Popiežius pertvarko Vatikano banką

Popiežius

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 15, 2014, 9:24 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 11:56 AM

Taip popiežius ėmėsi banko, dėl kurio Šventasis Sostas dažnai susilaukdavo kritikos ir kurį pontifikas pažadėjo reformuoti arba uždaryti.

Šie keturi kardinolai buvo atleisti vos po vienuolikos mėnesių nuo jų penkerių metų termino Komisijoje pradžios – dar prie buvusio praėjusį vasarį atsistatydinusio popiežiaus Benedikto.

Šių pakeitimų popiežius Pranciškus ėmėsi baigiantis jo pirmiesiems pontifikato metams, išsiskyrusiems taupumu ir saikingumu, kuriuos atspindi jo sprendimas iškeisti prabangius popiežiškuosius apartamentus į kuklesnius kambarius.

Naujojoje banko komandoje dirbs du kardinolai – Toronto Christopheris Collinsas ir Vienos Christophas Schoenbornas – iš gana turtingų vyskupijų, vykdžiusių plataus masto finansines operacijas.

Kiti du bus Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas, kuris kitą mėnesį bus pakeltas į kardinolus, ir Santosas Abrilas y Castillo – Romoje įsikūręs ispanas, artimas popiežiaus draugas.

Vienintelis likęs senosios komandos narys bus prancūzų kardinolas Jeanas-Louis Tauranas.

Tarp keturių atleistų kardinolų yra buvęs valstybės sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone.

Komentatoriai ir kai kurie Bažnyčios pareigūnai kaltino jį nepakankama reikalų priežiūra, dėl kurios kilo virtinė skandalų per Benedikto XVI popiežystę; vienas jų susijęs su asmeninių popiežiaus dokumentų paviešinimu, kurį padarė Benedikto liokajus.

T.Bertone gynėsi sakydamas, kad tapo „anoniminių kaltinimų ir gandų skleidimo“ auka.

Kardinolas Domenico Calcagno, vadovavęs kitam Vatikano finansų padaliniui, kurį Italijos magistratai įtaria finansiniai pažeidimais ir dėl kurio Vatikanas užsakė išorinį auditą, taip pat atleistas.

Pranciškus neatmeta ir šio banko vadinamo Religinių darbų institutu (IOR) uždarymo galimybės, jeigu nepavyktų jo reformuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.