Kauno medikai girtuokliams teikia ir nemokamas taksi paslaugas

„Kaune mirtinai sušalusių žmonių nėra. Mes teikiame nemokamo taksi paslaugas, o visi valkatos ir benamiai tai žino“ – paklausus, ar neteko susidurti su šalčio aukomis, ironizuoja Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) darbuotojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2014-01-28 12:53, atnaujinta 2018-02-17 00:25

Medikai pripažįsta – negalėdami likimo valiai palikti ant žemės gulinčio pavargėlio jį veža į ligoninių priėmimo skyrius.

Ten girti benamiai sušyla, atkunta ir kraupiais klyksmais šiurpina medikus bei pacientus. Pasitaiko ir tokių, kurie susimuša tarpusavyje, užpuola gydytojus, siautėdami daužo inventorių. Medikai pripažino – su didžiausia viltimi laukiantys, kol Kaune pradės veikti blaivykla, išvaduosianti ligonines nuo prievolės rūpintis girtais benamiais.

Pasak Kauno GMPS medikų, galūnes nušalusių pacientų nėra daug. Praėjusių metų lapkritį teko gabenti vieną žmogų, gruodį – du, o šiais metais – tris.

Etatiniai nemokamo taksi klientai

Kiekvieną dieną Kauno medikai į ligoninių priėmimo skyrius veža bent kelis alkoholio paragavusius, savo namų neturinčius asocialius asmenis.

Labiausiai medikus piktina tai, kad nemaža dalis benamių piktnaudžiauja šia paslauga, o greitosios pagalbos ekipažai priversti teikti nemokamo vežimo paslaugą.

„Būna tokių žmonių, kuriuos per parą tenka į ligoninę vežti net 2–3 kartus. Juos mūsų darbuotojai jau iš veidų pažįsta“, – lrytas.lt sakė Kauno GMPS vadovas Nerijus Mikelionis.

Etatiniais medikų klientais tapę valkatos bei girtuokliai demonstruoja išradingumą. Jie atsigula ant suoliuko, aplinkinių žmonių prašo skubiai iškviesti medikus. Atvykus GMPS brigadai, benamiai ramiai pareikalauja juos gabenti į vieną ar kitą ligoninę, kurių priėmimo skyriuje gali sušilti ir prablaivėti.

Tai per dieną gali kartotis ne vieną kartą. Valkataujantys ir be saiko girtaujantys kauniečiai vėl prisigeria, vėl prašo žmonių kviesti medikus, kurie it nemokamu taksi juos nugabena į šiltą ligoninės priimamąjį.

Po kelionės automobilius tenka dezinfekuoti

Kauno GMPS vadovas N.Mikelionis pasakojo, kad dėl tokių asmenų vežiojimo kyla nemažai rūpesčių. Medikai rizikuoja užsikrėsti įvairiomis infekcinėmis ligomis, pavyzdžiui, tuberkulioze, kuria sergantys valkatos nesigydo.

Ne itin maloniai nuteikia ir su nevalyvais kauniečiais puikiai sutariantys parazitai.

„Automobilyje patiesiama speciali plastiko plėvelė, ant jos nelaimėlis paguldomas ir kartu su ja nešamas į priėmimo skyrių. Po tokios kelionės tenka valyti bei dezinfekuoti visą greitosios pagalbos automobilį, nes visur ropinėja gyvių ordos“, – sakė Kauno GMPS vadovas N.Mikelionis.

Gyviais aptekusį valkatą gabenusio medikų automobilio išvalymas trunka ne mažiau kaip valandą. Ši procedūra kartojama po kiekvienos tokios kelionės.

Medikų viltis – blaivykla

Nors gatvėse rastų benamių vieta teoriškai turėtų būti jiems skirti nakvynės namai, į šią įstaigą Kauno liumpenai nesiveržia. Priežastis paprasta – nakvynės namuose draudžiama girtauti, ten nepriimami apgirtę asmenys.

Kita vertus, girtumas dažniausiai būna nuolatinė valkatų būsena, tad jie medikų prašo juos vežti ten, kur jaučiasi kaip namie, į ligoninių priėmimo skyrius.

„Juos atveža ne tik greitoji. Kartą čia pabuvę ar iš draugų pasakojimų sužinoję benamiai patys ateina į ligoninę sušilti. Kartais juos tenka perrengti iš labdaros gautais rūbais, apauti batais. Vakare vėl ateina tas pats veikėjas, tačiau be batų“, – lrytas.lt sakė Kauno klinikinės ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyriaus vedėjas Raimondas Kunickas.

Medikai su viltimi laukia, kada Kaune pagaliau pradės veikti blaivykla. Politikai jau priėmė sprendimą ją steigti, šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų konkursas techniniam projektui rengti, vėliau teks skelbti dar vieną konkursą – patalpų pritaikymo girtuoklių poreikiams darbams atlikti. Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis minėjo, kad jeigu konkursų rezultatai nebus apskųsti teismams, blaivykla galbūt pradės veikti dar šiais metais.

„Blaivyklos įsteigimas visų problemų neišspręs, tačiau nuo ligoninių nukris nemaža našta. Kita vertus, pagerės sąlygos ir kitiems pacientams, kurie šiuo metu priversti kęsti smarvę, girdėti išgėrusių žmonių keiksmus“, – sakė bene daugiausia girtuoklių priimančios Kauno klinikinės ligoninės Skubios pagalbos ir priėmimo skyriaus vedėjas R.Kunickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.