Kokie buvo 2013-ieji (2): gėjai, P.Gražulis ir šiurpios žmogžudystės

Velnio tuzino skaičiumi paženklinti metai Lietuvai atnešė nemažai sukrėtimų, nelaimių ir netekčių. Metų viduryje Lietuvą sukrėtė ne vienas šiurpus nusikaltimas - Varėnoje buvo nužudyta devyniolikametė mergina, o Biržuose - septyniolikametis moksleivis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 30, 2013, 5:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:58 PM

Tačiau tuo pačiu metu savo atpildo sulaukė Kauno nusikalstamos grupuotės vadeiva Henrikas Daktaras, pravarde Henytė - jis buvo įkalintas iki gyvos galvos. Taip pat ilgais kalėjimo metais buvo nubaustos dvi Viktorijos - šiaulietės gimnazistės, žiauriai nužudžiusios savo bendramokslę.

Taip pat metų vidurys buvo pažymėtas ir spalvingais nutikimais - rugpjūtį buvo užfiksuoti žymiausi Lietuvos bėgliai - Maskvoje pranykęs Vladimiras Romanovas, o kitame pasaulio gale - Čikagoje - garsioji Seimo narė Neringa Venckienė.

Portalas lrytas.lt siūlo ryškiausių šių metų antrojo trečdalio įvykių apžvalgą. Pirmojoje dalyje buvo apžvelgti pirmieji metų mėnesiai, kurie pažėrė daug netekčių. Ją skaitykite čia.

Gegužė

Gegužės 3 d. žlugusio Ūkio banko pagrindinis akcininkas Vladimiras Romanovas išvyko į Maskvą ir Lietuvoje daugiau nepasirodė. Verslininkas teigė, kad dėl sveikatos problemų ir insulto pateko į ligoninę. Tačiau liepos mėnesį jis buvo pastebėtas guviai pramogaujantis ežere Pamaskvėje.

Rugpjūtį buvo paskelbta V.Romanovo tarptautinė paieška. Pareigūnai jį siekia apklausti Ūkio banko žlugimo byloje dėl galimo 50 mln. litų iššvaistymo. Jam grįžus ruoštasi pateikti įtarimus.

Gegužės 16 d. be žinios dingo vakare pabėgioti nusprendusi Varėnos gyventoja Sandra Naujūnaitė.

Į devyniolikos metų merginos paieškas buvo mestos gausios pareigūnų pajėgos. Tačiau po keleto savaičių – birželio 11-ąją – Lietuvą sukrėtė baisi žinia. Merginos kūnas buvo rastas užkastas netoli Senųjų Trakų esančiame miške.

S.Naujūnaitė tapo atsitiktine dvidešimtmečio Manto Šerpensko auka. Tuo metu, kai mergina bėgiojo, pro šalį važiavo raudonas M.Šerpensko „Volkswagen Golf II“. Pamatęs simpatišką merginą, sustojo ir užkalbino.

Merginai nesureagavus kaip tikėtasi, M.Šerpenską iškart apėmė nesuvokiamas pyktis, todėl pačiupęs nepažįstamąją kelis kartus smogęs kumščiu ir nusitempęs į automobilį. Ten ją išniekino ir nužudė. Supratęs, kad mergina negyva, kūną nuvežė užkasti į mišką.

S.Naujūnaitė palaidota po dviejų dienų – birželio 13 dieną – jos gimtajame mieste Varėnoje. M.Šerpensko byla dar nepasiekė teismo, jis buvo stebimas psichiatrijos ligoninėje. Po nusikaltimo vaikiną apklausę kriminalistai stebėjosi 20-mečio šaltakraujiškumu.

Birželis

Birželio 1 d. po dvidešimt metų kalėti nuteistos šiurpią žmogžudystę įvykdžiusios šiaulietės Viktorija Vaitiekaitytė ir Viktorija Lietuvninkaitė. Dvi jaunos merginos nuteistos už itin žiaurų gimnazistės Nedos R. nužudymą ir jos palaikų išniekinimą.

Nužudytosios tėvai kreipėsi į Apeliacinį teismą ir siekia, kad dukros žudikėms būtų paskirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Birželio 3 d. iš pareigų prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu buvo atleista ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Pretekstu tapo skandalingas B.Vėsaitės ir jos dviejų patarėjų skrydis bendrovės „Arvi“ užsakytu aštuonviečiu verslo klasės lėktuvu į verslo forumą Kazachstano sostinėje Astanoje.

„Arvi“ tuo metu kaip tik derėjosi su Ūkio ministerija dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo sutarties.

Birželio 21 d. generalinis prokuroras Darius Valys priėmė sprendimą patenkinti šių metų birželio 17 d. pateiktą Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio prašymą atleisti jį iš tarnybos Lietuvos Respublikos prokuratūroje.

Kauno apygardos prokuratūrai Kęstutis Betingis vadovavo 11 metų. Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras K.Betingis nesutiko tęsti tarnybos nė vienose iš pasiūlytų pareigų ir išreiškė pageidavimą, pasibaigus jo paskyrimo į pareigas kadencijai, būti atleistas savo noru.

Birželio 14-ąją kalėti iki gyvos galvos buvo nuteistas Kauno nusikalstamos grupuotės lyderis Henrikas Daktaras. Jį teismas pripažino kaltu dėl verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo Vinco Varno, Rimanto Ganusausko-Mongolo ir Vladimiro Seneckio-Turisto nužudymo.

Šią Klaipėdos apygardos teismo nutartį H.Daktaras apskundė Lietuvos Apeliaciniam teismui ir prašo visiškai jį išteisinti.

Be to, Vilniaus apygardos administracinis teismas nagrinėja H.Daktaro skundą dėl blogų kalinimo bei konvojavimo sąlygų. Henytė iš valstybės reikalauja milijono litų.

Birželio 22-oji. Vėlų vakarą atokiame Šiaurės Pakistano Himalajų rajone, būrys ginkluotų Talibano teroristų, apsirengusių sukarintos organizacijos – Gilgito žvalgų – uniformomis, užpuolė 4 kilometrų aukštyje įrengtą bazinę alpinistų stovyklą. Jie sušaudė ir lazdomis užmušė dešimt užsieniečių alpinistų.

Tarp Talibano smogikų aukų buvo ir lietuvis alpinistas Ernestas Markšaitis. Tąnakt buvo nušauti 11 keliautojų, įsikūrusių bazinėje stovykloje.

Anksčiau šiais metais, alpinistas E.Markšaitis buvo išgyvenęs didelę sniego audrą Prancūzijos Alpėse. Tą kartą stichija pasiglemžė dviejų lietuvių alpinistų gyvybes.

Liepa

Liepos 7d. iš darbo pasitraukė rezonansines bylas narpliojęs prokuroras Mindaugas Dūda. Jis tyrė pašalinto prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo, balsų pirkimo per Seimo rinkimus, kitas garsias bylas, palaikė valstybinį kaltinimą Medininkų žudynių byloje.

Liepos 28 d. Vilniuje vyko eitynės „Už lygybę“. Pirmosios homoseksualų eitynės vyko 2009 metais. Eitynių metu išvengta didelių incidentų, komisariatai buvo pilni sulaikytų aršuolių. Policija sučiupo chuliganiškai besielgiantį Seimo narį Petrą Gražulį bei besiplūstantį žymųjį kaunietį Vytautą Šustauską.

Per grumtynes buvo stipriai sužeistas vienas pareigūnas, jis išvežtas į ligoninę. Tvarką eitynėse „Už lygybę“ prižiūrėjo ne tik gausybė patrulių, bet ir raitoji policija, ugniagesiai, orą drebino sraigtasparnis.

Rugpjūtis

Rugpjūčio 14 d. Vilniuje atidarytas švedų prekybos gigantė „Ikea“. Pirmoji pirkėja per prekybos centro atidarymą buvo šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lietuvos „Ikea“ dirba apie pustrečio šimto darbuotojų. „Swedbank“ projektui suteikė 100 mln. litų paskolą.

Rugpjūčio 22 d. Čikagoje užfiksuota garsioji Seimo narė-bėglė Neringa Venckienė. Jos nuotrauką portalui lrytas.lt atsiuntė skaitytoja. Nuotraukoje matyti, kad N.Venckienė kartu su sūnumi stovi gatvėje. N.Venckienė iš Lietuvos pradingo dar balandžio mėnesį, kai Seimas jai panaikino teisinę neliečiamybę. Seimo narė Lietuvoje nepasirodė iki šiol.

Rugpjūčio 24 d. Vilniuje atidarytas pirmasis skandinavų drabužių parduotuvės „H&M“ salonas. Parduotuvės atidarymo entuziastai laukė net per naktį ir nakvojo prekybos centre „Akropolis“. Per pirmąsias atidarymo valandas parduotuvę aplankė daugiau nei 4 tūkst. žmonių.

Rugpjūčio 24 d. vakarą Biržus sukrėtė nelaimė. Gatvėje prie dviejų moksleivių - penkiolikamečio ir septyniolikamečio - automobiliu privažiavę jaunuoliai pareikalavo gultis ant žemės. Jiems nepaklusus, moksleiviai buvo apšaudyti iš kovinio pistoleto „Makarov“.

Penkiolikamečiui, kuriam buvo prakirsta lūpa, pavyko pabėgti ir pasislėpti. O jo 2 metais vyresniam draugui kulka pataikė į nugarą. Vaikinas dar spėjo pabėgti ir pasislėpti po gretimo daugiabučio balkonu, tačiau ten nukraujavęs mirė.

Jo kūną ankstų kitos dienos rytą surado motina ir jaunesnysis brolis, nesulaukiantys jo sugrįžtant į namus ir iš kartu ėjusio vaikino sužinoję apie apšaudymą. Biržiečio moksleivio nužudymu įtariamas 37 metų Dainius Miliukas.

Rugpjūčio 29 d. Visiškai girtas Vilniaus Tarptautiniame oro uoste aptiktas Seimo narys Egidijus Vareikis. Parlamentaras turėjo vykti į katalikų renginį Romoje, tačiau išskristi pavyko tik kitą dieną, nei buvo planuota. Vėliau Seimo narys pasiklydo oro uoste Kopenhagoje.

E.Vareikio girto pasirodymą viešumoje suskubo pasmerkti kolegos. Šiuo metu Seimo narys sėkmingai gydosi priklausomybę alkoholiui.

Rugpjūčio 30 d. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Amerikos prezidentu Baracku Obama. Pasauliui sulaikius kvėpavimą dėl įtampos Sirijoje, B.Obama komentavo situaciją, o šalia jo sėdėjo Lietuvos vadovė.

Per susitikimą B.Obama nedviprasmiškai pareiškė, kad Lietuvos saugumas ir siekiai yra svarbus Amerikos interesas. Spaudos konferenciją tiesiogiai transliavo visos didžiausios pasaulio žiniasklaidos priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.