Biržų rajono ūkininkų kova gyventojams sėja baimę

Savaitgalį Pučiakalnės kaime (Biržų r.) supleškėjus nenustatytų piktadarių padegtam namui, vietos gyventojai gyvena baimėje. Žmonės beveik neabejoja, kad šis padegimas susijęs su vietos ūkininkų tarpusavio konfliktais.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Oct 30, 2013, 10:19 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:24 PM

Jau kitą savaitę minėta sodyba ir beveik 5 ha žemės turėjo oficialiai tapti ūkininko Donato Ambrazevičiaus nuosavybe. Tačiau ją nupirkti, siūlydamas sumokėti daugiau, norėjo ir stambiausias šių apylinkių ūkininkas Romualdas Misevičius, pagarsėjęs prieš keletą mėnesių, kai viešai prabilo apie Biržus valdančių banditų išpuolius prieš jo šeimą.

Stebisi keistais sutapimais

Kaip lrytas.lt sakė 40-metis ūkininkas Donatas Ambrazevičius, sodyba Pučiakalnės kaime, kurią jis kitą savaitę turėjo oficialiai įsigyti, priklauso į aštuntą dešimtį įkopusiam, prieš kelerius metus į Biržus persikėlusiam gyventi Vytautui M. su žmona. Iš šių senukų A.Ambrazevičius jau kelerius metus nuomavosi žemę. Nuomos sutartis dar galioja iki 2015 metų.

Vasarą Vytautas M. nuomininkui pasakė, kad parduoda savo sodybą kartu su žeme. „Sodybos man nereikėjo, tačiau kadangi žemę savininkas norėjo parduoti tik su ja, sutikau. Tik pasiūlau palaukti rudens, kai turėsiu daugiau pinigų“, – pasakojo D.Ambrazevičius. Ūkininkas sako galvojęs, kad galbūt vėliau šioje sodyboje kokį samdinį apgyvendins ar parduos.

Apie sodybos bei dirbamos žemės pardavimą sužinojo šiose apylinkėse ūkininkaujantis R.Misevičius. Jis sodybos šeimininkams ėmė siūlyti daugiau pinigų, kad tik jie parduotų jam.

Tačiau Vytautas M. žodžio nusprendė nelaužyti ir pirkėju pasirinko žemės nuomininką D.Ambrazevičių. Vyrai sutarė, kad sodybą ir žemę jis parduos už 50 tūkst. litų. „Lapkričio 7 dieną jau turėjome pasirašyti pirkimo-pardavimo sutartį. O šeštadienio rytą paskambino mano uošvė, ir pasakė, kad tas namukas sudegė“, – lrytas.lt pasakojo ūkininkas.

Nuvažiavęs pasižiūrėti, jis iš sodybos gyvenamojo namo rado likusias tik mūrines sienas – stogą, medines konstrukcijas prarijo liepsnos. Ūkininkas įtaria, kad namelis buvo padegtas kažką degaus įmetus į verandą, o iš jos laiptais ugnis iškart išplito į pastogę. Kai kaimynai šeštadienio paryčiui išgirdo šaudant šiferį, namelis jau buvo apimtas liepsnų.

D.Ambrazevičius netiki, kad paryčiais namą būtų padegę išdykavę vaikai ar šiaip tokie chuliganai. „Septynerius metus namukas stovėjo ramiai, o kai žmonės susiruošė jį man parduoti – kilo gaisras“, – stebisi ūkininkas. Jis sakė neturintis įrodymų, kad su gaisru gali būti susijęs šį namą su žeme taip pat norėjęs pirkti R.Misevičius, bet stebisi keistais sutapimais.

„Vos pora dienų iki gaisro Vytautas M. Biržuose buvo sutikęs R.Misevičių, šis vėl klausinėjo, ar parduosiąs jam namelį. O kitą dieną po gaisro R.Misevičius jam paskambinęs sakė: „pažiūrėk, ką tavo nuomininkas padarė“, – pasakojo D.Ambrazevičius.

Šis ūkininkas sakė, kad dėl gaisro patyręs tik nuostolių: senukams šeimininkams vis tiek sažiningai sumokės tą sumą, kurią buvo sutaręs, o namelį teliks tik nugriauti, kad kaime neriogsotų degėsiai.

Nori išguiti kitus ūkininkus?

D.Ambrazevičiaus nuomone, daugiau nei 1 tūkst. ha žemės valdantis R.Misevičius greičiausiai nori likti vienintelis ūkininkas šiose apylinkėse. „Jis yra pasakęs, kad mus su broliu sužlugdys“, – sakė vyriškis, su žmona Audra valdantis apie 170 ha nuosavos ir nuomojamos žemės.

D.Ambrazevičiaus metais vyresnis brolis Aidas su šeima taip pat ūkininkauja šiose apylinkėse ir jau ne vienerius metus konfliktuoja su R.Misevičiumi.

Jau anksčiau broliai Ambrazevičiai lrytas.lt yra pasakoję, kad, baimindamiesi išpuolių, yra apdraudę viską, kas įmanoma – techniką, pastatus, kitą turtą, o dėl R.Misevičiaus elgesio ne kartą rašę pareiškimus policijai, iki šiol bylinėjasi teismuose.

Pasak D.Ambrazevičiaus, stambiausias apylinkių ūkininkas vietos gyventojus įkalbinėja išnuomoti ar parduoti žemę tik jam, dirbtinai kelia žemės kainą, kad tik kiti ūkininkai jos nenupirktų.

D.Ambrazevičius dėl vieno tokio atvejo civiline tvarka bylinėjasi teismuose. Jis 5 metus iš vieno vietos gyventojo nuomavosi beveik 8 ha žemės. „Kai pradėjau tą žemę dirbti, ten buvo nedirbamos pievos. O kai po kelių metų darbo šioje žemėje pradėjo kažkas užaugti, R.Misevičius panoro ją pirkti“, – sakė ūkininkas. Kai šios žemės savininkas jam, kaip nuomininkui turinčiam pirmumo teisę ją pirkti, oficialiai pranešė, kad parduoda žemę už 8 tūkst. litų, D.Ambrazevičius taip pat oficialiai laišku patvirtino, kad sutinka už tokią kainą šią žemę pirkti.

Tačiau žemės savininkas jam netrukus paaiškino apsigalvojęs ir žemės nebeparduosiąs. „O praėjus 5 dienoms po nuomos sutarties pabaigos, šią žemę pardavė R.Misevičiui“, – pasakojo be savo rankomis išpuoselėtos žemės sklypo likęs biržietis.

Jis dėl neteisėto žemės pardavimo kreipėsi į Biržų rajono apylinkės teismą civiline tvarka. Prieš porą savaičių šis teismas nusprendė, kad žemės R.Misevičiui buvo parduota teisėtai. „Man labai keista, kad dar net nepaskelbus sprendimo, R.Misevičius šią žemę aparė, tarsi jau žinodamas, ką nuspręs teismas“, – stebėjosi D.Ambrazevičius, ketinantis šį teismo sprendimą apskųsti aukštesnės instancijos teismui. R.Misevičius jaučiasi apšmeižtas

Ūkininko R.Misevičiaus teigimu, Vytautas M. apie tai, kad parduoda savo sodybą ir žemę, jam pasakė šį rudenį. „Man tikrai buvo reikalingas šis namas. Norėjau jame apgyvendinti savo darbininką, atsikėlusį iš Pasvalio rajono“, – pasakojo R.Misevičius. Todėl jis sodybos šeimininkui pasiūlė sumokėti 15 tūkst. litų daugiau, nei už ją ketino sumokėti D.Ambrazevičius.

Pasak R.Misevičiaus, praėjusią savaitę jis, sodybos savininką sutikęs Biržuose, užklausė, ar šis parduos jam sodybą. Senukas jam paaiškinęs, kad kurį laiką dar reikia luktelėti, kol sūnus grįš iš užsienio. „Net neįtariau, kad jau su D.Ambrazevičiumi jis sutaręs dėl pardavimo“, – tvirtino lrytas.lt stambiausias šio krašto ūkininkas.

R.Misevičiaus nuomone, šios sodybos namas galbūt buvo padegtas, kad šeimininkai nebeturėtų kur dėtis ir ją D.Ambrazevičiui parduotų.

Ūkininkas neslėpė nesutariantis su kaimynystėje ūkininkaujančiais broliais Ambrazevičiais.

„Ambrazevičiai susiję su tais pačiais banditais, kurie stengiasi suniokoti mano turtą. Visas karas tęsiasi toliau“, – lrytas.lt sakė R.Misevičius.

„Jų pagrindinis tikslas – apšmeižti, apjuodinti mane prieš kaimo, rajono, Lietuvos žmones“, – įsitikinęs R.Misevičius. Jis patvirtino, kad prieš Ambrazevičius yra išlošęs keletą teismų. Jis taip pat yra kreipęsis į teisėsaugą dėl apie jį skleidžiamo šmeižto. Vietos gyventojai – įsibaiminę

Pučiakalnės kaimo gyventojai į vietos ūkininkų konfliktą linkę nesikišti. Žmonės įsibaiminę – kai kurie, vos pamatę žurnalistus, pasislėpė namuose ir net nepanoro kalbėti.

„Mano ūkinis pastatas ir lauko virtuvė pernai irgi buvo padegti“, – lrytas.lt patvirtino nenorėjęs pavardės pasakyti Pučiakalnės kaimo gyventojas. Vyriškio teigimu, pernai kovo 7 dieną, prieš pat 4 val. nakties jį iš miego prikėlė šaudantis šiferis. Degė kieme esantis garažas, jame stovėjęs automobilis, lauko virtuvė. „Vaikai dujų baliono lauko virtuvėje nebūtų atsukę“, – paaiškino vyriškis, paklaustas, kas galėjo padegti jo turtą. Jis gali tik džiaugtis, kad dujų balionas nesprogo. Tačiau lauko virtuvė sudegė.

Pučiakalniečio teigimu, šie sodybos pastatai užsidegė po to, kai jis pardavė ūkininkui A.Ambrazevičiui didelę, dar kolūkio laikais statytą daržinę. Šią nupirkti norėjo ir R.Misevičius.

„Tačiau aš nieko neįtariu ir nieko nekaltinu“, – pašnekesį baigė garbaus amžiaus vyriškis.

Seniūnui gyventojų baimės nerūpi

Dar keistesnį įspūdį paliko apsilankymas pas Nemunėlio Radviliškio seniūnijos, kuriai priklauso ir Pučiakalnės kaimas, seniūną Giedrių Kubilių.

Žurnalistų paklaustas, ką, kaip seniūnas galvoja apie Pučiakalnės apylinkių ūkininkų konfliktus, G.Kubilius pareiškė, kad jo nuomonės neišgirsim. „Į mano fukcijas tai neįeina. Tegu tuo užsiima teisėsauga“, – paaiškino seniūnas. Paklaustas, ar jam nerūpi, kokioje atmosferoje gyvena, kaip jaučiasi jo seniūnijos gyventojai, G.Kubilius pareiškė, kad tuo turi rūpintis patys žmonės.

„Durys ten“, – trumpą pokalbį su žurnalistais baigė seniūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.