E.Vareikį litai traukia labiau negu alkoholis

Sunkiai gydoma liga – kliūtis lankyti Seimo posėdžius, bet ji netrukdo tiesti rankų prie valdiškų pinigų. Taip elgiasi konservatorius Egidijus Vareikis.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jan 8, 2014, 6:50 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:12 PM

Šią savaitę Seimo rūmuose po ilgos pertraukos pasirodęs E.Vareikis buhalterijai pateikė storą pluoštą sąskaitų, kurias prašo padengti iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Tai „Lietuvos rytui“ patvirtinęs Seimo kancleris Jonas Milerius pripažino, kad turėdamas nedarbingumo pažymėjimą E.Vareikis tuštino sąskaitą, į kurią jam buvo pervesti pinigai, skirti parlamentinei veiklai.

Seimo kanceliarijos vadovas nepaneigė, kad ligonis pasistengė išnaudoti visą šiai veiklai skiriamą limitą – beveik 6,7 tūkst. litų per ketvirtį.

Pinigus sėmė iki dugno

Po vasaros pabaigoje kilusio skandalo, kai neblaivus Vilniaus oro uoste nesėkmingai bandė išskristi į Romą ir dar sunkiau grįžo atgal, E.Vareikis nebesirodė Seime. Jis pateikė gydytojų išrašytus nedarbingumo pažymėjimus ir paaiškino, kad serga depresija.

Posėdžių nelankymą pateisinančius dokumentus Seimo narys turėjo iki praėjusių metų gruodžio 23 dienos.

Bet net su liga susidūręs politikas parlamentinei veiklai skirtas lėšas leido taip, tarsi dirbtų visu pajėgumu. Vien jo automobilio techninė priežiūra ir draudimas mokesčių mokėtojams atsiėjo kelis tūkstančius litų. Panašią sumą gali siekti ir išlaidos degalams.

Sirgdamas E.Vareikis taip pat pirko įvairių kanceliarinių priemonių, apmokėjo pašto ir telefono paslaugas.

Įstatymuose – spragos

E.Vareikis dėl savo pirkinių vakar aiškintis nepanoro, o Seimo kancleris tik skėsčiojo rankomis: „Seimo statute nėra numatyta, kad susirgusiam parlamentarui nepriklauso lėšos parlamentinei veiklai. Todėl, suderinus su juo pačiu, jam ir toliau pinigai buvo pervedami.“

Įstatymas numato, kad šios lėšos turi būti naudojamos pagal paskirtį ir atsiskaitytinai.

„E.Vareikio ataskaitas dabar tikrina mūsų finansininkės. Gali būti, kad kai kurios išlaidos bus pripažintos nepagrįstomis, nors pastaruoju metu tai nutinka retai“, – kalbėjo J.Milerius.

Kancleris mano, kad sprendimą dėl sirgusio parlamentaro išlaidų turėtų priimti Etikos ir procedūrų komisija.

Suglumino ir etikos sargą

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, E.Vareikis buhalterijai pateikė apmokėti ir rugsėjo sąskaitas, nors tuo metu jau gydėsi ir posėdžių nelankė.

Tačiau Etikos ir procedūrų komisija, patikrinusi pateiktas trečiojo ketvirčio ataskaitas, politikui priekaištų neturėjo.

Kodėl buvo padengtos sergančio Seimo nario išlaidos, etikos sargams vadovaujantis konservatorius Valentinas Stundys vakar paaiškinti negalėjo, nors ir pripažino, kad nedirbantis politikas jų neturėtų turėti.

„Jei statutas nenumato, kaip turi būti elgiamasi tokiu atveju, sprendimą turėtų priimti pats Seimo narys.

Manau, jis pats turėtų nuspręsti, kaip jam dera elgtis – ar jis turi moralinę teisę naudoti tas lėšas, ar ne.

Sunku suprasti, kodėl taip rizikuojama, ypač turint galvoje, kad dėl ligos buvai sustabdęs parlamentinę veiklą ir į tave nukreiptas didesnis dėmesys“, – kalbėjo V.Stundys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.