Malaizijos lietuvio provokacija sulaukė BBC dėmesio

Gatvės menininkas Ernestas Zacharevičius, vasaros pabaigoje įspūdingu grafičiu, kurį, beje, netrukus suniokojo fantazijos neturintys „kolegos“, papuošęs kino teatro „Lietuva“ sieną, nusipelnė BBC dėmesio. Įtakingame žiniasklaidos portale lapkritį pasirodė straipsnis apie Malaizijoje gyvenantį lietuvį. E.Zacharevičius BBC straipsnyje vadinamas Malaizijos Banksiu (Banksy – garsus Didžiosios Britanijos gatvės menininkas, ant sienų piešiantis įspūdingus provokuojančius juoduoju humoru persunktus grafičius).

E.Zacharevičiaus piešinys ant sienos išbuvo tik šešias dienas.<br>"Facebook" nuotr.
E.Zacharevičiaus piešinys ant sienos išbuvo tik šešias dienas.<br>"Facebook" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2013, 1:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 7:37 AM

Ypatingo dėmesio sulaukė 27 metų lietuvio grafitis nusikaltimais garsėjančiame Malaizijos Džohor Baru mieste, iliustruojantis nusikalstamumo problemą. Ant sienos pavaizduota „Lego“ figūrėle – moteris, besinešanti brangų „Chanel“ krepšį, o už kampo jos tyko kita „Lego“ figūrėlė – vyra su peiliu. „Lego“ simbolis pasirinktas neatsitiktinai – Džohore įsikūręs Malaizijoe Legolendas.

Piešinio nuotrauka sparčiai pasklido po „Facebook“. Komentaruose rašoma,kad šis paveikslas iškalbingesnis už tūkstančius žodžių. Nuotrauka pasidalijo šimtai tūkstančių žmonių. Kai kurie papasakojo savo susidūrimo su plėšikais istorijas arba pasidalijo nusivylimu policija.

Būtent tokios reakcijos lietuvis ir tikėjosi. „Mano piešiniai visada būna atsakymas į socialinę aplinką, - E.Zacharevičius sakė BBC. - Pastebėjau, kad daugelis žmonių jaučiasi labai nesaugūs. Visi, su kuriais kalbėjau, nepriklausomai nuo situacijos, pasakytų – būk atsargus ir paslėpk savo rankinę“.

Vietos valdžiai lietuvio piešinys nepatiko, ir po šešių dienų darbininkai jį uždažė. „Mes negalime leisti, kad žmonės tiesiog ateitų ir pieštų ant sienų“, - BBC sakė Džohor Baru miesto tarybos atstovas Abdulas Azizas. Jis tvirtino, kad mieste mažėja nusikalstamumas, ėmusis priemonių, tokių, kaip gatvių apšvietimas.

Socialiniuose tinkluose pasirodė įvairių E.Zacharevičiaus piešinio interpretacijų, pavyzdžiui, plėšikui vietoj peilio į rankas įduodant gėlių. Vienas gyventojas paskelbė nuotrauką, iš kurios galima spėti, kad ant uždažytos sienos vėl buvo nupieštos „Lego“ figūrėlės, tiktai mažesnės.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.