Į laisvę išleistas G.Petrikas: „Skrisiu į Marsą“

Penktadienį į laisvę išleistas už finansinius nusikaltimus kalintas buvęs skandalingai žlugusio koncerno EBSW prezidentas Gintaras Petrikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Nov 8, 2013, 8:47 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:44 PM

Kaunietis laisvės atėmimo bausmę atliko Pravieniškių pataisos darbų-atvirosios kolonijos III valdyboje. Prie jos vartų G.Petriką pasitiko iš Kauno atvykę draugai.

G.Petrikas iš įkalinimo įstaigos išėjo kartu su keliais šiandien į laisvę išleidžiamais kaliniais.

Buvęs Kauno milijonierius neskubėdamas ėjo vyrų eilės gale, rankose nešėsi sportinį krepšį su daiktais.

Sutiktas būrio žurnalistų buvęs EBSW vadovas neslėpė geros nuotaikos, tačiau į klausimus atsakinėjo gana arogantiškai.

„Jaučiuosi gerai, tiesiog nuostabiai“, – sakė G.Petrikas.

Lrytas.lt žurnalistui pasiteiravus, kokie laisvę atgavusio buvusio kalinio ateities planai, G.Petrikas tikino skrisiantis į Marsą.

„Skrisiu į Marsą. Girdėjau, ten (ekspedicijai. – Red.) ieško savanorių“, – atsakė G.Petrikas, o surimtėjęs pareiškė važiuojantis aplankyti tėvų.

Už finansinius nusikaltimus, patikėto svetimo turto iššvaistymą kalėjęs kaunietis neišvengė klausimo, ar jo negraužia sąžinė, kad tūkstančiai indėlininkų prarado savo pinigus.

„Mane graužia sąžinė, kad aš praradau pinigus“, – atšovė G.Petrikas ir sėdęs į jo laukusį visureigį nurūko Kauno link.

Keliaus pas tėvus

„Nuo skambučio iki skambučio“ atlikęs laisvės atėmimo bausmę, taip ir nepaleistas į laisvę pirma laiko, šiandien G.Petrikas iš Pravieniškių keliauja į gimtąjį Kauną.

JAV ir Lietuvoje buvęs Kauno milijonierius už grotų praleido septynerius metus. Pastaruoju metu jis kalėjo Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos III valdyboje.

G.Petriko artimieji lrytas.lt žurnalistui minėjo, kad kadaise klestėjęs milijonierius apsistos savo tėvų Juozo ir Sergilijos namuose, Kauno centre, V.Putvinskio gatvėje esančiame daugiabutyje.

„Laukiame sugrįžtančio sūnaus, didelių vaišių nerengiame, tačiau rasime kuo pavaišinti, alkanas tikrai neliks“, – lrytas.lt dieną prieš garsiojo kalinio paleidimą lrytas.lt sakė jo mama S.Petrikienė.

Pirma laiko į laisvę neišleido

Šeimą pažįstančių žmonių teigimu, garbaus amžiaus G.Petriko tėvus ypač išvargino kelis kartus žlugusios viltys, kad įkalintas sūnus į laisvę bus išleistas pirma laiko.

Tikėtina, kad pas G.Petriką į Lietuvą atvyks užsienyje gyvenanti jo žmona Joana ir trys vaikai, iš kurių du – mažamečiai.

Už 24 mln. litų bendrovei „Investicinė Kauno holdingo kompanija“ indėlininkų patikėto turto iššvaistymą 2009-ųjų liepos 27 dieną Kauno apygardos teismas G.Petrikui skyrė septynerių metų laisvės atėmimo bausmę. Buvęs milijonierius didžiai jo nuostabai tuomet suimtas teismo salėje. Šis nuosprendis buvo skundžiamas, bet Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė, kad jis teisėtas ir pagrįstas.

Į šį bausmės laiką buvo įskaičiuotas suėmimo laikas JAV nuo 2004 metų gegužės 3-iosios iki 2007 metų rugsėjo 21-osios ir Lietuvoje nuo 1995 metų spalio 17-osios iki spalio 20-osios. 

2010 metų vasarį Vilniaus apygardos teismas G.Petrikui skyrė penkerių su puse metų laisvės atėmimo bausmę dėl turto iššvaistymo 1995 metais, kai jis buvo Lietuvos valstybinio komercinio banko tarybos pirmininku ir asociacijos „Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai“ (East-Baltic States-West – EBSW) prezidentu.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. JAV jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba. G.Petrikas lrytas.lt žurnalistui yra pasakojęs, kad sprukti į užsienį jis nusprendęs, vos tik gavęs informacijos, kad su juo ketinama susidoroti.

2004-ųjų pavasarį Lietuvos prašymu buvęs EBSW prezidentas sulaikytas JAV. Jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.