Gailestingieji samariečiai - už marihuaną

Stojęs prieš teismą už narkotikų platinimą jis taip lengvai neišsisuks.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Jan 22, 2014, 9:04 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:17 AM

Jaunuolio vairuojamas automobilis BMW, beprotišku greičiu lėkęs Pilies gatve, nuslydo į šalikelę, apsisuko ir krauju aptaškė Dramos teatro sieną. Ne V.Cemnolonskio, o jo bendraamžių draugų, kurie tą naktį sėdėjo salone. Du sužaloti keleiviai žuvo vietoje.

Teisme daugiau užuojautos sulaukė ne aukų tėvai, o nutrūktgalvis lenktynininkas. Netyčia suklupo, kam tokį sodinti už grotų ? Žuvusiųjų jau nebeprikelsi, o jam - dar visas gyvenimas prieš akis. Pritarčiau „gailestingiesiems samariečiams", jeigu ne viena svarbi aplinkybė.

Po avarijos jaunuolis neatrodė girtas, bet jo šlapimo mėginyje aptikta kanabinoidų pėdsakų. Vadinasi, įsiropštė į BMW parūkęs marihuanos, galėjo vairuoti apsvaigęs ? Prokurorai tokį kaltinimą V.Cemnolonskiui buvo pateikę, tačiau teisme jis subliūško kaip oro balionas.

Kanapių pėdsakai žmogaus organizme išsilaiko tris paras. Nenustatyta, kad jaunuolis, tikrai šniaukęs arba rūkęs marihuaną, vairavo BMW apsvaigęs nuo kvaišalų, nors pradinio testo rezultatai tai rodė. Jų neužteko, reikėjo testą patvirtinti dar kartą - cheminės analizės metodais, atmetančiais galimai klaidingus pirminio tyrimo rezultatus.

Tik po mėnesio susigriebta šlapimo mėginį siųsti į Vilniaus M.Romerio universiteto toksikologijos laboratoriją, bet jo jau nebuvo. Daugelio miestų ir rajonų ligoninėse, pirminės sveikatos priežiūros įstaigose laboratoriniams tyrimams paimti žmonių šlapimo ir kraujo mėginiai tik išskirtiniais atvejais gali būti saugomi maždaug savaitę.

Medikai kratosi atsakomybės už ikiteisminio tyrimo rezultatus. Iš kur jiems žinoti, koks mėginys yra svarbus teisėsaugai ? Negali jų ilgai saugoti, savo lėšomis ir autotransportu gabenti į kitas laboratorijas. Medicinos įstaigos vadovaujasi savomis darbo taisyklėmis, norminiais aktais, kurie ne visada sutampa su nusikaltimų tyrėjų veiklos metodais.

V.Cemnolonskiui šyptelėjo laimė - neįrodyta, kad jis vairavo automobilį apsvaigęs nuo kvaišalų. Todėl „samariečiai" jau galėtų nubraukti nuo skruostų gailias ašaras - šiurpią nelaimę sukėlęs narkomanas po pusantrų metų, jeigu tik nepažeidinės įkalinimo įstaigos režimo, galės džiaugtis laisve. Per avariją vaikinas tik susitrenkė galvą.

Turbūt ne visi žino, kam dėkoti už tai, kad narkotikų apkvaišinti vairuotojai keliuose traiško žmones, o po išvengia atsakomybės. Gal buvusiam sveikatos apsaugos ministrui Žilvinui Padaigai, prieš aštuonerius metus patvirtinusiam šleivą įsakymą „Dėl medicininės apžiūros neblaivumui arba apsvaigimui nuo psichiką veikiančių medžiagų nustatymo ir bendrosios asmens būklės įvertinimo metodikos"?

Narpliodami tragedijų keliuose bylas ir prokurorai, ir teisėjai, suka galvas, stebisi. Sveikatos apsaugos specialistai irgi nežino kokios įstaigos, kiek laiko ir kur privalo saugoti po avarijų iš apkvaišusių vairuotojų tyrimams paimtus kraujo ir šlapimo mėginius. Beje, juos reikia laikyti ne bet kur, o tik labai žemos temperatūros šaldyklėse.

Baudžiamąją ir civilinę atsakomybę užtraukiantys piliečių girtumo laipsniai nurodyti, o kaip apibrėžiamas žmogaus apkvaišimas nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų, kokie jų kiekiai leistini, nesukelia teisinių pasekmių ? Galvok kaip nori - į vyzdžius žiūrėk.

Laikinai ėjusiam vidaus reikalų ministro pareigas Gintarui Furmanavičiui įsakymo spragos irgi neužkliuvo. Nurodymas šlapimo mėginius „pateikti toksikologams taip pat kaip ir nustatant alkoholio kiekį" -- nieko nesakanti abstrakcija. Ž.Padaigos patvirtinta metodika tebegalioja.

V.Cemnolonskis - joks nuožmus žudikas, o tik išdykęs lengvųjų narkotikų vartotojas, savo polinkių neslėpęs ir teismo salėje. Anokia čia nuodėmė, kai olandai, amerikiečiai jau seniai legalizavę kanapes.

Vėliau „samariečiai" prikando liežuvį - mat per kratą jaunuolio bute rasta ne tik marihuanos, bet ir hašišo, metamfetamino. Abstinencija už grotų nebaisi - laisvėje likę draugai prisimins, neleis kankintis.

Stojęs prieš teismą už narkotikų platinimą jis taip lengvai neišsisuks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.