Anglijoje pas E.Mankevičių vištas gaudęs vyras: „Tai buvo košmaras“

Šimtai lietuvių. Tiek savo tautiečių išnaudojo Edikas Mankevičius, apie kurio darbus skambėjo britų žiniasklaida. Akivaizdu, kad darbuotojų išnaudotojui iš Didžiosios Britanijos svyla padai. Jis išsitrynė savo „Facebook“ anketą, o su juo artimai bendravusi moteris pripažino bijanti buvusio mylimojo.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Jan 6, 2014, 6:19 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:38 PM

Primename, kad savaitgalį britų dienraštyje „Daily Mail“ pasirodė didžiulis straipsnis apie lietuvį E.Mankevičių, kuriame teigiama, kad jis išnaudojo daugybę į svetimą šalį uždarbiauti atvykusių tautiečių.

Jam dirbę lietuviai pasakojo siaubingus dalykus – darbas ne tik vykdavo nežmoniškais tempais, tačiau už jį nebuvo ir sumokama.

Sutapimas, tačiau praėjus vienai dienai po publikacijos pasirodymo dienraštyje „Daily Mail“, iš socialinio tinklapio „Facebook“ dingo vyro, kuris buvo pasivadinęs „Edikas Mankevicius“ anketa.

Iš šios anketos dienraštis „Daily Mail“ panaudojo nuotrauką ir nurodė, kad tai – E.Mankevičius.

Į portalą lrytas.lt kreipėsi nuo E.Mankevičiaus nukentėjęs dar vienas lietuvis. „Apie tai, kad ieškomas Edikas, pasakė draugai. Todėl nusprendžiau paskambinti“, - sakė lietuvis.

Jis patvirtino, kad britų dienraščio nuotraukoje – prieš trejus metus matytas straipsnio herojus Edikas.

Liko skolingas šimtus

„Košmaras ten buvo, o ne darbas. Mes gyvenome Maidstone ir visą vienuolikos žmonių brigadą vežiodavo po visą Angliją, kartais vykdome net į Škotiją. Gaudydavome vištas. Kaip čia pasakius... Jeigu Edikui nepatikdavo tavo snukis, tai tos savaitės uždarbio jau negausi“, - pasakojo Didžiojoje Britanijoje dirbantis Stanislovas.

Poilsio dienų vištų gaudytojai negaudavo niekada. Taip pat visą laiką buvo sakoma, kad darbininkai prakaitą didžiulėse fermose lieja legaliai. Tačiau nė vienas darbuotojas nebuvo legaliai įdarbintas.

Stanislovas pasakojo, kad šansų pabėgti nebuvo – jeigu neturi pinigų, tai kaip grįžti namo? Edikas vyrui liko skolingas šimtus svarų.

Maidstone Stanislovas ir kiti darbuotojai gyveno dviejų kambarių bute – po šešis arba septynis viename. Ant kambario grindų buvo numesti čiužiniai, ant jų pervargę lietuviai ir miegodavo. Kai kuriems tekdavo gultis tiesiog ant žemės – minkštesnes vietas gaudavo ne visi.

„Žmonės padirbdavo pas jį po savaitę ir dingdavo. Kodėl? Nes negaudavo pinigų. Už įdarbinimą sumoki, o pats nieko negauni“, - sakė ketverius metus Didžiojoje Britanijoje dirbantis vyras.

Darbo tempas buvo toks nežmoniškas, kad darbininkai kartais tik po keletą valandų praleisdavo ant savo čiužinių. Reiškia, net negrįždavo į butą. Miegodavo kelionių metu, kai būdavo vežami į kitą fermą gaudyti vištų.

Nusprendė pabėgti

„Net nespėdavome grįžti atgal. Tačiau mes džiaugdavomės – galvojome, kad kuo daugiau pagausime vištų, tuo daugiau uždirbsime. Bet kas iš to, jeigu atlyginimą atimdavo?“, – nusivylimo neslėpė pašnekovas.

Vištų fermoje – tūkstančiai. Stanislovas pateikia pavyzdį – jeigu patalpoje yra 30 tūkst. vištų, visas jas reikia ir pagauti. Iki paskutinės.

„Važiuoji septynias valandas namo visas išprakaitavęs, apkibęs paukščių išmatomis ir visas aplipęs blusomis. Tuo metu nusikasai iki kraujo, tačiau grįžęs nusiprausi – ir gerai. Vištų blusos – tik tam kartui“, – aiškino Stanislovas.

Iš tautiečio vergovės Stanislovas pabėgo kartu su draugu. Gavę dalį užmokesčio jie spruko į jau surastą naują darbo vietą pas anglą ūkininką.

„Reikėjo pabėgti, o kaip kitaip? Jeigu nebūtume pabėgę, nebūtume gavę jokio užmokesčio. Dabar turiu gerą darbą. Čia atsivežiau ir savo šeimą. Praeities patirtis – nelabai džiugi. Bet ką padarysi“, - už tūkstančių kilometrų nuskambėjęs Stanislovo juokas pasiekė Lietuvos sostinę.

Policijai - nežinomas

Paaiškėjo, kad Lietuvos policija nėra gavusi teisinės pagalbos prašymo dėl E.Mankevičiaus sulaikymo.

„Maždaug prieš pusę metų britų pareigūnai kreipėsi dėl informacijos apie E.Mankevičių. Anglijos pareigūnai prašė pasakyti, kad žinoma apie šį asmenį. Informaciją suteikėme“, - sakė Policijos departamento Komunikacijos poskyrio viršininkas Ramūnas Matonis.

Policijos teigimu, į Lietuvos pareigūnų akiratį E.Mankevičius nebuvo patekęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.