Žurnalistams nutekėjusi informacija – nebe valstybės paslaptis

Skambiai prasidėjęs slaptos informacijos atskleidimo skandalas, kai ieškodama kaltininkų teisėsauga be skrupulų purtė ir žurnalistus, ir valstybės tarnautojus, ima bliūkšti. Nors iki šiol teigta, kad žurnalistams patekusi informacija apie Rusijos grėsmes sudarė valstybės paslaptį, dabar, neoficialiomis žiniomis, ji pavirto tik riboto naudojimo tarnybine paslaptimi. Ją nutekinusiam įtariamajam kalėjimas nebegresia. Paviešintos informacijos slaptumo lygį staiga sušvelnino Valstybės saugumo departamentas.

Daugiau nuotraukų (1)

Arturas Paknys („Lietuvos ryto“ televizija)

2013-12-04 20:57, atnaujinta 2018-02-19 23:42

Kodėl taip padarė, saugumiečiai nekomentuoja. Esą viskas paaiškinta tyrimą atliekantiems prokurorams.

Valstybės saugumo departamento atstovas Vytautas Makauskas sakė, kad jų ekspertų komisija prokuratūrai paaiškino, kas yra svarbu, o kas ne tiek.

Generalinė prokuratūra jau prieš kelias savaites gyrėsi, kad išsiaiškino, kas ir kaip dalyvavo atskleidžiant slaptą informaciją. Tačiau įtarimų niekam neskubėjo pateikti, nes be saugumiečių išvados nežinojo, kaip kvalifikuoti padarytą veiką. Dabar prokurorai situacijos nekomentuoja.

Kodėl staiga iš didelės paslapties liko tik tarnybinė, vienintelį paaiškinimą turi Seimo Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Artūras Paulauskas. Anot jo, tyrimas taip pakrypo, nes informacijos tekintojų paieškos nuvedė ne bet kur, o į prezidentūrą.

„Tas visas laikas buvo reikalingas pamažinti nusikaltimo sunkumą, matyt, tai bandymas kaip nors išsukti Ulbinaitę, kad nebūtų teikiami sunkesni kaltinimai“, - svarstė Nacionalinio saugumo komiteto vadovas.

Sušvelninus informacijos slaptumo lygį, jos tekintojui palengvėja ir atsakomybė, nes nebelieka iki 3 metų kalėjimo grėsmės.

„Jeigu slaptumo žyma būtų sumažinta iki tarnybinės paslapties, tai už tarnybinės paslapties atskleidimą taip pat numatyta baudžiamoji atsakomybė, tiktai šita veika vertinama kaip baudžiamasis nusižengimas ir, atitinkamai, sankcija yra švelnesnė“, - aiškino A.Paulauskas.

Už tarnybinės paslapties nutekinimą numatyta kur kas mažesnė bausmė – bauda, laisvės apribojimas arba areštas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.