Kauno Kovo 11-osios gatvėje – kryžiai karo ir aborto aukoms

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius atgautą nepriklausomybę menanti Kauno Kovo 11-osios gatvė iš pirmo žvilgsnio atrodo dvelkianti sovietmečiu. Pagrindinis 3 kilometrus siekiančios miesto arterijos architektūrinis akcentas – pilki, prastai apšiltinti penkiaaukščiai, niūrus socializmo statybų palikimas.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 11, 2014, 8:32 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:39 PM

Bet geriau įsižiūrėjus ši gatvė kaip jokia kita Kaune lyg įkaušusio ir gerai nusiteikusio dailininko paveikslas parodo nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo istorijos ir dabarties detales.

Naktinis klubas, du turgūs prekybos centrai, gausu kirpyklų, soliariumų, dvi odontologijos klinikos, biblioteka.

Iš principo galima visą gyvenimą nekelti kojos iš Kovo 11-sios gatvės, čia patenkinti būtiniausius gyvybinius poreikius.

Kovo 11-sios gatvę gaubia ypatinga istorinė aura, tiesiogiai susijusi su gatvės pavadinimu. Ji prasideda ties VI-ojo forto žiedu, Kryžių kalneliu.

Tankas po ministro langais

Sovietmečiu čia stovėjo tankas, pagal propagandinę legendą, dalyvavęs mūšiuose išvejant iš Kauno vokiečių okupantus.

Bet seni kauniečiai pasakojo, jog iš tiesų brokuotas tankas iš Charkovo (Ukraina) tankų gamyklos buvo atitemptas ir pastatytas praėjus geram dešimtmečiui po karo.

Kovo 11-sios gatvės pradžioje grįžęs iš tremties nuo 1963-ųjų iki 1991 metų penkiaaukštyje apsigyveno paskutinis tarpukario Lietuvos užsienio reikalų ministras Juozas Urbšys. Rusiško tanko vamzdis buvo nukreiptas beveik tiesiai į jo buto langus.

Kryžius kritusiems už Kuveitą

Atkūrus nepriklausomybę vietoj tanko VI-ojo forto žiedas buvo apstatytas kryžiais, kurių kiekvienas mena su Lietuvos kovų už laisvę istorijos akimirkas.

Ir ne tik Lietuvos. Ant vieno kryžių didelėmis raidėmis išrėžta: „Už Kuveito laisvė žuvusiems sąjungininkams“.

Kryžius pastatytas 1991-siais, po JAV karinės operacijos „Audra dykumoje“, kurios metu iš nykštukinės naftos valstybės buvo išvyta Irako diktatoriaus Sadamo Huseino okupacinė kariuomenė. Čia pat yra ir kryžius su užrašu lietuvių ir čečėnų kalbomis: „Dieve laimink Čečėniją“ - pastatytas tuo metu, kai čečėnų sukilėliai bandė sukurti islamo fundamenatlizmu grįstą valstybę.

Stovi ir kryžius su šiais laikais aktualumo nepraradusiu užrašu: „Nužudytiems negimusiems kūdikiams“. Diskusijos dėl abortų Lietuvoje pastaruoju metu ypač paaštrėjo, kai Lenkų rinkimų akcijai priklausantys parlamentarai pateikė įstatymo uždrausti abortus projektą.

Visos gyvenimo spalvos

Gatvės gyvenimas labiausiai kunkuliuoja prie „Girstupio Iki“ prekybos centro. Viršutiniame pastato aukšte įsikūręs naktinis klubas „Zepelinus“. Jame 2003-siais savo gimtadienį šventė Kauno nusikaltėlių pasaulio šulo Henriko Daktaro duktė Živilė ir nušalintojo prezidento Rolando Pakso dukra Inga.

Šiuo metu atnaujintas „Girstučio“ baseinas tapo vienu pagrindinių kauniečių laisvalaikio ir sporto traukos centrų. Jau keletą metų į atnaujintas patalpas žiūrovus kviečia „Girstučio“ kultūros rūmų teatras.

Kita vertus, prie Girstupio išliko dar nuo sovietmečio atsiradęs „kandynas“ – čia nuo pat ryto trainiojasi daugybė spalvotanosių vyrų ir moterų, prašinėjančių pinigų ar cigarečių.

Tarp dviejų turgų

Kovo 11-sios gatvė driekiasi tarp dviejų turgų: pirmojo Kaune modernaus Girstupio turgaus po stogu ir ne pačius geriausius laikus išgyvenančio, bet sovietmečiu itin garsaus Dainavos turgaus, anuomet vadinamo „Dvidešimtpenkmečio turgumi“

Net trisdešimt metų Kovo 11-sios gatvė vadinosi LTSR 25-mečio gatve, vyresnio amžiaus kauniečiai ją iki šiol taip tebevadina.

Dėl didelio namų tankio Kovo 11-sios gatvėje nebuvo suręsta nė vieno naujo, modernaus stiliaus pastato.

Butai čia – vieni pigiausių Kaune. Už trijų kambarių 47 kvadratinių metrų būstą 1967 metais statytame name prašoma nuo 85 tūkst. litų. Palyginkime: už trijų kambarių butą Šilainiuose savininkai norėtų gauti mažiausiai 120 tūkst. litų.

Renovaciją paskatino turgus

Tačiau vadinti Kovo 11-osios gatvę sovietmečio rezervatu nederėtų.

Netoli Dainavos turgaus, sankirtoje su Alaušo gatve, 2004 metais 124-uoju numeriu pažymėto namo gyventojai pirmieji Kaune dalyvavo būsto atnaujinimo programoje. Vėliau jų pavyzdžiu pasekė kaimynai. Dabar nepriklausomybės atkūrimo garbei pavadintos gatvės gale stovi penki gražūs, modernūs daugiabučiai.

Beje, renovaciją paskatino būtent Dainavos (25-mečio) turgaus kaimynystė. Pirkėjai lįsdavo į gretimų daugiabučių laiptines matuotis drabužių ir net nusilengvinti, nes tualetų turgaus teritorijoje nebuvo.

Pagaliau neapsikentę gyventojai įsitaisė telefonspynes, apsitvėrė tvora, o tuo pačiu ir atnaujino kelis daugiabučius pagal renovacijos programą. Jie dabar moka palyginti nedideles sąskaitas už šildymą.

Gatvės istorija

1960-aisiais buvo pradėtas ir 1965 metais baigtas statyti pirmasis Kaune „miegamasis“ Dainavos mikrorajonas (architektai – Alvydas Pranas Steponavičius ir Gražina Miškinienė).

Pagrindinė gatvė pavadinta LTSR 25-mečio vardu. Taip buvo siekiama įamžinti Lietuvos prijungimo prie SSRS sukaktį. 1960-aisiais prie „Girstupio“ universalinės parduotuvės (dabar „Iki“ prekybos centras) pastatyta Juozo Mikėno skulptūra „Taika“.

1990 metų birželio 20 dieną tuomečio Kauno mero Vidmanto Adomonio potvarkiu LTSR 25-mečio gatvė pavadinta Kovo 11-osios vardu, nors ryškesnių įvykių, susijusių su tautiniu atgimimu ir nepriklausomybės atkūrimu, čia nebuvo. Kovo 11-osios gatvė priklauso dviem – Gričiupio ir Dainavos seniūnijoms. Dainavos seniūnijoje gyvena 5923, Gričiupio 4123 kauniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.