Seime dirbantys ministrai nepasitenkina vienu automobiliu

Ne tik Vyriausybėje, bet ir Seime dirbantys ministrai taupumu pasigirti negalėtų.

Daugiau nuotraukų (1)

Gedas Salyga („Lietuvos ryto" televizija)

Jan 22, 2014, 9:26 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:27 AM

Nepaisant to, kad Vyriausybės nariams skiriamas tarnybinis automobilis su vairuotoju, ministrai didžiąją dalį parlamentinei veiklai skirtų lėšų išleidžia nuomodami kitą automobilį, kuriuo esą net savaitgaliais ar per atostogas keliauja susitikti su rinkėjais.

Pusė ministrų kartu yra ir Seimo nariai.

Įdomu tai, kad pagal partijų sąrašus į Seimą patekę ministrai kelionėms išleidžia daugiau pinigų nei tie, kurie buvo išrinkti vienmandatėse apygardose. Ministrai sako nematantys nieko blogo, kad naudojasi dviem valdiškais automobiliais, priekaištų jiems neturi ir Seimo vadovybė, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Seimo nario mandatą turintys ministrai per mėnesį gauna daugiau nei 2 tūkst. parlamentinei veiklai. Didžiąją dalį šių lėšų ne vienas ministras atseikėja automobilio nuomai. Ministrai neneigia, kad už valstybės pinigus savo reikalais keliauja ir per atostogas, tačiau visos kelionės esą tik dėl rinkėjų.

Dviejose kėdėse įsitaisę politikai nemato nieko blogo, kad per metus išleidžia net po 20 tūkstančių litų automobilio nuomai kaip Seimo nariai, nepaisant to, kad transportas jiems priklauso kaip ministrams.

Aplinkos ministerijos vadovas Valentinas Mazuronis per metus išleidžia daugiausiai pinigų transportui, tačiau tikina, kad jo pasirinktas automobilis yra pigus ir ekonomiškas.

„Tokia yra tvarka Seime, nėra kito pasirinkimo, kaip tik nuomotis automobilį. „Škoda“, kurią aš esu išsinuomavęs, mane visiškai tenkina, bet tai vienas iš kukliausių automobilių“, - aiškino jis.

V.Mazuronis tikino, kad automobilis jam reikalingas ir po darbo, savaitgaliais, bei tada, kai Seime dirba, o kaip ministras atostogauja.

Jis automobiliui išleidžia kone visas parlamentines lėšas - beveik 24 tūkst. litų. Nedaug atsilieka susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, pernai nuosavo automobilio remontui ir degalams išleidęs 20 tūkstančių litų.

„Buvo čia tokia detalė už 7 tūkstančius litų sugedusi, reikėjo keisti. Važiuoju ir savo reikalais, savaitgaliais, per atostogas“, - sakė jis.

Kitų ministrų sąskaitos taip pat įspūdingos. Teisingumo ministras Juozas Bernatonis automobilio nuomai pernai išleido 18 tūkst. litų. Po 12 ir 14 tūkst. litų atsieina Kultūros ministro Šarūno Biručio ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko kelionės. Tačiau premjeras, visą parą turintis apsaugą, per metus išleido tiek parlamentinei veiklai skirtų pinigų, kiek ministrai per mėnesį.

„Jūs norėtumėt, kad aš naudočiau važiuodamas pas rinkėjus ministro automobilį? Iš principo gal ir galima, bet aš manau, sąžiningiau jei Seimo nario darbą atlieki naudodamasis Seimo statutu, o ne naudodamas tarnybinį automobilį“, - aiškino J.Olekas.

Nepaisant tokių išlaidų, Seimo vadovybė tikina priekaištų parlamente dirbantiems ministrams neturinti. Seimo kancleris Jonas Milerius tvirtino, kad tokių veiksmų teisėtumą aiškinsis Etikos komisija.

Ankstesnėje Vyriausybėje daugiausiai parlamentinei veiklai skirtų pinigų automobilio nuomai išleisdavo tuometiniai Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas bei Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.