Prašymas parodyti savo namus išgąsdino Lietuvos vadovus

Lietuvos politikai gyvena ne ką prasčiau nei aukso prikrautus namus palikę ir į Rusiją pabėgę korumpuoti buvę Ukrainos vadovai. Taip mano dalis reportažus iš Ukrainos komentuojančių žmonių. lrytas.lt panoro patikrinti, ar tokios kalbos yra teisingos, ir paprašė šalies vadovų atverti savo namų duris, kad tauta pamatytų, kaip jie gyvena. Deja, nė vienas nesutiko.

Tokiame kotedže prieš dešimt metų gyveno D.Grybauskaitė. Butas vis dar priklauso jai.<br>lrytas.lt montažas.
Tokiame kotedže prieš dešimt metų gyveno D.Grybauskaitė. Butas vis dar priklauso jai.<br>lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 27, 2014, 3:06 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:21 PM

Kodėl apie skaidrumą ir kovą su korupcija mėgstantys kalbėti aukščiausi šalies vadovai po skandalo Ukrainoje tapo tokie paslaptingi? Gal jų namai labai netvarkingi, gal jiems gėda, kad, palyginti su Ukrainos vadovais, jie gyvena lyg skurdžiai? O galbūt bijoma, kad prabangus nuosavų namų interjeras suerzins piktus rinkėjus arba jiems nejauku įsileisti žurnalistus į privačią erdvę? 

Surengti ekskursijos, kokios dabar populiarios Ukrainoje, savo namuose nesutiko nei prezidentė Dalia Grybauskaitė, nei premjeras Algirdas Butkevičius, nei Seimo vadovė Loreta Graužinienė.

Dažnas kalbintas žemesnio rango politikas dievagojosi, kad žurnalistus į svečius mielai priimtų, tik yra viena problema – tam nepritaria žmonos. Beje, visi kalbinti politikai pripažino, kad visuomenė turi teisę žinoti, kaip jie gyvena. 

Neturi ko parodyti

„Prezidentės Dalios Grybauskaitės rezidenciją Turniškėse žiniasklaida turėjo galimybę apžiūrėti kadencijos pradžioje. Prezidentė atsikraustė į jau apstatytą rezidenciją (baldai buvo pirkti prezidento R.Pakso laikotarpiu), o per šį beveik penkerių metų laikotarpį jokių pasikeitimų nėra įvykę. Prezidentė turimame privačiame bute negyvena jau 10 metų (nuo išvažiavimo dirbti į Briuselį). Visas gaunamas pajamas ir turtą prezidentė D.Grybauskaitė nuolat deklaruoja Valstybinei mokesčių inspekcijai“, – portalui lrytas.lt pasiprašius į svečius pas D.Grybauskaitę atsakė Prezidentūra.

D.Grybauskaitė turi maždaug 200 kv. metrų ploto penkių kambarių kotedžą sostinės Jeruzalės rajone. Virtinė kotedžų su garažais pastatyti maždaug prieš 15 metų. Kaimynai pasakojo, kad čia gyvendama D.Grybauskaitė labai mėgo auginti gėles. Beje, už kelių metrų nuo D.Grybauskaitės buto gyvena buvusi Seimo vadovė Irena Degutienė.  

Pernai D.Grybauskaitė deklaravo turinti turto už 1,4 mln. litų. Ji taip pat buvo susitaupiusi 944 tūkst. litų.

Įsileisti žurnalistų į savo tikruosius namus Ukmergėje nesutiko ir Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Neseniai ji atvėrė savo laikinojo buto, kurį jai prie Seimo skyrė valstybė, duris, tačiau norėjome išvysti, ką L.Graužinienė sukaupė per ilgą gyvenimą Ukmergėje.

„Ukmergėje gyvena Seimo pirmininkės šeima. Ji pageidauja privatumo“, – portalui lrytas.lt pranešė Seimo pirmininkės atstovai.

Seimo pirmininkės šeimos turtas vertinamas apie 300 tūkst. litų, o pajamos – dešimt kartų kuklesnės.

Ne turtai, o skolos

„Premjeras gyvena 78 kv. metrų ploto bute, įsigytame už paskolą. Visos pajamos ir išlaidos, brangūs pirkiniai, kaip reikalauja įstatymai, yra pateikti turto ir pajamų deklaracijose, kurios yra viešos. Esame įsitikinę, kad užuominomis kalbantys komentatoriai žino ir prabangiai gyvenančių Lietuvos politikų adresus, kuriais galėtų pasidalyti su žurnalistais. Premjero namų durys nėra užvertos žurnalistams – čia buvo rengiamas ne vienas televizijos reportažas, spausdinti interviu su nuotraukomis. Rengti specialias ekskursijas nėra jokios prasmės“, – pranešė premjero A.Butkevičius patarėja.

A.Butkevičius butas yra prestižinėje sostinės M.K.Čiurlionio gatvėje. Ten šeima įsikūrė prieš kelerius metus. Premjero šeimos turtas siekia apie 600 tūkst., o piniginės santaupos – 350 tūkst. litų. Tiesa, A.Butkevičius bankui yra skolingas apie 300 tūkst. litų.

Ekspremjeras Andrius Kubilius, pasiskundus, kad politikai nenori parodyti savo namų, pažadėjo portalui lrytas.lt tai padaryti. 

A.Kubilius pernai persikėlė į sūnaus pastatytą namą sodininkų bendrijoje Antakalnio pakraštyje. Prieš tai jis gyveno bute, taip pat Antakalnyje. Ekspremjero šeimos turtas vertinamas 600 tūkst. litų, o santaupos – 10 tūkst. litų.

Buvęs prezidentas Valdas Adamkus gyvena valstybės skirtoje rezidencijoje Turniškėse, todėl pas jį nesiprašėme. 

Neleido žmona

Turtingiausias Seimo narys Viktoras Uspaskichas, kurio šeimos turtas ir santaupos vertos 165 mln. litų, ne kartą rodė savo namus žurnalistams. Atvėręs savo namų duris jis bandė prieš kiekvienus rinkimus pasidaryti reklamą.

„Jei labai norite, įleisiu jus ir dabar. Tiesa, nieko naujo nepamatysite – baldai jau labai seni. Neįleisiu tik į miegamąjį, kad po triusikus nesiraustumėte“, – atviravo turtingiausias parlamentaras.

O turtingiausias Seimo socialdemokratas Bronius Bradauskas, kurio šeimos turtas ir santaupos vertinamos apie 27 mln. litų, į svečius pasikviesti žurnalistų negali.

„Aš jus tikrai įleisčiau, tačiau žmona nesutinka. Nenoriu su ja pyktis“, – teisinosi politikas. Jis gyvena bute Vilniuje, turi sodybą Trakų rajone, prie prestižinio Margio ežero.

Iš populiariausių kandidatų į prezidentus aprodyti savo namų negalėjo arba nenorėjo ne tik D.Grybauskaitė, bet ir buvęs Seimo vadovas Artūras Paulauskas.

„Dabar jų name vyksta remontas, todėl jis labiau panašus į baldų sandėlį“, – perdavė A.Paulausko atstovė. „Darbiečio“ šeimos turtas ir santaupos kiek viršija 1 mln. litų. Jam priklauso namas Vilniaus pakraštyje.

Verslininkė Kristina Brazauskienė, kuri mirus vyrui prezidentui Algirdui Brazauskui vis dar gyvena valstybės skirtoje rezidencijoje Turniškėse, skundėsi, kad rodyti jau nėra ko.

„Anksčiau žurnalistai pas mus svečiuodavosi dažnai, tačiau dabar namui jau reikia remonto. Valstybė pinigų neskiria, o man investuoti neapsimoka. Kad būtų jaukiau, pasikeičiau tik kai kuriuos baldus. Jokių turtų čia nėra“, – sakė K.Brazauskienė. Jos turtas per praėjusius Seimo rinkimus buvo vertinamas apie 3 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.