Apeliacinis teismas išteisino E.Kusaitę

Lietuvos apeliacinio teismo salėje penktadienio rytą nugriaudėjo plojimai lyg po koncerto. Apeliacinis teismas išteisino dėl ketinimo įvykdyti teroro aktą Čečėnijoje nuteistą klaipėdietę Eglę Kusaitę.

E.Kusaitė pasiekė pergalę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Kusaitė pasiekė pergalę.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Apr 4, 2014, 9:49 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:33 PM

„Nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – paskelbė teisėjas Linas Šiukšta.

„Ačiū Dievui! Čia tik su Dievo pagalba“, – iškėlusi rankas iš salės išlėkė ištikima E.Kusaitės gerbėja disidentė Nijolė Sadūnaitė. Teismo sprendimo išklausęs Darius Kuolys teigė, jog išteisinimo pavyko pasiekti tik su visuomenės pagalba: „Jei nebūtų kilęs toks triukšmas, nieko čia nebūtų buvę.“

Išteisintoji E.Kusaitė žurnalistų dėmesio vengė ir greitai spruko koridoriumi. „Einame visi į restoraną“, – būrį jos palaikytojų kvietė N.Sadūnaitė.

Vilniaus apygardos teismas pernai E.Kusaitę pripažino kalta dėl terorizmo ir skyrė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Įskaičius suėmimo laiką, E.Kusaitė tolesnės bausmės išvengė.

Apeliacinis teismas paskelbė: „Pripažinęs E.Kusaitę kalta, apygardos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą.“

Apeliacinis teismas nustatė, kad E.Kusaitė interneto tinklalapiuose asmeninių pokalbių metu viešai skelbė, kad dėl asmeninių ir religinių įsitikinimų ketina susisprogdinti Rusijos teritorijoje, atsisiuntė knygas, internetu ir telefonu bendravo su čečėnų kilmės Rusijos piliečiais Magmadovais, gavo kelionei į Maskvą piniginę perlaidą.

Tačiau nusikaltimas nebuvo įvykdytas, todėl teismas klaipėdietę išteisino.

Teisėjas pažymėjo, kad E.Kusaitės veiksmai buvo žinomi pareigūnams, tačiau toleruoti – viza į Rusiją išduota tam, kad ji būtų sulaikyta kelionės metu ar nuvykusi.

Teisėsaugos organų veiksmus, kai palaikoma nusikalstama asmens iniciatyva, Apeliacinis teismas įvertino kaip provokaciją. „Vertinama, kad surinkti duomenys gauti neteisėtu būdu“, – sakė teisėjas.

Nuosprendį apskundė ir prokurorai, ir pati E.Kusaitė. Iš pradžių prokurorai siekė 10 metų laisvės atėmimo bausmės, bet vėliau persigalvojo ir pasiūlė skirti dvejų metų lygtinę bausmę. E.Kusaitė siekia visiško išteisinimo.

Teismas paskelbė, kad Generalinės prokuratūros skundas yra nepagrįstas, teismas taip pat pripažino, kad E.Kusaitės ir jos gynėjo kai kurie skundo argumentai taip pat yra nepagrįsti.

E.Kusaitę išteisinęs Apeliacinis teismas taip pat panaikino taikytą areštą jos pinigams ir kitas prievartos priemones.

E.Kusaitė buvo sulaikyta 2009 metų spalį, kai rengėsi vykti į Maskvą. Pagal kaltinimus, iš ten ji ketino vykti į Čečėniją ir susisprogdinti prie karinio objekto. Moteris teisme tikino, kad būdama dar paauglė pateko į Valstybės saugumo departamento provokacijos tinklą. Jos rėmėjai kelia klausimus dėl Rusijos Federalinės saugumo tarnybos vaidmens byloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.