Vilniaus valdininkams nedarbas negresia

"Sostinė" 

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 8, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:57 PM

Nes dar bent dešimt metų negresia, kad viršininkas vieną rytą pakiš atleidimo lapelį. Mat Irena dar dešimt metų blusinės adresus.

Taip, taip, kurį turi kiekvienas vilnietis. Turi nuo seno, galima sakyti, nuo gimimo. Bet kažkas sugalvojo, kad visus adresus reikia skirti iš naujo.

Tos pertvarkos esmė – jeigu namas yra prie dviejų gatvių sankryžos, jo adresas negali būti dvigubas. To reikalauja Europos Sąjunga. Kiti adresai nesikeičia, bet panašių į Ireną valdininkų armija vis tiek pildo šūsnis dokumentų, kiekvieną dieną perrašinėdami gatvių pavadinimus, namų ir butų numerius, tų adresų koordinates.

Nuo adresų keitimo dokumentų savivaldybėje lūžta stalai. Štai šią savaitę per vieną dieną buvo parengtas adreso žemės sklypui Riovonių gatvėje 25 suteikimo ir adreso Riovonių gatvėje 332 keitimo įsakymas.

Tą pačią dieną buvo suteikti adresai žemės sklypams Galindų gatvėje 4, Savanorių prospekte 139D. Taip pat pakeisti adresai objektams Sėlių gatvėje 21A ir 4, nustatytos adreso koordinatės objektui Miškadvario gatvėje 6.

Kas dieną valdininkai kaitalioja, perrašinėja adresus. Dar galima būtų suprasti, jei toks darbas verda provincijos savivaldybėje. Juk ne visuose kaimuose namai turėjo adresus. O dabar prie kiekvienos trobos bus prikalta gatvės pavadinimo lentelė, numeris.

Beje, kaimo žmonės nelabai supranta, kam tie adresai. Juk jei kaime kelios trobos, vieni kitus puikiai pažįsta, laiškai nepasiklysta.

Vilnius – ne kaimas, namų čia tūkstančiai. Bet ir gatvės sostinėje buvo nuo seno, pastatai turėjo numerius. Aišku, naujoms gatvėms būtina suteikti pavadinimus, namams – numerius.

Tikslus adresas padės kilus gaisrui ar įvykus nelaimei. Lengviau bus ir įvairių paslaugų teikėjams, net planuojant transporto maršrutus. Kai bus visi adresai, gal ir turistų į Vilnių daugiau atvažiuos. Juk pasitelkus navigaciją svetimšaliui nebekils klausimų, kur jis atsidūrė.

Taigi valdininkai pluša. Bet adresų keitimo darbai beviltiškai vėluoja. Jie jau prieš dešimtmetį turėjo būti baigti.

Savaime suprantama, kils klausimas: kiek tai kainuoja? Atsakymas paprastas: milžiniškus pinigus. Prašė savivaldybė jų iš ES, bet sulaukė špygos.

Bet nėra ko čia purkštauti. Kai pagalvoji, adresų keitimas ir perrašinėjimas yra ir ekonomikos variklis. Juk reikia už tai valdininkams algas mokėti. O tam reikia surinkti mokesčius. Reikia ir darbo priemonių nupirkti. Tai – pelnas pardavėjams, be to, jie taip pat privalo mokesčius mokėti.

Tad gal eilinei valdininkei Irenai reikia tarti „ačiū“, kad ji vis dar darbuojasi eiliniame skyriuje?

"Sostinė" 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.