Lietuva iš Lenkijos įsigys priešlėktuvinių raketų GROM

Šį klausimą J.Olekas ketvirtadienį Balstogėje aptarė su Lenkijos gynybos ministru Tomaszu Siemoniaku.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 21, 2014, 6:34 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:32 AM

Šį klausimą J.Olekas ketvirtadienį Balstogėje aptarė su Lenkijos gynybos ministru Tomaszu Siemoniaku.

„Mes su Lenkija jau kurį laiką tariamės dėl galimo priešlėktuvinės gynybos sistemos GROM įsigijimo iš Lenkijos. Vakar tiesiog patikslinome kai kurias detales, kad mūsų ekspertai galėtų veikti, kad tos sistemos galėtų pasiekti Lietuvą greičiau“, - BNS sakė ministras.

Nauja gynybinė ginkluotė papildys šiuo metu turimas Lietuvoje taip pat trumpojo nuotolio priešlėktuvines sistemas STINGER ir RBS-70.

Nešiojama raketinė sistema GROM sukurta sovietinės raketos "Igla" pagrindu, tačiau yra modernesnė ir yra gaminama tik Lenkijoje.

Ginklas veikia „iššoviau-pamiršau“ principu. Tai yra ypatingai mobili sistema, patikima bei paprasta naudoti, jai nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas. GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km bei aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.

GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų kovinius orlaivius. Skelbiama, kad šia sistema 20 sykių buvo užfiksuoti Rusijos lėktuvai, buvo iššauta 12 raketų, o 9 jų pasiekė taikinius. Tiesa, Rusija patvirtino, kad GROM raketa buvo numuštas tik vienas lėktuvas Su-25, o dar keli pažeisti sugebėjo grįžti į bazę.

KAM atstovai kol kas neįvardija, kiek Lietuvai kainuos šis pirkinys.

JAV ir Lenkija ketina plėsti veiklą Lasko KOP bazėje 

Jungtinės Valstijos ir Lenkija svarsto galimybę įtraukti kitas NATO šalis Rytų Europoje į bendras aviacijos operacijas vienoje Lenkijos karinių oro pajėgų bazėje, penktadienį pranešė vienas amerikiečių kariškis. 

Šis pareigūnas komentavo Lenkijos radijo stoties ZET FM pranešimą, kuriame buvo cituojami JAV ambasadoriaus Varšuvoje žodžiai, kad Pentagonas ruošiasi surengti bendras pratybas su Lenkija, Čekija, Vengrija, Slovakija, Rumunija, Bulgarija ir Baltijos šalimis Lenkijoje esančioje Lasko oro pajėgų bazėje. 

Pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, nurodė, kad radijas klaidingai interpretavo ambasadoriaus pasisakymą. 

„Apibendrinant, jis pareiškė, kad lenkai ir JAV kalbasi apie galimybę plėsti aviacijos veiklą Laske, potencialiai įtraukti kitus NATO partnerius – ir tuomet jis paminėjo tas šalis“, – patikslino pareigūnas. 

Vidurio Lenkijoje esančioje Lasko bazėje nuolat dislokuojami JAV karinių pajėgų lėktuvai, o anksčiau šį mėnesį bazė buvo naudojama per bendras JAV ir Lenkijos karines pratybas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.