K.Krivickas: „V.Lingys – auka vardan demokratinės Lietuvos“

Šių metų rugpjūčio 13 dieną žurnalistui Vitui Lingiui būtų suėję 53-eji. Tačiau spalio 12-ąją Lietuva minėjo kitas metines – lygiai prieš du dešimtmečius vykdydamas tiesioginį mafijos boso Boriso Dekanidzės įsakymą žurnalistui gyvybę atėmė „Vilniaus brigados“ smogikas Igoris Achremovas. Įvykiai, pakeitę Vilniuje klestėjusią mafiją, jau šį, pirmadienio, vakarą 22 val. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nusikaltimas ir bausmė. Kriminalinės paslaptys su Kristupu Krivicku“.

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „Nusikaltimas ir bausmė. Kriminalinės paslaptys su Kristupu Krivicku“ rodomas pirmadienio vakarą, 22 val.
„Lietuvos ryto“ televizijos laida „Nusikaltimas ir bausmė. Kriminalinės paslaptys su Kristupu Krivicku“ rodomas pirmadienio vakarą, 22 val.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 28, 2013, 7:09 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:52 PM

Prieš daugiau nei dvidešimtmetį žurnalistas V. Lingys itin susidomėjo nelegalia „Vilniaus brigados“ veikla. Apie tuo metu šalies sostinėje veikusią mafiją žinojo visi. Ne tik žinojo, bet ir jos bijojo... „Vilniaus brigada“ tuo metu kontroliavo kone visas turgavietes, prekybos kioskus, alkoholio ir cigarečių kontrabandą, automobilių vagystes, prostituciją, ginklų ir narkotikų prekybą... Visai nelegaliai veiklai vadovavo Vilniaus mafijos bosas B. Dekanizdė.

Būtent tada, kai „Vilniaus brigada“ ėmė kelti grėsmę ne tik atskiriems verslininkams, bet ir valstybei, organizacijos veikla susidomėjo žurnalistas V. Lingys.

Tik jo tiriamųjų straipsnių dėka Lietuva sužinojo, kaip glaudžiai mafijos veikla susijusi su valdžios struktūromis. Netrukus „Vilniaus brigada“ ėmė jausti vis stiprėjantį teisėsaugos ir visuomenės spaudimą, B. Dekanidzei likti šešėlyje darėsi vis sunkiau.

Bandymai grasinti ir papirkti, mėginimai tartis gražiuoju. Bet net ir didžiausios grėsmės akivaizdoje V. Lingys liko ištikimas savo, tiesos ir žodžio laisvės principams. Tuomet ir buvo nuspręsta – Vitas Lingys turi būti nužudytas.

Apie kokią informacinę bombą tuometiniam kriminalinės policijos vadovui prasitarė žurnalistas? Ar gali būti, kad jis buvo nužudytas būtent dėl to, kad nespėtų išspausdinti surinktos itin svarbios ir reikšmingos informacijos apie ryšius tarp Vilniaus mafijos ir pačių aukščiausių šalies politikų?

Įsakymą įvykdyti kruviną nusikaltimą B. Dekanidzė davė būdamas Latvijoje, prabangioje pajūrio viloje. Būtent ten ir buvo iškviestas smogikas I. Achremovas, kuriam buvo parodyta V. Lingio nuotrauka ir paliepta: „Nužudyti nedelsiant.“ Ar mafijos vadeiva baiminosi, jog bus išspausdinta V. Lingio rankose turėta informacinė bomba, kurios paviešinimas „Vilniaus brigadai“ galėjo tapti paskutiniu pasispardymu?

1993 metų spalio 12 diena. Egzekucija įvyko – Vitas Lingys nužudytas.

Po egzekucijos įvykdymo visi V. Lingio nužudymo vykdytojai Lukiškių kalėjime buvo laikomi ypatingo saugumo sąlygomis. Nužudymo vietoje surinktų įrodymų užteko smogikus apkaltinti žmogžudystės įvykdymu.

Mafijos mirties nuosprendis žurnalistui V. Lingiui ir jo įvykdymas visuomenėje sukėlė neregėto mąsto visuomenės pasipiktinimą. Nematoma riba buvo peržengta. Mafija paskelbė karą valstybei. Aukščiausi valdžios ir teisėsaugos pareigūnai priėmė sprendimą – bet kokia kaina ištirti nusikaltimą, vykdytojus ir užsakovus nubausti griežčiausiomis bausmėmis, o „Vilniaus brigadą“ – sunaikinti.

Išsigandęs mirties bausmės pusmetį nelaisvėje praleidęs V. Lingio žudikas I. Achremovas nutarė tartis ir įvardyti bendrus... Kas vyko po to?

Pirmoji istorijos, apie Vito Lingio mirtimi paženklintą „Vilniaus brigados“ tyrimą, dalis jau šį pirmadienio vakarą 22 val. tik per „Lietuvos ryto“ televiziją nuomonių laidoje „Nusikaltimas ir bausmė. Kriminalinės paslaptys su Kristupu Krivicku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.