Gindamasis nuo ligų pensininkas tapo Guinnesso rekordininku

„Tai – mano svarbiausias trofėjus“, – lrytas.lt sako Panevėžyje gyvenantis 69 metų Adolfas Vėjelis, rodydamas Guinnesso rekordininko medalį ir diplomą. Vyriškis neseniai grįžo iš Archangelsko (Rusija), kur dalyvavo pasiekiant naują kolektyvinį Guinnesso rekordą – 300 įvairių šalių atletų pusvalandį sinchroniškai kilnojo svarsčius ir pagerino anksčiau amerikiečiams priklausiusį rekordą.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Nov 25, 2013, 7:07 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:29 AM

Buvęs kelininkas A.Vėjelis džiaugiasi, kad prieš 7 metus išėjęs į pensiją ir pradėjęs rimčiau sportuoti, jis ne tik tapo daugkartiniu pasaulio svarsčių kilnojimo čempionu, pasiekė ne vieną pasaulio rekordą, tačiau ir apsigynė nuo jį užpuolusių profesinių ligų.

Nustebino ir giminaičius

Iš Biržų rajono kilęs A.Vėjelis pasakoja, kad būdamas neaukštas ir smulkaus kūno sudėjimo, giminaičių ne kartą jaunystėje buvo pavadintas „skurduku“.

Anksti – vos 4 metukų, be mamos likęs Adolfas sako anksti tapęs tėčio pagalbininku, padėdavęs prižiūrėti dvejais metais jaunesnį brolį Alių, dirbdavęs sunkius darbus, gal todėl niekada ir nebuvęs stambus. Todėl giminaičiams A.Vėjelis didžiulę nuostabą sukėlė, kai ėmė skinti pergales svarsčių kilnojimo varžybose.

Aktyviai dalyvauti tokiose varžybose panevėžietis ėmė 2006 metais, išėjęs į pensiją. Iki tol svarsčius pakilnodavo, virvės tempimo varžybose dalyvaudavo tik kelininkų švenčių metu.

Pensininkas pradėjo sportuoti

Ilgametis bendrovės „Panevėžio keliai“ greiderio mašinistas į pensiją išėjo būdamas 62 metų. „Norėjau dar dirbti, tačiau medicinos komisijos nepraėjau, buvo nustatytos kelios profesinės ligos“, – prisimena liūdną išėjimą užtarnauto poilsio A.Vėjelis.

Kamuojamas vibracinės ligos vyriškis pastebėjo, kad geriau jaučiasi, kai kūnas gauna nemažą fizinį krūvį. Jis ėmė kasdien savo privataus namo rūsyje įrengtame kambarėlyje kilnoti svarsčius. „O nuvargus ir miegas daug geresnis, nei prie televizoriaus dieną prasėdėjus“, – pasakojo žvalus, nuolat linksmai besišypsantis panevėžietis.

Jau pirmaisiais pensijos metais A.Vėjelis nustebino ir save, ir aplinkinius – tarptautiniame svarsčių kilnojimo turnyre Rokiškyje tarp veteranų savo svorio kategorijoje tapo nugalėtoju, aplenkęs pasaulio čempioną.

O tų pačių metų rudenį Pamaskvėje, Lukovicos mieste vykusiame svarsčių kilnojimo pasaulio čempionate ne tik susižėrė kelis aukso medalius, tačiau ir pasiekė 2 pasaulio rekordus, kurie nepagerinti iki šiol.

Trofėjų pilni namai

Pajutęs pergalių skonį, panevėžietis pensininkas ėmė sėkmingai dalyvauti tarptautiniuose svarsčių kilnojimo čempionatuose. „Amerika, Italija, Rusija, Baltarusija, Ukraina, Latvija, Estija“, – vardijo šalis, kuriose vykusiose varžybose jam teko dalyvauti.

A.Vėjelio namuose vos telpa trofėjai – jis yra laimėjęs 35 pasaulio čempiono medalius, 19 Europos čempionatų aukso medalių, dar 25 medalius yra parsivežęs iš įvairių tarptautinių turnyrų. Čia pat stovi nugalėtojų taurės, kiti suvenyrai.

Nuo ligų svarsčių kilnojimu besiginantis panevėžietis pensininkas yra 29 kartus pagerinęs pasaulio rekordus. Pavyzdžiui, pernai Vitebske (Baltarusija) jis pagerino ankstesnius pasaulinius rekordus, per 1 min. 42 kartus išrovęs 14 kg sveriantį svarstį, per dvi minutes tokį pat svarstį išrovęs 76 kartus, o stūmimo rungtyje per 1 minutę du po 14 kg sveriančius svarsčius iškėlęs 49 kartus.

Sportuoja kartu su žmona

Į varžybas, vykstančias užsienyje, panevėžietis važiuoja savo lėšomis – svarsčių kilnojimas nėra olimpinė sporto šaka, sportininkai jokio finansavimo negauna. „Pasitaupau iš pensijos, dar buvusi darbovietė „Panevėžio keliai“ mane paremia, jos vadovai net paskatina dalyvauti“, – sako 35 metus šioje įmonėje išdirbęs A.Vėjelis.

Sutuoktinio pomėgis patinka ir jo žmonai Onai. Moteris ne tik neprieštarauja, kad vyriškis aktyviai sportuoja, tačiau ir pati kartu su juo kasdien mankštinasi. „Abu čia kas rytą praleidžiame po valandą – padaręs apšilimą aš svarsčius kilnoju, ji dviratį mina, svarmenis pakilnoja, iki šiol yra pavydėtino lankstumo“, – pasakojo namuose bendramintę turintis A.Vėjelis.

Guinnesso rekordą įveikė 300 sportininkų

Žmona džiaugėsi ir sutuoktinio iš Archangelsko šį mėnesį parsivežtu Guinnesso rekordininko medaliu. Čempionate, į kurį susirinko sportininkai iš Suomijos, Lenkijos, Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos, Kazachijos ir Baltijos šalių, gerinant pasaulio rekordą dalyvavo ir trys lietuviai – A.Vėjelis, 71 metų vilnietis Ričardas Kupčinskis ir 53 metų Bronius Stankevičius iš Pakruojo rajono. Kartu su kitais atletais (iš viso jų dalyvavo 300), lietuviai pusę valandos sinchroniškai kilnojo 16 kg sveriančius svarmenis.

„Atrodė nesunkūs tie svarsčiai, bet tas pusvalandis prailgo“, – dabar juokiasi A.Vėjelis. Dalyvius budriai stebėjo net 26 teisėjai, viską fiksavo kelios vaizdo kameros. Jei nors vienas atletas būtų suklydęs ar liovęsis kilnoti svarstį, rekordas nebūtų buvęs užskaitytas.

Amžius sportui – ne riba

Pasak A.Vėjelio, sportas, treniruotės jam jau tapę kasdieniniu gyvenimo būdu. Vyriškis džiaugiasi, kad pradėjus sportuoti ir sveikata pagerėjusi, ir pasaulio pavykę pamatyti daugiau, nei per visą gyvenimą iki pensijos.

Tai, kad sportui amžius – ne riba, panevėžietis turi puikų pavyzdį. Varžybose jis dažnai susitinka 89 metų latvį Paulį Gilį. Šis iki šiol aktyviai sportuoja, važinėja į svarsčių kilnojimo varžybas, dalyvavo ir siekiant Guinnesso rekordo Archangelske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.