Policijos ir merės prašo apginti nuo garsiojo Biržų ūkininko

„Policijai reikia ne Romualdą Misevičių saugoti, o žmones nuo jo“, – taip penktadienį į Pučiakalnės kaimo (Biržų r.) bendruomenės salę susirinkę vietos gyventojai kreipėsi į pas juos atvykusią Biržų rajono merę Ireną Varzienę ir policijos vadovus.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 8, 2013, 8:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:15 PM

Valdžios ir teisėsaugininkų pagalbos pučiakalniečiai teigia prašantys, nes nebesijaučia saugūs dėl stambiausio šio krašto ūkininko R.Misevičiaus elgesio. Pastarasis visoje Lietuvoje pagarsėjo rugsėjo pabaigoje viešai pareiškęs, kad Biržus valdo banditai, kurie terorizuoja jo šeimą.

Kas užpuolikas – senukas ar ūkininkas?

„Vietos gyventojai nesijaučia saugūs. Užsidega pastatai, smurtaujama prieš vyresnio amžiaus žmones, moteris. Žmonės gyvena baimėje“, – pirmasis prabilo kaimo senbuvis, 71 metų Vytautas Zvilna. Garbaus amžiaus vyriškis papasakojo, kad pats praėjusį šeštadienį patyrė R.Misevičiaus smurtą.

Kaip papasakojo V.Zvilna, šeštadienio rytą jis su žentu Donatu Ambrazevičiumi, jo sūnumi ir darbininku susiruošė į savo mišką malkų. V.Zvilna sėdo į savo traktorių T-25 ir išvažiavo pirmas, o jaunesni vyrai išvažiavo iš paskos automobiliu kiek vėliau.

Senukui teko pravažiuoti pro R.Misevičiaus gyvenamąją sodybą ir tolėliau esančią jo kaimo turizmo sodybą. Netoli pastarosios V.Zvilna pamatė priešais ateinantį R.Misevičių. „Jis nesitraukė iš kelio, tai sustojau – negi važiuosi ant žmogaus“, – sakė V.Zvilna.

R.Misevičius senuką išvadino banditų parankiniu, padegėju, o kai šis užvedė variklį, norėdamas važiuoti toliau, užšoko ant traktoriaus laiptelių ir puolė jį mušti, tąsyti už rūbų.

„Traktoriuko kabina maža, jis į vidų netilpo, tai tik striukės rankovę nuplėšė, sudavė kelis kartus man į krūtinę. O aš tik įsispyręs į grindis laikiausi, kad jis manęs iš kabinos neištrauktų, nes tada gal būtų ir užmušęs“, – lrytas.lt pasakojo V.Zvilna.

Pareiškimai – abiejų

Nežinia, kuo būtų baigęsi grumtynės tarp 55 kilogramus sveriančio smulkaus V.Zvilnos ir tvirtai suręsto R.Misevičiaus, tačiau į konflikto vietą atvažiavo senuko artimieji. Tuomet ūkininkas šokęs nuo traktoriaus ir pasišalinęs. V.Zvilna žento paprašė iškviesti policiją, nes pats telefono nebuvo pasiėmęs.

Maždaug po pusvalandžio atvažiavus policijos pareigūnams, V.Zvilna parašė pareiškimą, kad buvo užpultas R.Misevičiaus. Savo ruožtu, pastarasis taip pat parašė pareiškimą – esą, tai V.Zvilna jį pirmas puolė kirviu, o vėliau su žentu D.Ambrazevičiumi jį įžeidinėjo ir grasino susidoroti.

Dėl viešosios tvarkos pažeidimo Biržų rajono policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pasak susitikime su vietos gyventojais dalyvavusio Biržų rajono policijos komisariato viršininko Eugenijaus Šopio, tyrimas sparčiai juda į priekį.

Neteisėtas ženklas staiga dingo

E.Šopis taip pat patvirtino, kad pareigūnai kreipėsi į žemėtvarkos skyrių, norėdami nustatyti kelio, ant kurio buvo užpultas V.Zvilna, statusą. Tačiau tai jau buvo išsiaiškinę ir patys vietos gyventojai. Jie iš žemėtvarkininkų išgirdo, kad šis kelias – servitutinis, juo jie gali naudotis be jokių apribojimų.

E.Šopį nustebino lrytas.lt klausimas, ar prie servitutinio kelio gali būti įrengtas šlagbaumas, pastatytas eismą draudžiantis ženklas. Būtent tokį šlagbaumą ir ženklą prie šio kelio, vedančio pro R.Misevičiaus sodybą, matė žurnalistai ir rugsėjo mėnesį, ir praėjusią savaitę.

Vietos gyventojų teigimu, ženklas ten stovi jau ne vienerius metus, o ten įrengtą šlagbaumą R.Misevičius iš pradžių užrakindavo, užkirsdamas žmonėms galimybę pasiekti savo mišką, tik vėliau to nebedarė. Pats R.Misevičius lrytas.lt anksčiau yra sakęs, kad šiuo šlagbaumu kelią užtveria nebent vaikai, prašydami saldainių iš vestuvininkų, važiuojančių į pokylį jo kaimo turizmo sodyboje.

„Bus imtasi priemonių šį neteisėtai pastatytą ženklą pašalinti“, – pažadėjo Biržų rajono policijos vadovas. Tačiau vietos gyventojai patarė nebesivarginti – šio susitikimo išvakarėse minėtas ženklas netikėtai dingo.

Bijo ir pareigūnai?

Ir Biržų policijos vadovas E.Šopis, ir kiti susitikime dalyvavę policijos pareigūnai ragino žmones nebijoti ir iškart kreiptis į policiją, rašyti pareiškimus, jei jie jaučiasi nukentėję.

„Jau kiek pareiškimų dėl R.Misevičiaus prirašyta. Bet gauname atsakymą iš policijos, kad ikiteisminis tyrimas nutrauktas, o jei norime – galime bylinėtis civiline tvarka. O kada tada dirbti, jei po teismus tampysimės?“, – paklausė kitas V.Zvilnos žentas, D.Ambrazevičiaus brolis Aidas, su antrąja senuko dukra Jūrate taip pat ūkininkaujantis šiose apylinkėse.

Jis su žmona ne kartą kreipėsi į policiją dėl R.Misevičiaus veiksmų – šis buvo apstumdęs kaimynę, savavališkai užbetonavo Ambrazevičių nusipirktą vandens gręžinį. Šiuo metu teismuose yra 5 Ambrazevičių civilinės bylos prieš R.Misevičių.

„R.Misevičius ne kartą yra grasinęs, kad mus sunaikins. Policija siūlo – įrašykit jo grasinimus, nufilmuokit. Tačiau kas žino, kada jis pasirodys, Aš dirbtuvėse dirbu, pro šalį važiuodamas mane iškeikia ir nuvažiuoja“, – susijaudinusi pasakojo J.Ambrazevičienė.

Ginklai laikinai paimti

Pasak V.Zvilnos, vietos žmonės nebežino, kur kreiptis. „R.Misevičius per televizijas parodė vieną veidą, bet mes norim jums atskleisti jo tikrą veidą“, – sakė senukas.

„R.Misevičius – tai žmogus, kuris pats muša ir pats rėkia“, – sakė kita kaimo gyventoja. Jos teigimu, vietiniai daug metų pažįsta V.Zvilną, tai pats mandagiausias ir ramiausias kaimo žmogus. Todėl niekas netiki, kad jis galėtų kirviu apsiginklavęs užpulti R.Misevičių, kaip pastarasis aiškina.

Žmonės pabrėžė, kad policijos pareigūnai vengia konfliktuoti su R.Misevičiumi. „Kai šeštadienį atvažiavo policininkai, aplinkui lakstė palaidas didelis šuo, tačiau pareigūnai nedrįso pareikalauti jį prisirišti, nors patys jo bijojo“, – sakė D.Ambrazevičius. Patikrinti R.Misevičiaus blaivumą pareigūnai nutarė tik senuko žento paraginti, nes šiam kilo įtarimų, kad ūkininkas taip siautėjo būdamas girtas.

Vietos gyventojai sakė nesijaučiantys nesaugiai ir dėl to, kad kaip medžiotojas R.Misevičius turi ginklus. „Pasakykit prašau, ar jis tebeturi ginklus?“ – paklausė V.Zvilna Biržų rajono policijos vadovo E.Šopio. Šis atsakė neigiamai. Pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo iš R.Misevičiaus ginklai buvo laikinai paimti.

Ūkio direktorius pagrasino teismais

Vietos žmonių pasakojimams išsekus, pakilo nuošaliai sėdėjęs ir jų pasakojimus užsirašinėjęs vyriškis. Iš pradžių išreiškęs pasipiktinimą, kad į šį susitikimą nebuvo pakviestas R.Misevičius, jis paaiškino esąs R.Misevičiaus ūkio direktorius Vaidotas Ivanauskas ir įpareigotas kalbėti jo vardu, nes pats ūkininkas penktadienio rytą turėjęs išvažiuoti į pirmąsias savo vaiko varžybas Panevėžyje.

„Išklausęs čia pasisakiusius žmones manau, kad yra nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 154 ir 155 straipsnius – t.y. jie gali būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn dėl šmeižto ir įžeidimo“, – pareiškė V.Ivanauskas.

R.Misevičiaus atstovas mūru stojo už savo darbdavį. „Noriu pabrėžti, kad šeštadieninis įvykis buvo ne prie V.Zvilnos namų ar senelių prieglaudoje, o prie R.Misevičiaus namų, kur Romualdas buvo išėjęs pasportuoti su vaikais. Ir čia V.Zvilna jį puolė kirviu“, – tvirtino V.Ivanauskas, iškart sulaukęs nepritariamo triukšmo salėje ir klausimų, iš kur tai žinąs, jei nebuvo įvykio vietoje.

Jis taip pat sakė, kad šis susirinkimas jam primena slaptą sueigą grupės iš anksto susitarusių žmonių, norinčių apšmeižti R.Misevičių. Teisinį išsilavinimą turintis vyriškis priminė, kad šio vietos žmonių susibūrimo negalima pavadinti kaimo bendruomenės susirinkimu, nes nerašomas protokolas, nedalyvauja kaimo bendruomenės pirmininkė (šuo metu ji serga – Red.).

Merę nustebino atstovo arogancija

Susitikime dalyvavusi Biržų rajono merė I.Varzienė po V.Ivanausko kalbos sakė, kad vietos žmonės nusprendė pasinaudoti viešumu, kaip juo naudojosi ir pats R.Misevičius, dalyvaudamas televizijos laidose, dalydamas interviu. „Žmonės mato viešumą kaip vienintelę likusią gynybos priemonę, nes jaučiasi bejėgiai. Labai gaila, kad ponas teisininkas fiksuoja emocinius žmonių pasisakymus kaip šmeižtą“, – apgailestavo merė.

„Jūs, kaip R.Misevičiaus atstovas, galėjote kitokią poziciją išsakyti, tačiau laikotės tos pačios arogantiškos pozicijos, tik su teisine terminologija“, – sakė Biržų rajono merė. Ji abejojo, ar galima niekinti susirinkusių žmonių nuomone, jei nėra susirinkimo protokolo.

I.Varzienės teigimu, nei merė, nei policija negali R.Misevičiaus iškeldinti, žmonėms ir toliau teks gyventi jo kaimynystėje. Tačiau rajono vadovė pažadėjo pasikviesti R.Misevičių pokalbiui, siūlė ir vietos žmonėms ieškoti kompromiso su juo.

Tokiam merės pasiūlymui pritarė ir R.Misevičiaus atstovas V.Ivanauskas, pacitavęs seną posakį, kurio esą R.Misevičius laikosi: „Geriau prasta taika nei geras karas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.