Kokie buvo 2013-ieji (1): Ūkio banko žlugimas ir tragiškos įžymybių mirtys

Velnio tuzino skaičiumi paženklinti metai Lietuvai atnešė nemažai sukrėtimų, nelaimių, netekčių. Jau vasarį šalį supurtė Kauno milijonieriaus valdomo Ūkio banko žlugimas. Tūkstančiai žmonių prarado indėlius, rizikos zonoje atsidūrė legendinis „Žalgirio“ krepšinio klubas. Pats bankroto kaltininkas pasislėpė Rusijoje.

Vasarį paskelbtas Ūkio banko bankrotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vasarį paskelbtas Ūkio banko bankrotas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-29 19:10, atnaujinta 2018-02-19 16:15

Šaltas, žiemiškas kovas nedžiugino ne tik orais: nelaimingas atsitikimas išbraukė iš gyvųjų sąrašo verslininkę, visuomenės mėgstamą Kauno politikę Ireną Matijošaitienę. Balandį iš gyvenimo pasitraukė populiarus aktorius Vytautas Šapranauskas.

Šiuo laikotarpiu buvo ir garsiai nuskambėjusių, bet niekuo pasibaigusių projektų – pavyzdžiui, „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ jungtuvių, kurios žadėjo užgimsiant stiprią populistinę partiją, bet išėjo šnipštas. Buvo ir keistų nutikimų, kai oro uoste su nedeklaruotu cigarečių kroviniu įkliuvo milijonierė, B.Lubio našlė L.Lubienė.

Portalas lrytas.lt siūlo ryškiausių šių metų pirmojo trečdalio įvykių apžvalgą.

Sausis

Sausio 4 d. Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį kaunietę Eglę Vosyliūtę sieros rūgštimi sužalojusiems Pauliui Kairiui ir Povilui Butėnui. 2011 metais P.Kairys, apakintas pavydo, užpylė sieros rūgšties ant buvusios draugės E.Vosyliūtės veido. Grožiu pasižymėjusios merginos veidas žiauriai sudarkytas visam gyvenimui.

Žiaurų išpuolį viename Kauno daugiabučių surengusiam 34 metų P.Kairiui teismas skyrė 11 metų nelaisvės, jo bendrininkui, 25 metų P.Būtėnui, – 9 metus.

Sausio 7 d. STT sulaikė Lietuvos krepšinio federacijos generalinį sekretorių Mindaugą Balčiūną. Jam pareikšti įtarimai pinigų plovimu. Įtarimai pareikšti ir Panevėžio merui Vitalijui Satkevičiui.

Įtarta, kad Panevėžio savivaldybė parengė planą, kaip neteisėtai skirti šiame mieste esančiam viešbučiui remontuoti ir plėsti 2 mln.Lt. Pretekstas remontuoti buvo 2011 metais vykęs pasaulio vyrų krepšinio čempionatas.

Sausio 8 d. Vilniaus oro uoste sulaikyta viena turtingiausių Lietuvos moterų, „Achemos grupės“ savininko našlė, 55 metų Lyda Lubienė. Jos bagaže aptikti 38 pakeliai kontrabandinių cigarečių.

Multimilijonierė nubausta 3 tūkst.Lt bauda.

Sausio 22 d. policija sudavė triuškinantį smūgį visą šalį apraizgiusiai Kauno Agurkinių grupuotei. Po ilgai rengtos operacijos buvo suimtas gaujos vadeiva Saulius Velečka (pravarde Agurkas) ir dar 5 įtakingi jo bendrininkai.

Jiems pareikšti įtarimai dėl organizuotos nusikalstamos grupuotės įkūrimo, narkotikų platinimo, neteisėto praturtėjimo. Įtariama, kad gauja plėšikavo ir žudė.

Nustatyta, kad iki 2009 m. žudynių Kaune S.Velečka bendravo su dviguba žmogžudyste įtariamu Drąsiumi Kedžiu, vėliau susipyko.

Vasaris

Vasario 12 d. prasidėjo Kauno milijonieriaus valdomo Ūkio banko griūtis. Centrinis bankas apribojo ŪB veiklą įtarus, jog banko turto grynoji vertė buvo mažesnė, nei pateikta ataskaitoje. Bankas nebegalėjo vykdyti su kapitalu susijusių riziką ribojančių normatyvų.

Su Ūkio banko investicine grupe (ŪBIG) buvo susijusi Kauno „Žalgirio“ areną ir „Žalgirio“ krepšinio komandą valdžiusios įstaigos.

Ūkio banko gerąją dalį perėmė Šiaulių bankas. V.Romanovas kilus skandalui išvyko į Rusiją.

Ūkio banko griūtis ypač skaudžiai smogė su ŪBIG susijusiai žiniasklaidos grupei „Diena Media News“.

Vasario 22 d. Kauno klinikose 39 metų moteris pagimdė ketvertuką: mergaitę ir tris berniukus. Naujagimiai buvo sveiki, tik iki galo neišnešioti. Medikų duomenimis, toks įvykis gimdyvėms pasitaiko kartą iš maždaug 700 tūkst.atvejų.

Vasario 24 d. Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir Teisingumas“ po tarybų posėdžių oficialiai paskelbė, kad ketina jungtis į vieną politinę jėgą, pradėjo derybas.

Tikroji priežastis jungtis buvo juodosios buhalterijos byloje įklimpusios Darbo partijos bandymas išvengti atsakomybės ir išsaugoti valstybės partijoms skiriamą finansinę paramą.

Tačiau ilgainiui derybos įklimpo, nes nepavyko susitarti, kas bus jungtinės partijos pirmininkas – Viktoras Uspaskichas ar Rolandas Paksas.

Kovas

Kovo 6 d. Kauno centre buvo užpultas ir sumuštas žinomas finansininkas, buvęs Ūkio banko valdybos pirmininkas ir buvęs Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Liutauras Varanavičius. Nusikaltimą tiriantiems pareigūnams kilo įtarimų, kad išpuolis nebuvo paprastas chuliganizmas, L.Varanavičių norėta įbauginti.

Jis konfliktavo su LFF prezidentu Juliumi Kvedaru, kuris buvo įtariamas neteisėtu praturtėjimu.

Kovo 12 d. anksti ryte sunkią galvos traumą savo namuose patyrė Kauno miesto tarybos narė Irena Matijošaitienė. Verslininkė, „Vičiūnų“ verslo grupės savininko Visvaldo Matijošaičio žmona nukrito nuo laiptų. Namuose tuo metu buvo tik ji ir jos vyras.

Kauno klinikų medikai kovojo dėl moters gyvybės, bet jos išgelbėti nepavyko. I.Matijošaitienė mirė kovo 14 d.

Pagal I.Matijošaitienės testamentą, jos vidaus organai paaukoti donorystei, kūnas kremuotas.

Kovo 17 d. I.Matijošaitienė palaidota Kauno Petrašiūnų kapinėse, Garbės panteone, šalia Lietuvai nusipelniusių žmonių.

Vėliau Kauno prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl tyčinio I.Matijošaitienės nužudymo. Konkretūs įtarimai niekam nebuvo pareikšti, tyrimo tikslas buvo nustatyti verslininkės mirties priežastį.

Po 7 mėnesius trukusio tyrimo nustatyta, kad I.Matijošaitienės mirties priežastis – nelaimingas atsitikimas. Regos problemų turėjusi moteris patamsyje, lipdama laiptais, pražengė pakopą ir nukrito ant grindų.

Balandis

Balandžio 5 d. Baltijos jūros aplinkosaugos konferencijos metu Sankt Peterburge įvyko ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus ir Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininko Aleksejaus Milerio susitikimas, kitą dieną A.Butkevičius susitiko su Rusijos premjeru D.Medvedevu. Prasidėjo naujosios Lietuvos Vyriausybės, žadėjusios susitarti su Rusija, derybos dėl mažesnių dujų kainų Lietuvai. „Gazprom“ už mažesnes dujų kainas reikalauja, kad Lietuva atsiimtų ieškinį iš tarptautinio arbitražo teismo.

Balandžio 5 ir 6 d. (savaitgalį) daugelyje Lietuvos vietų siautė sniego pūga. Keliuose įvyko avarijų, nors didelių nelaimių pavyko išvengti. „Lietuvos draudimas“ pranešė, kad balandžio 8 d., pirmadienio rytą, 30 proc. išaugo klientų srautas, informuojančių apie savaitgalį dėl žiemiškų orų patirtus nuostolius. Gauta apie 100 pranešimų apie dėl sniego slėgio sulaužytus pastatų stogus.

Balandžio 7 d. V.Romanovo Ūkio banko žlugimas įgavo tarptautinį atgarsį. Bosnijos ir Hercegovinos vyriausybė davė nurodymą pradėti Biračo aliuminio sodrinimo gamyklos, susijusios su Ūkio banku, bankroto procedūrą. 2012 metais Biračo gamyklos nuostoliai siekė 5,4 mln. Bosnijos markių (3,5 mln. JAV dolerių). Bendri gamyklos nuostoliai siekė 735,3 mln. markių.

Balandžio 9 d. Seimas atėmė teisinę neliečiamybę iš „Drąsos kelio“ partijos įkvėpėjos Neringos Venckienės. Dviguba žmogžudyste įtariamo Drąsiaus Kedžio sesuo, buvusi Kauno apygardos teisėja kaltinama pasipriešinimu policijos pareigūnams, piktnaudžiavimu globėjos teisėmis, trukdymu antstoliui vykdyti pareigas.

Netrukus po apkaltos N.Venckienė dingo iš posėdžių salės. Ji gegužės mėnesį buvo pastebėta JAV, Čikagoje. Jos bendražygiai Seime neslėpė, kad N.Venckienė prašys politinio prieglobsčio JAV.

Balandžio 17 d. Vilniuje prie Sluškų parko rastas kontrabandinis cigarečių krovinys neįprastoje vietoje – pareigūnai iš Neries ištraukė plaustą, ant kurio buvo pritvirtinta apie 100 dėžių arba kitaip - milijonas kontrabandinių cigarečių.

Balandžio 18 d. tapo juoda diena Lietuvos teatro ir televizijos šou verslo istorijoje. Savo bute Vilniuje, S.Konarskio gatvėje, rastas nusižudęs aktorius, televizijos laidų vedėjas, 54 metų Vytautas Šapranauskas. Jį aptiko sūnus Gytis.

Artimieji V.Šapranausko ieškojo tris dienas, su juo nesisekė susisiekti ir televizijos laidos, kurią jis turėjo vesti, prodiuseriams.

V.Šapranauskas kentėjo dėl priklausomybės nuo alkoholio, jį kankino depresija – televizijos ekranuose nuolat matoma jo šypsena, kaip paaiškėjo, tebuvo kaukė.

Balandžio 20 d. atsisveikinti su aktoriumi, pašarvotu Vilniaus Mažojo teatro salėje, plūdo tūkstančiai vilniečių ir V.Šapranausko talento gerbėjų iš visos šalies.

V.Šapranausko laidotuvių dieną vyko socialinė akcija „Savižudybė – ne išeitis“.

V.Šapranauskas per TV3 vedė laidas „Šapro Šou“, „TV šeškas“, „Puikusis šou“, projektus „Šok su manimi“ ir „Chorų karai“. Vaidino TV seriale „Moterys meluoja geriau“. Jis buvo spektaklių „Trys seserys“, „Vilnius-Dakaras“, „Nuodėmių miestas“ pagrindinių vaidmenų atlikėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.