Kapitalizmo pionieriaus A.Stašaičio byla vėl stringa

Kitas teismo posėdis įvyks kovo 10 dieną.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

Feb 24, 2014, 5:42 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:43 PM

Šiandien suplanuotas posėdis buvo atidėtas, nes į teismą neatvyko liudininkai. Teismas jiems nusprendė pakartotinai išsiųsti šaukimus.

Kitas teismo posėdis įvyks kovo 10 dieną.

Anksčiau teismas šioje byloje buvo priverstas daryti pertrauką, nes A.Stašaitis paprašė skirti valstybės apmokamą advokatą. Nuolat aferų istorijose minimas kapitalizmo „pionierius“ tąsyk skundėsi, jog visas jo turtas yra areštuotas, o uždarbis – per mažas, todėl jis neturi iš ko pasisamdyti gynėjo.

A.Stašaitį įklampino aferos, susijusios su Invalidų sporto draugija (ISD).

A.Stašaičiui tapus šios visuomeninės organizacijos viceprezidentu, į jos sąskaitą 44 Lietuvos įmonės pervedė dideles sumas – kaip neva paramą invalidams.

ISD už šiuos pinigus nusipirko devynių nuostolingų statybos, prekybos, atliekų tvarkymo įmonių akcijas, anot teisėsaugos, gerokai už jas permokėdama.

FNTT pareigūnai nustatė, kad šių įmonių veikla nebuvo susijusi su Invalidų sporto draugijos veikla.

„Įmones, už kurias vargu ar kas nors duotų 10 litų, būdavo perkamos už šimtus tūkstančių litų“, – stebėjosi Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius.

Kai kurioms merdinčioms firmoms vadovavo įtakingi ISD atstovai arba su jais susiję asmenys.

Pavyzdžiui, ISD vardu maždaug už milijoną litų buvo nupirktos vos galą su galu suduriančios šios draugijos valdybos nario Viktoro Veiverio įmonės akcijos.

Nors iš tokių sandorių, manoma, daug naudos turėjo daugelis Invalidų sporto draugijos veikėjų, baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukti tik du buvę jos vadovai – A.Stašaitis ir 72 metų direktorius Stasys Pilvelis. Jiems gresia iki 7 metų nelaisvės.

Finansinės aferos vyko nuo 2002 iki 2005 metų, o bylos tyrimas truko net 6 metus.

Ikiteisminio tyrimo medžiagą sudaro 34 tomai – iš viso reikėjo patikrinti 53 įmonių dokumentus.

A.Stašaitis beveik prieš du dešimtečius buvo kaltinimas finansinėmis machinacijomis ir apie 5 metus praleido už grotų. Verslininkas buvo nenuteistas, nes suėjo senaties terminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.