Apie sovietinę okupaciją – vis garsiau

Visi, kurie tiria sovietinę okupaciją ir jos padarinius, užsiima jos vertinimu ir įamžinimu, turėtų suvienyti pajėgas. Tokių tikslų sieks vakar Seime įsteigta visuomeninė organizacija.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2013-12-03 07:24, atnaujinta 2018-02-20 00:43

Sovietinės okupacijos tyrimo asociacijos nariai mano, kad tirdami ir vertindami pragaištingą praeitį Lietuvos mokslininkai, politikai, visuomenės veikėjai turėtų vienytis ne vien savo krašte, bet ir su tą patį dirbančiais žmonėmis Latvijoje, Ukrainoje ar kitose Sovietų Sąjungos priespaudą patyrusiose šalyse, rašo „Lietuvos rytas".

Vienas pagrindinių naujos organizacijos steigėjų – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, konservatorius Arvydas Anušauskas.

Politiko teigimu, šis susivienijimas padėtų ugdyti ne tik nuo sovietų nusikaltimų nukentėjusių valstybių visuomenę, bet ir šviesti dažnai apie tai nieko nenutuokiančius Vakarų Europos piliečius.

Kita vertus, suvienytomis pastangomis Lietuva ir kitos posovietinės šalys lengviau atsispirtų vis agresyvesniems Rusijos bandymams neigti sovietų okupaciją ir jos padarinius.

„Būtų gerai, kad žmonės, kurie įvairiu lygiu tiria sovietinę okupaciją, įamžina ją, šviečia vaikus ir jaunimą, pažinotų vienas kitą ir dirbtų bendrai.

Yra ir tuo užsiimančių organizacijų – Genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Tarptautinė komisija nacių ir sovietų nusikaltimams tirti, ir pavienių asmenų. Jų veiklos niekas nesiruošia dubliuoti. Tačiau dažnai ta veikla yra virimas savo sultyse“, – kalbėjo A.Anušauskas.

Pasak parlamentaro, apie akademinius tyrimus ir jų rezultatus šioje srityje Lietuvos ir tarptautinė visuomenė dažnai arba visai nesužino, arba sužino tik po maždaug penkerių metų.

Ši organizacija vienys sovietų okupacijos laikotarpį tiriančius ir įamžinimu besirūpinančius aktyvius studentus, doktorantus, mokytojus, istorikus.

Viena galimų asociacijos veiklos krypčių, kurias įvardijo steigėjai, tarp jų yra ir jaunų istorikų, – specialūs seminarai Lietuvoje reziduojantiems užsienio diplomatams.

„Asociacija reikalinga, kad būtų koordinuojamos pastangos ir jos pavirstų ne vien mokslininkų knygomis lentynose, o kuo nors daugiau viešojoje ir tarptautinėje sąmonėje.

Daug ko nepadarėme, turime medžiagos, kuri gali virsti ir romanais, ir dramomis, ir tikra kultūrine terpe“, – tvirtino naujos organizacijos susirinkime dalyvavęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Dešiniųjų patriarchas priminė, kad lietuviams užsienyje keičiant dokumentus jų gimimo vieta neretai įvardijama Sovietų Sąjunga.

Anot jo, siekiant išvengti tokių dalykų, reikia ir politinių sprendimų, atitinkamų įstatymų.

Į asociacijos steigimo susirinkimą buvo atvykę analogiškos organizacijos iš Latvijos atstovai.

Kaimyninės šalies Okupacijos tyrimo draugijos nariai pabrėžė, kad viena pagrindinių jų veiklos krypčių – okupacijos nuostolių apskaičiavimas ir inventorizacija.

Steigiamajame susirinkime dalyvavo daugiausia Seimo dešiniųjų ir dešiniųjų visuomeninių organizacijų atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.