Vilnius City Opera“ mes tikrai neturime jokių bėdų. Ir nereikia manyti, kad bandome šį renginį prisivilioti į „Siemens“ areną – ji tokiam koncertui tikriausiai būtų per didelė erdvė.

Vilniuje yra nemažai saugių arenų ir koncertų salių, kuriose galėtų vykti toks koncertas“, - pabrėžė J.Vėželis.

„Nenoriu veltis į nešvarius žaidimus“, - lrytas.lt paklausta apie šiuos teiginius, sakė D.Ibelhauptaitė.

Režisierė patikino, kad žiūrovų ir dalyvių saugumas koncertų metu bus užtikrintas – remiantis rimčiausių miesto priešgaisrinės apsaugos tarnybų ekspertų nuomonėmis ir patarimais.

„Mūsų prioritetas yra, kad žmonėms būtų saugu ir šilta, ir tuo rūpinamės jau kelis mėnesius nuo pat renginio planavimo iki jo įgyvendinimo. Išskirtinės praktikos gyvuoja tada, kai yra skiriamas išskirtinis dėmesys saugumui užtikrinti“, - sakė D.Ibelhauptaitė, priminusi, kad prieš keletą metų dėl renginio „Lietuvos“ kino teatre taip pat bendradarbiavo su Vilniaus miesto priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu ir įvarių tarnybų specialistais.

Režisierė pridūrė, kad jos nenustebino vieši „SEVEN Live“ vadovo pareiškimai.

“VCO Rock“ yra dar viena idėja, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo neįgyvendinama, todėl nenuostabu, kad vienas renginių organizatorius viešai platina pareiškimus, esą šiuose rūmuose nieko nevyks.

Tokie projektai reikalauja labai didelio darbo ir sudėtingo pasiruošimo, daugelio organizacijų patarimų ir pagalbos, tačiau aš labai tikiu, kad mes privalom suteikti žiūrovui galimybę ir alternatyviai kultūrai, neapsiribodami tik didelėmis arenomis. Vilniaus miestas, deja, neturi daug vietų, kur gali vykti svarbūs nekomerciniai kultūros renginiai, todėl vienam vakarui atgaivinti tai, kas turi ypatingą aurą - labai svarbu“, - pabrėžė D.Ibelhauptaitė.

Anot jos, Koncertų ir sporto rūmų salę nuodugniai įvertino statybų inžinierijos ekspertai. Pagal jų sudarytą ir su priešgaisrinės saugos tarnybomis derinamą planą bus vykdomi Vilniaus sporto rūmų saugumo užtikrinimo ir pritaikymo renginiui darbai, paties renginio metu bus įdiegta daugelis apsaugos priemonių, dirbs dešimtys apmokytų savanorių ir specialistų.

D.Ibelhauptaitės teigimu, rūmų pastate užtikrinti saugumą ir higienos reikalavimus yra kiek paprasčiau nei buvusiame “Lietuvos” kino teatre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.