Kolegijų praktinio mokymo centruose studentai mokomi ateities technologijų

Norėdami atitikti šiandieninės darbo rinkos poreikius, būsimieji specialistai privalo įgyti pakankamai praktinių žinių. Tam didelį dėmesį skiria ir vis geresnes sąlygas sudaro aukštosios ir profesinės mokyklos: kuria praktinio mokymo centrus, laboratorijas, apsirūpina modernia technika.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2014, 1:42 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:16 AM

Geresnėmis galimybėmis įgyti praktinių žinių ir dirbti su moderniausia technika nuo praėjusių metų pavasario gali pasigirti Alytaus kolegijos studentai. Per dvejus metus kolegijoje buvo įkurtas Regioninis technologijų centras.

„Šio centro įkūrimas – svarbus įvykis tiek regione, tiek visoje Lietuvoje. Šalyje iki šiol buvo naujų technologijų vakuumas. Labai svarbu, kad didėjant darbdavių poreikiams, didėja ir inžinerinį išsilavinimą turinčių žmonių, gebančių dirbti su naujausia įranga, skaičius“, – teigia Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojas strateginei plėtrai ir infrastruktūrai Nerijus Cesiulis.

Energetikus rengiantis centras energijos pasigamina pats

Rekonstruotame kolegijos pastate buvo įrengtos 7 laboratorijos praktiniams mokymams: transporto, elektrotechnikos ir elektronikos, mechatronikos, fizikos ir medžiagų bandymo, šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo, atsinaujinančių energijos šaltinių. Pasak N.Cesiulio, pastarosios dvi laboratorijos – kolegijos pasididžiavimas. Kolegija gali pasigirti ir moderniai rekonstruotu centro pastatu.

„Šiuo metu šalyje vyksta intensyvi pastatų renovacija, kurią daugelis supranta tik kaip apšiltinimą. Niekas nesusimąsto apie vėdinimo sistemas, kitų išteklių panaudojimą. Mūsų centro pastatas yra neprijungtas prie jokių šilumos sistemų. Energiją pasigaminame patys, nes naudojame, pvz., saulės, vėjo energiją, todėl investicijos greitai atsiperka. Studentai atlieka matavimus ir stebi, kiek energijos pastatas sunaudoja ir kiek pagamina“, – pasakoja pašnekovas.

Pasak N.Cesiulio, nuo 2020 m. bus plačiai naudojami atsinaujinantys energijos šaltiniai ir bus uždrausti kai kurie kol kas labai įprasti dalykai, pavyzdžiui – statyti namus su kaminais. „Mes žengiame į priekį ir norime parodyti studentams, kas bus ateityje, kad įdiegus tam tikras technologijas galima daug sutaupyti ar net uždirbti.

Taupydami energiją ir gamtos išteklius mes galime sukurti pridėtinę vertę Lietuvai“, – įsitikinęs Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojas.

Projekto „Regioninio technologijų centro kūrimas“ metu Alytaus kolegija įsigijo apie 140 laboratorijose naudojamų prietaisų: termoforų, matuoklių ir t. t. „Mūsų turima įranga buvo labai pasenusi, o dabartinė – viena moderniausių tarp naudojamų Baltijos šalių aukštosiose mokyklose. Sąlygos studijuoti mūsų kolegijoje pagerėjo kelis kartus“, – pastebi N.Cesiulis.

Regioninis technologijų centras naudingas ne tik Alytaus kolegijos studentams – kolegija bendradarbiauja su kitomis švietimo įstaigomis bei verslo atstovais.

Centro įkūrimui buvo skirta apie 4,2 mln. litų ES struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų.

Specialistus išgraibsto

Naujais praktinio mokymo centrais gali pasigirti ir kitų miestų kolegijos – 2013 m. pabaigoje duris atvėrė Multidisciplininis praktinio mokymo centras Kauno technikos kolegijoje. ES remiamo projekto metu buvo įrengtos naujos statybos ir elektronikos laboratorijos, įsigyta modernios technikos.

Projekto metu buvo modernizuota kolegijos IT bazė: atnaujinta kolegijos kompiuterių tinklas, sukurtas serveris, įdiegtos virtualios darbo vietos, serveryje įdiegtos įvairios programos, pavyzdžiui, projektavimo programa „AutoCAD“.

„Studentai, prisijungę iš bet kurios darbo vietos – bendrabučio ar kolegijos kompiuterio – gali naudotis šiomis programomis. Siekiame, kad studentai įgytų praktinių žinių ir naudotųsi kuo naujesne įranga“, – teigia Multidisciplininio centro vadovas Doc. dr. Šarūnas Kilius.

Pasak pašnekovo, praktinio mokymo centre studentai susipažįsta su realaus darbo pavyzdžiais: nagrinėja gamybos linijų modelius, dirba su programuojamomis staklėmis, kuria 3D detales, gilinasi į „protingų namų“ sistemas.

„Bendradarbiaujame su stambiomis pramonės įmonėmis ir jos mums nurodo, kokių specialistų trūksta. Siekiame patenkinti šiuos poreikius, ir norime, kad baigę mokslus studentai galėtų įsilieti į darbo rinką. Svarbiausia juos tinkamai apmokyti, suteikti reikiamų įgūdžių. Tiek mūsų, tiek kitų kolegijų, kurios ruošia inžinerijos specialistus, vertinimo rodikliai yra aukšti, specialistai yra išgraibstomi“, – tikina Š.Kilius.

Įkurtu praktiniu mokymo centru naudojasi ne tik Kauno technikos kolegija, bet ir Kauno, Panevėžio kolegijų studentai bei dėstytojai, Marijampolės, Kėdainių, Ukmergės, Kauno statybininkų profesinio rengimo centrų moksleiviai ir dėstytojai. Kolegijoms sukurta nauja informacinė sistema, apskaita, duomenų bazė.

Centro įkūrimui buvo skirta daugiau nei 4,7 mln. litų ES struktūrinių fondų ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.