Ramiai apsipirkti Kalvarijų turguje bus galima tik po trejų metų

Kovo antrojoje pusėje į Kalvarijų turgavietę vietoj pirkėjų suplūdo buldozeriai. Kalvarijų turgaus vystymo grupės (KTVG) techniką ir ceremoniją, per kurią garbingi svečiai į žemę įkasė kapsulę, pro apsaugines tvoras trečiadienio vidurdienį stebėjo prekybininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Mar 26, 2014, 1:59 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:43 AM

Iškilmingą pareigą atlikęs Vilniaus meras Artūras Zuokas susirinkusiesiems tvirtino, kad turgavietė, oficialiai minima net nuo 1903 metų, atgims šiuolaikiška, patogi ir prekeiviams, ir pirkėjams.

„Pagaliau šioje vietoje baigiasi ilgą laiką buvusi netvarka, atsiskaitymai velniai žino kokiais būdais. Aiškios taisyklės, skaidrumas ir visi kiti šiuolaikiniai principai, garantuojantys sąžiningą verslą, čia bus įgyvendinti“, – už nugaros plušant statybininkams stovėdamas ant baltos pakylos teigė meras.

Buldozeriai netrukdo, kol kaina nebaisi

Portalas lrytas.lt pasidomėjo, ką apie turgaus rekonstrukciją mano vietos prekeiviai. „Rekonstrukcija yra rekonstrukcija. Mums netrukdo. Kaip bus, taip bus. Nieko baisaus“, – teigė apatinio trikotažo pardavėja Janina.

Sendaikčiais prekiaujantis Dmitrijus buvo kalbesnis. Anot jo, svarbiausia, kad renovacija nepasiektų jų stalų, nes nebus kaip dirbti. „Šiaip nėra labai nepatogu. Visiems gi reikia kažkaip prekiauti, uždirbti maistui“, – teigė jis.

Paklaustas, ar mažiau pirkėjų sulaukia nuo renovacijos pradžios, Dmitrijus atsakė neigiamai. „Žmonės žino, kad čia yra turgus, kad čia galima nusipirkti reikalingų produktų. Jie eina čia ir toliau. Panašiai buvo su Halės turgumi. Atnaujino, bet ten vis tiek plūsta žmonės. Ir čia plūs“, – optimistiškai kalbėjo jaunas vyras.

Aksesuarų prekeivis Gžegošas tvirtino, kad esminės rekonstrukcijos turgui jau reikėjo, nes sąlygos nebebuvo geros. Anot jo, prekeivių nuomonė smarkiai priklauso nuo to, kokia bus paviljonų nuomos kaina po renovacijos.

„Jeigu bus normali kaina, mums nuo to remonto, aišku, bus tik geriau. Tačiau kadangi niekas nežino būsimos kainos, dar negalime tiksliai atsakyti, kaip jaučiamės dėl renovacijos. Šiaip tos tvoros mums netrukdo. Porą dienų buvo dulkių, tačiau pakentėti galima“, – portalui pasakojo vyras.

Halės turgaus renovacija – pavyzdys

Pasak Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkės Zitos Sorokienės, Kalvarijų turgavietė – bene vienintelė turgavietė Lietuvoje, kuriai trūko modernizavimo. Jos vadovaujama asociacija tikisi, kad projektas bus pabaigtas laiku ir taip, kaip numatyta reglamente.

„Turgavietėje dirba per tūkstantį smulkiųjų verslininkų. Svarbiausia, kad prekybininkai galėtų iš savo veiklos pajamų susimokėti už darbo vietos nuomą“, – pabrėžė ji.

Portalui pasiteiraus A.Zuoko, ar smarkiai pabrangs paviljonų nuoma, meras atsakė, kad dar iki renovacijos sutartis pasirašiusiems prekeiviams nuomos kaina liks ta pati. Pasak jo, nauja, atskira kainodara bus taikoma tik naujai sukurtoms darbo vietoms.

„Bet mes turime puikų pavyzdį – Halės turgavietę. Iki jos renovacijos buvo daug spekuliacijų, kalbų, tačiau šiandien paklausus bet kurio prekeivio visi pasakytų, kad gerai, jog dabar yra tvarka“, – portalui teigė meras.

Kalvarijų turgaus apsaugos vadovas Aleksejus Soldotenka tvirtino sulaukiantis vos vieno kito nepatenkinto prekybininko skundo. Anot jo, nebūna, kad visi viskuo būtų patenkinti.

„Pavyzdžiui, kai turgavietėje buvo statomi kioskai, pusė sakė, kad jiems absoliučiai to nereikia, kita pusė džiaugėsi. Dabar tik pasiūlykite jiems grįžti prie to, kas buvo...“ – šypsodamasis teigė A.Soldotenka.

Projektą lydi nesklandumai

Kalvarijų turgavietės rekonstrukcija vėlavo vienus metus. Paklaustas, kodėl tai nutiko, A.Zuokas tvirtino, kad darbų nukėlimą lėmė teisinės peripetijos.

„Darbai vėlavo dėl to, kad turgus pats savaime yra sudėtinga vieta. Per laiką turgavietėje atsirado įvairiausių problemų, pavyzdžiui, statiniai, kurie neturėjo būti registruoti, buvo kažkieno įregistruoti kaip privati nuosavybė“, – problemas vardijo Vilniaus meras.

Tačiau, anot jo, nors savivaldybė ir turi problemų, nes vyksta teismai su kai kuriais nerealią kainą pateikusiais pastatų savininkais, turgus bet kokiu atveju bus sutvarkytas.

Pasak mero, iš nuomos pajamų kasmet tikimasi gauti daugiau nei 1,2 milijono litų. Taip pat manoma, kad po rekonstrukcijos turgavietėje bus daugiau prekeivių ir pirkėjų.

Turgavietės laukia keturi rekonstrukcijos etapai, kiekvienas truks metus. Prekybininkai iš tvarkomų vietų bus perkelti į kitas. Turgus veiklos nenutrauks.

Pirmiausia bus tvarkomas Turgaus gatvės prekybos paviljonas, vėliau iki 160 automobilių vietų išplėsta stovėjimo aikštelė.

Pagal savivaldybės ir KTVG sutartį, bendrovė per 4 metus į turgavietę investuos per 25 mln. litų. Turgaus rekonstrukciją ketinama baigti tik 2017 metų pabaigoje.

Turgavietės renovaciją remia Šiaulių bankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.