Besitraukiantį „Snoro“ administratorių N.Cooperį vejasi įtarimai

Bankrutuojančio banko „Snoras“ administratorius Neilas Cooperis iš pareigų traukiasi dėl amžiaus ar dėl galimų įtarimų? Prokurorai dar tebesiaiškina, ar pinigai neišplaukė iš jau uždaryto banko.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 15, 2014, 11:54 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:01 AM

Lietuvoje prieštaringai vertinamas banko „Snoras“ administratorius britas N.Cooperis namo išvyksta nesulaukęs Generalinės prokuratūros atsakymo, ar jam perėmus bankrutuojančio banko valdymą tikrai nebuvo vykdomos neteisėtos finansinės operacijos.

Tokių įtarimų prokurorams buvo kilę praėjusių metų rugpjūtį, kai Lietuvos teismo ekspertizės centras Generalinei prokuratūrai pateikė išvadas, jos pinigai galėjo keliauti net iš uždaryto banko, rašo „Lietuvos rytas“.

Tuomet buvo svarstoma, kad neteisėtos operacijos galėjo būti atliekamos su „Snoro“ bankroto administratoriaus N.Cooperio žinia. Šios aplinkybės tiriamos iki šiol.

Nuopelnai – abejotini

Dar nebaigus „Snoro“ banko bylos tyrimo, 66 metų N.Cooperis šią savaitę pareiškė, jog išeis į pensiją. Jis atsisakė ne tik bankrutuojančio „Snoro“ administratoriaus posto, bet ir baigia savo karjerą tarptautinėje konsultacijų bendrovėje „Zolfo Cooper“.

Išeidamas administratorius pasigyrė, jog į „Snorą“ sugrąžinta beveik 2 milijardai litų, bankas atsiskaitė su kai kuriais kreditoriais.

Tačiau „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociacijos vykdomasis direktorius Aras Petrauskas „Lietuvos rytui“ teigė, jog į banką sugrąžinti pinigai, kuriais gyrėsi administratorius, – daugiausia žmonių paimtos paskolos, kurios ir taip būtų grąžintos.

Tiek „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių asociaciją, tiek politikus N.Cooperis stebino savo pomėgiu naudotis brangiomis ekspertų paslaugomis. A.Petrauskas pastebėjo, jog nemažai šių ekspertų buvo tiesiogiai susiję su juo pačiu arba jo darboviete, rašo „Lietuvos rytas“.

N.Cooperis savo pareigas „Snore“ eis tol, kol bus paskirtas naujas administratorius.

Prokurorai neskuba

Ar britas iš Lietuvos galės išvykti ramus, Generalinės prokuratūros vadovai penktadienį atsakyti dar negalėjo – esą niekas to nežino be „Snoro“ bylą tiriančio, bet šiuo metu atostogaujančio prokuroro žinios.

Lyg tyčia „Snoro“ bylą tiriantis prokuroras atostogavo ir tuomet, kai prokuratūrą pasiekė ekspertų išvados dėl galimai neteisėtų operacijų.

Kreiptis į Lietuvos teismo ekspertizės centrą praėjusių metų pradžioje nutarė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdyba.

STT siekė išsiaiškinti, ar tikrai bankrutavusiame „Snore“ atlikta operacijų, kurios pažeidžia Bankroto įstatymą.

Dėl N.Cooperio veiklos ekspertams buvo pateiktas ne vienas klausimas.

Įtarinėjo ir politikai

Kad pinigai galėjo keliauti iš jau uždaryto banko, buvo kalbama ir anksčiau – ir užkulisiuose, ir net parlamente.

Praėjusių metų gegužės pabaigoje vykusiame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje buvo pareikšta, kad beveik šimtas žmonių po „Snoro“ uždarymo sugebėjo atsiimti banke laikytus pinigus.

Apsukruoliai esą nelaukė, kol valstybė grąžins apdraustus iki 350 tūkst. litų siekiančius indėlius, ir didžiules pinigų sumas atsiėmė iškart, sustabdžius banko veiklą.

Kai kurie Seimo nariai tuo metu svarstė, jog daliai tų laimingų indėlininkų galėjo padėti iš Didžiosios Britanijos atvykęs laikinasis „Snoro“ bankroto administratorius Simonas Freakly, kurį vėliau pakeitė N.Cooperis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.