Seimas ėmėsi L.Graužinienės siūlymo

Toliau projektai bus svarstomi Seimo komitetuose.

Už šmeižtą L.Graužinienė siūlo palikti baudžiamąją atsakomybę.<br>V.Balkūno nuotr.
Už šmeižtą L.Graužinienė siūlo palikti baudžiamąją atsakomybę.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 23, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:58 AM

Tai numatantiems Seimo pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės registruotiems įstatymų projektams ketvirtadienį pritarta po pateikimo. Už juos balsavo 43 parlamentarai, prieš buvo du, 27 susilaikė.

„Esu įsitikinusi, kad tai, ką siūlau išbraukti iš Baudžiamojo kodekso, būtent turėtų būti Administracinių teisės pažeidimų kodekse. Yra klausimas baudų dydžio, jeigu reikia, galima siūlyti didesnes baudas, Baudžiamasis kodeksas turėtų būti taikoma kaip kraštutinė priemonė“, - sakė L.Graužinienė.

Pagal pataisas, baudžiamoji atsakomybė nebebūtų taikoma už įžeidimą, valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens įžeidimą ir nepagarbą teismui.

Įrašius atsakomybę už tarnautojo ar pareigūno garbės bei orumo įžeidimą į Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, grėstų bauda nuo 300 iki 500 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Dabar už minėtas veikas numatyta bauda, viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas ir laisvės atėmimas iki dvejų metų, priklausomai nuo veikos pobūdžio.

Pasak Seimo pirmininkės, atsakomybę už teismo negerbimą, taip pat ir už tam tikrų kategorijų valstybės tarnautojų įžeidimą numato ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksas.

Tuo metu už šmeižtą L.Graužinienė siūlo palikti baudžiamąją atsakomybę, tačiau šį Baudžiamojo kodekso straipsnį paredaguoti taip, kad „tas, kas paskleidė apie kitą žmogų tikrovės neatitinkančią informaciją, neva šis padarė nusikaltimą, baudžiamas bauda“.

„Tikrai nepritariame, kad būtų atsisakyta rimtos bausmės už teismo įžeidimą. Jeigu liks tik finansinė bausmė, yra tikrai gana daug nusikaltėlių, kurie jokio turto neturi, pinigų neturi, juos gali atgrasyti nuo tyčiojimosi iš teismo tik laisvės atėmimo bausmės gavimo tikimybė. Be to, pirmininkė turi suprasti, kad teikdama šito straipsnio išbraukimą, ji yra tam tikra prasme ir interesų konflikte, nes dabar jų neformalus lyderis gali pagal tą straipsnį atsakyti“, - ketvirtadienį svarstant projektą sakė konservatorius Jurgis Razma.

Prokurorai siekia Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui pateikti įtarimus dėl nepagarbos teismui, tačiau Seimas jau keletą mėnesių nepriima sprendimo dėl jo teisinio imuniteto panaikinimo.

L.Graužinienė savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad jos teikiamos pataisos parengtos drauge su žurnalistų bendruomene.

Be to, ketvirtadienį po pateikimo pritarta Baudžiamojo proceso kodekso pataisai, reglamentuojančiai kratų atlikimą nepilnamečių akivaizdoje.

Siūloma nustatyti, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnas privalo imtis priemonių, jog procesinės prievartos priemonės – asmens apžiūra, krata, asmens krata, poėmis - nebūtų vykdomos, taip pat asmuo nebūtų laikinai sulaikomas arba suimamas nepilnamečio akivaizdoje, išskyrus atvejus, kai pats nepilnametis yra įtariamas nusikalstamos veikos padarymu. Jei tokie veiksmai buvo atlikti nepilnamečio akivaizdoje apie tai ikiteisminio tyrimo pareigūnas nedelsiant privalo informuoti valstybinę vaiko teisių apsaugos instituciją.

Toliau projektai bus svarstomi Seimo komitetuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.