Dėl skolų burlaivio „Arka“ kapitonui per audrą teko sprukti iš Lenkijos

Unikalaus burlaivio „Arka“ savininkas įklimpęs į skolas nebežino, kaip atsiskaityti. Keliasdešimties tūkstančių litų skola ir likusi dalis paskolos bankui, verslininką verčia parduoti savo gyvenimo meilę – burlaivį „Arka“.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

Oct 22, 2013, 9:36 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:38 PM

Skolos vyrui susidarė, kai jis tikėdamas užsidirbti plukdant sporto mėgėjus per Londono olimpines žaidynes, išvyko į Didžiąją Britaniją. Neturint leidimų, laivas buvo areštuotas, o burlaivio laikymas prie brangiausios krantinės Londono centre vyrui kainavo 33 tūks.litų.

Didelę skolą tuomet padengė lenkas, žadėjęs įsigyti burlaivį. Tačiau lenko pažadai nesipildė. Skolose paskendęs Viktoras Vladimirovas per audringą jūrą rizikuodamas savo gyvybe grįžo į Lietuvą.

Pagal XIV amžiaus kogo kopiją pastatytas burlaivis „Arka“ po pusantrų metų pertraukos vėl Klaipėdos uoste.

Iš Karelijos pušų prieš 6-erius metus Rusijoje pastatytas laivas kadaise plukdė turistus, čia dažni svečiai buvo vestuvininkai.

Tačiau įgyvendinęs svajonę turėti tokį laivą Viktoras Vladimirovas netrukus suprato, kad išlaikyti jį užsiimant turizmu vien Lietuvoje nepavyks. Tikėdamasis užsidirbti 2012-aisiais prieš Londono olimpines žaidynes, jis su bendrakeleiviu išvyko į Didžiąją Britaniją.

Burlaivis „Arka“ netrukus buvo sulaikytas Didžiosios Britanijos policijos ir prišvartuotas prie vienos brangiausių krantinių. Per metus už laivo stovėjimą Anglijoje prikapsėjo 33 tūkstančių litų skola.

„Lietuviški dokumentai, kuriuos aš turiu neatitinka europinių standartų. Aš užsieniečius Lietuvoje plukdyti galiu, tačiau Anglijoje ne. Tam, kad gaučiau tinkamus dokumentus reikia daug pinigų ir tai ne „Arkos“ problema, tai visų mano kolegų problema. Visi kolegos turi tokius pat dokumentus ir nė vienas negali dirbti Anglijoje ar kitose Europos sąjungos šalyse“, - pasakojo burlaivio „Arka“ savininkas Viktoras Vladimirovas.

Skolą sumokėjo lenkas, kuris planavo vėliau burlaivį pirkti. Jis burlaivį iš Anglijos uosto parplukdė į Lenkiją. Čia laivas dar kartą įstrigo – Viktoras Vladimirovas niekaip nesulaukė, kol lenkas baigs sandorį.

Tuomet kapitonas ryžosi pavojingam žygiui – be gelbėjimo liemenės, talžomas 25 metrų per sekundę vėjo ir kelis metrus aukščio siekiančių bangų, parplukdė laivą į Klaipėdą. Kapitonas pasakoja net nežinojęs, kiek kuro likę bakuose.

„Iš Lenkijos parplaukiau, nes negalėjau susitarti su partneriu, kuris žadėjo pirkti laivą, bet to nepadarė. Esu skolingas bankui, mane spaudžia terminai ir buvau priverstas grįžti. Kad nekiltų dar didesnių problemų, pasirinkau audringą orą, surizikavau ir grįžau namo.

Grįžti reikėjo tam, kad laivą grąžinti į Lietuvą, nes kitu atveju lenkai manęs būtų nebepaleidę. Laive nebėra stiebo, nei kitų jūrinių reikmenų, nei gelbėjimosi liemenių. Aš tyčia pasirinkau audringą jūrą tam, kad iš ten pabėgčiau“, - prisipažino vyriškis.

Su ašaromis akyse apie gyvenimo meilę kalbantis Viktoras už šį laivą skolas turi grąžinti iki mėnesio pabaigos, antraip jam teks atsisveikinti su laivu visam gyvenimui.

„Tai buvo mano gyvenimo dalis ir aš ją praradau. 55 tūks. eurų ir visi klausimai bei problemos bus išspręsti. Tikiuosi už tiek parduoti laivą, atiduoti skolas ir gauti lietuviškus dokumentus, bet ne europietiškus. Nes gauti tokius dokumentus, didžiulės investicijos – tai didžiulė bėda ne tik man, bet ir visam Lietuvos laivynui“, - pasakojo vyriškis.

Dabar laivo savininkas turi vienintelį norą – kad areštus ir audras atlaikęs burlaivis sudomintų pirkėjus ir jam pavyktų išbristi iš skolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.