Skundas – iš pavydo?

Rotušės aikštės sutvarkymo konkurso nugalėtojai džiaugiasi pergale ir laukia 12 tūkst. litų premijos. Tačiau nuotaiką aptemdė kito konkurso dalyvio skundas, kaltinantis architektus interesų konfliktu.

Projekto „Baltas lapas“ kūrėjai pasiūlė nugriauti kai kuriuos aikštės pastatus.
Projekto „Baltas lapas“ kūrėjai pasiūlė nugriauti kai kuriuos aikštės pastatus.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jan 5, 2014, 3:37 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:41 PM

Lapkričio pabaigoje buvo paskelbti Rotušės aikštės sutvarkymo konkurso nugalėtojai. Jį laimėjo projektą „Baltas lapas“ sukūrę jauni architektai Aušra Lekauskaitė, Mėta Šalūgaitė, Martynas Leščišinas ir grupės vadovas Tomas Kuleša. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Konkurso rezultatus buvo galima apskųsti iki gruodžio 17 dienos. Iki to laiko niekas jokių pretenzijų nepareiškė.

Tačiau vėliau Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybą (KAUET) pasiekė skundas.

Vienas iš konkurso dalyvių pareiškė, kad T.Kuleša yra architekto Gintauto Natkevičiaus biuro darbuotojas, o G.Natkevičius buvo vertinimo komisijos narys. Todėl skundikas įžvelgė interesų konfliktą.

Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus atsakingoji sekretorė Snieguolė Surblienė sakė, kad skundo komisija nenagrinėjo, ir jis konkurso rezultatams įtakos neturės.

„Skundas atsiųstas pavėluotai. Be to, peržiūrėjus komisijos balsavimo rezultatus matyti, kad net jei G.Natkevičius būtų nusišalinęs nuo balsavimo, tai nebūtų turėję įtakos konkurso rezultatams“, – sakė S.Surblienė.

Ne tik G.Natkevičiaus biure, bet ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakultete lektoriumi dirbantis T.Kuleša, paklaustas apie susidariusią padėtį, nustebo.

„Apie skundą nieko nežinojau. Projektą kūrėme su mano studentais laisvu laiku, ne G.Natkevičiaus biure. Konkursui darbai buvo pateikti anonimiškai, be pavardžių. Todėl G.Natkevičius apie mano ir studentų projektą nežinojo.

Kurdami „Baltą lapą“ naiviai tikėjomės, kad darome gerą darbą, ir apie didžiąją politiką ar intrigas negalvojome“, – sakė T.Kuleša.

G.Natkevičius teigė, kad jei būtų žinojęs, jog kolega dalyvauja konkurse, iš vertinimo komisijos būtų pasitraukęs.

„Kam man teršti savo vardą? Kita vertus, skundas palietė svarbų klausimą.

Lietuva per maža šalis, visi architektai pažįsta vienas kitą, visi susiję. Todėl reikėtų peržiūrėti nešališkumo deklaraciją“, – įsitikinęs G.Natkevičius.

Projektas – drąsus

„Balto lapo“ projekto kūrėjai siūlo atsisakyti automobilių judėjimo šiaurinėje ir rytinėje aikštės dalyje, o zoną palikti pėstiesiems. Taip pat pašalinti dalį medžių ties Jėzuitų bažnyčia ir pasodinti naujų šiaurinėje aikštės dalyje.

Ties skveru siūloma nugriauti buvusios kepyklos ir sandėlio priestatus, atveriant vertingą Kunigų seminarijos kurijos architektūrą.

Aikštę numatyta iškloti pilko granito danga ir pietrytiniame bei šiaurės vakarų kampuose suformuoti 9 centimetrų įdubą tarp Rotušės ir Jėzuitų vienuolyno bažnyčios. Joje atsirandantis ir pranykstantis vanduo, atspindintis šiuos du pastatus, pabrėžtų jų tarpusavio ryšį.

Taip pat pasiūlyta po stiklo danga atkurti vaško lydymo krosnis, perkelti Motiejaus Valančiaus skulptūrą ir fontaną „Laimės šulinys“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.