Sužalotas ukrainietis išsiųstas į pajūrį

Pirmasis į Vilnių gydyti atskraidintas Ukrainos sostinėje vykstančių protestų dalyvis Rostilslavas Melnykas pagaliau pervežtas iš Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės į sanatoriją Šventojoje.

Į Druskininkus ruošęsis vykti R.Melnykas reabilitacinį gydymą tęs pajūryje.<br>M.Kulbio nuotr.
Į Druskininkus ruošęsis vykti R.Melnykas reabilitacinį gydymą tęs pajūryje.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2014, 6:14 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:04 PM

Į pajūryje esančią „Energetiko“ sveikatos centrą ukrainietis iš ligoninės buvo išvežtas netrukus po kito Vilniuje gydomo jo tautiečio Dmytro Bulatovo spaudos konferencijos.

R.Melnyko pervežimas iš ligoninės į sanatoriją strigo dėl ne visiškai aiškių biurokratinių kliūčių.

Iš pradžių buvo teigiama, kad laukiama Vyriausybės sprendimo, kuriuo iš rezervo fondo ukrainiečiams gydyti buvo skirta 150 tūkst. litų.

Nors vyriausybiniu lygiu jau buvo sutarta, kad nuo „Berkut“ nukentėjusį R.Melnyką priims Krašto apsaugos ministerijai priklausantis Karių reabilitacijos centras Druskininkuose, trečiadienį situacija netikėtai ėmė keistis.

Krašto apsaugos ministerijos atstovai tvirtino, kad yra pasirengę priimti ukrainietį, esą laukiama tik prašymo, bet Sveikatos apsaugos ministerijai vadovaujantis Vytenis Andriukaitis pripažino, jog kariškiai negali priimti civilio.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas neigė atsiradusias formalias kliūtis, vis dėlto R.Melnyką galiausiai nuspręsta pervežti ne į Drsukininkus, kaip buvo planuota, bet į „Energetiką“. Kur bus siunčiami tęsti reabilitacijos kiti į Lietuvą atvežti protestų Kijeve dalyviai ir kodėl staiga buvo pakeistas sprendimas dėl Karių reabilitacijos centro Druskininkuose, neaišku.

Į ligoninę Vilniuje R.Melnykas buvo paguldytas daugiau kaip prieš savaitę. Vaikinas buvo stipriai sumuštas, jam sulaužyta ranka bei sužalota galva. Vienoje pogrindinėje ligoninėje Kijeve jis buvo operuotas dėl plaučio plyšimo. Žurnalistams R.Melnykas tvirtino patyręs „Berkut“ smurtą, todėl negalėjęs kreiptis į oficialias Kijevo ligonines, nes iš jų būtų pasiųstas tiesiai į areštinę.

Laukdamas sprendimo dėl tolesnio jo gydymo Lietuvoje R.Melnykas lrytas.lt trečiadienį sakė, kad jaučiasi neblogai: „Buvau sumuštas, todėl jaučiuosi silpnas. Negaliu laisvai judėti. Kadangi sumušta dešinė kūno pusė, sulaužyta dešinė ranka, todėl darbinga tik kairė. Bet bendra savijauta normali“.

Ukrainietis dar nežino, ar po reabilitacijos grįš į Ukrainą: „Šis klausimas dar lieka atviras. Svarbiausia, kokia situacija tuo metu bus Ukrainoje. Viskas priklausys ir nuo to, kokias galimybes matysiu už Ukrainos ribų, pirmiausia Lietuvoje. Kaip galėsiu save realizuoti, kad būčiau naudingas sau ir šaliai, kurioje galbūt pasiliksiu. Aš tikrai nenoriu švaistyti savo gyvenimo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.