Gyvenimas nelaisvėje: protų mūšiai, mezginiai ir Morė su treningais

Aukštos niūrios mūrinės sienos ir spygliuota viela. Skustos galvos, narkotikai ir agresija. Tai - bene viskas, ką žinome apie kalėjimus, ką galvojame apie įkalintuosius.  Tačiau šis skurdus įvaizdis gali būti apgaulingas. Tuo gali įsitikinti peržvelgęs nuotraukas, kuriomis su portalu lrytas.lt sutiko pasidalinti Pravieniškių, Panevėžio ir Kybartų pataisos namai.

Trečiosios valdybos įkalintieji žaidžia „Protų mūšį“.<br>Pravieniškių pataisos namų nuotr.
Trečiosios valdybos įkalintieji žaidžia „Protų mūšį“.<br>Pravieniškių pataisos namų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Dec 27, 2013, 6:21 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:45 PM

Nuotraukose - nuteistųjų kameros, virtuvė, lovelės kūdikiams, medžio dirbtuvės, automobilio formos sniego skulptūra, Užgavėnių Morė, kurią Pravieniškėse kalintieji aprengė treningais, akimirkos iš protų mūšio ir kiti įdomūs vaizdai.

Mezga, tvarko, stato

Atvaizduose iš Panevėžio moterų pataisos namų - įrodymai, kad jos ten nesėdi rankų sudėjusios. Štai - už grotų megztos pirštinės, vaizdai iš savanoriško darbo tvarkant kapines ir remontuojant namus įkalintųjų vaikams.

100 porų raštuotų pirštinių moterys padovanojo Užsienio reikalų ministerijai, kuri šias išdalijo į Lietuvą per pirmininkavimo ES renginius atvykusiems svečiams.

Kitas vaizdelis - su kryžiais. Nuteistosios kasmet prieš Vėlines kelias dienas grėbia lapus ir kitaip tvarko senąsias Panevėžio kapines.

Ką tik suremontuoti Vaikų (kūdikių) skyriaus kambariai primena, kad kai kurios Panevėžio pataisos namuose kalinčios moterys - ne vienos. Su jomis - vaikai ar kūdikiai. remontu rūpinosi ir jį finansavo Nuteistųjų socialinio užimtumo centras, Vilniaus tarptautinė moterų asociacija, krikščioniškas labdaros fondas „Tėvo namai“.

Šiemet spalio 31 dieną Panevėžio pataisos namuose įkalintos buvo 306 moterys.

430 porcijų maisto

Kybartų pataisos namai atskleidė, kaip atrodo itin griežtos drausmės kameros. Ypač piktybiški ir tvarkos nesilaikantys nuteistieji iš įprastų kamerų būna perkeliami į vadinamąsias drausmės grupes. Jose aplinka skurdi. Nuotraukose matyti tik lova ir stalas su prie jo pritvirtintomis lentelėmis sėdėjimui.

Tame pačiame pastate - ir Sveikatos priežiūros tarnyba. Ten dirba šeimos gydytojas, slaugės bei odontologas, kiti medikai, kurie gali suteikti būtinąją pagalbą.

Kybartuose bausmę atliekantys vyrai miega ant čiužinių, kuriuos siuva nuteistos moterys. Panevėžio pataisos namuose siuvami čiužiniai iš specialios vatos. Jų matmenys - 190x70 cm.

Kartais po šiais čiužiniais įkalintieji slepia draudžiamus laikyti daiktus - mobiliuosius, aštrius įrankius ar narkotikus. Pareigūnai kartais kamerose atlieka kratas. Kratos būna planinės pagal iš anksto sudarytą grafiką ir neplaninės – kilus įtarimui, kad nuteistieji turi draudžiamų daiktų.

Dar vienoje nuotraukoje iš Kybartų pataisos namų - plieniniai virtuvės įrenginiai. Kalėjimo valgykla įrengta 2006 metais. Valgykloje maistą vienu metu galima gaminti 430 nuteistųjų.

Darbas, žaidimai, malda

Pravieniškių pataisos namų nuotraukose - rankdarbiai. Vyrai vieni kitus moko rankdarbių patys. O štai – spalvingas inkilas. Jis buvo padovanotas Pravieniškių seniūnijai 2013 metais per Žemės dienos šventę.

Kitoje nuotraukoje – buitinis vaizdelis iš nuteistųjų kameros. Joje gyvena 9 nuteistieji. Čia gali išbūti visą paskirtą bausmę (10-15 metų), tačiau dažnai kaliniai keliami į kitas grupes, tad ir gyvenamoji vieta keičiasi.

Įkalintiesiems patinka žaidimas „Protų mūšis“. Tradiciškai jis rengiamas 1-2 kartus per metus. Dvejus metus Pravieniškių seniūnija rengė „Protų mūšio“ čempionatą, todėl žaidimo turai vyko vieną kartą per mėnesį.

Greta kalėjimo veikiančiame medžio darbų ceche vienu metu gali dirbti kelios dešimtys darbininkų. Gaminami įvairūs baldai. Nuteistųjų produkciją perka Lietuvos įmonės.

Iš 750 Pravieniškėse kalinčių nuteistųjų kelios dešimtys jų meldžiasi. Kalėjime įrengtos koplyčios. Viena jų pavadinta Šiluvos Dievo Motinos vardu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.