BPC operatorius užgriuvo pagalbos skambučių lavina

Degina žolę, brakonieriauja, teršia aplinką? O gal mieste priklydo laukinis žvėris? Apie tai galima pranešti paskambinus Bendrojo pagalbos centro (BPC) numeriu 112. 

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Apr 9, 2014, 3:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:50 PM

Kai kovą įsigaliojo nauja tvarka, budintys aplinkosaugininkų ekipažai aštuoniuose Lietuvos regionuose ėmė budėti kiaurą parą. Anksčiau norėdami pranešti apie aplinkosaugos pažeidimus, žmonės turėdavo skambinti regionų aplinkos apsaugos departamentams.

Tačiau būdavo keblu įsidėmėti jų telefono numerius, o naktį apie žalojamą gamtą ar neadekvačiai besielgiančią lapę pranešusio gyventojo skundas būdavo įrašomas tik į telefono atsakiklį.

Tiesa, atsiradus naujovėms, padaugėjo darbo BPC operatoriams.

„Gyventojai ir anksčiau pranešdavo apie žalojamą gamtą. Tik aplinkosaugininkai neturėjo gerai žinomo numerio, kuriuo žmonės galėtų skambinti dėl niokojamos gamtos. Išplatinus žinią, kad galima skambinti numeriu 112, skambučių apie žalojamą gamtą sulaukiame gerokai daugiau“, – pasakojo BPC viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas.

Apie ką praneša skambintojai? Dažniausiai operatoriai sulaukia skambučių dėl priklydusių laukinių gyvūnų, išmestų atliekų, neaiškios kilmės skysčių ir gamtoje išmestų ar deginamų padangų.

„Anksčiau būdavo sudėtinga, jeigu gaudavome pranešimą apie gyvūną mieste. Jeigu gyvūnas nebūdavo agresyvus, pareigūnai tik stovėdavo šalia. Visaip bandydavome išsisukti iš padėties, ieškodavome, kas galėtų padėti, nes gyvį reikėdavo arba grąžinti į gamtą, arba užmigdyti“, – pasakojo T.Maroščikas.

Dažnai operatoriai turėdavo gerai pasukti galvą, kokiems specialistams reikėtų vienu ar kitu atveju skambinti. Telefono numerių ieškojimas sulėtindavo BPC darbo tempą.

Skambina pamatę dūmus

Pastaruoju metu BPC užgriuvo pranešimai dėl deginamos žolės. Operatoriams pavasaris – skausmingas laikotarpis.

„Nuo kovo 13 dienos - nemenkas skambučių pagausėjimas. Ypač, kai dega žolė, nes apie tą patį gaisrą praneša keletas žmonių. Kai kurie praneša apie gaisrą, kai už keleto kilometrų pamato kylančius dūmus. Pranešimų apie gaisrus pavasarį padaugėja apie dešimt kartų. Dažnai ir pats padegėjas paskambina, jeigu ugnis grėsmingai priartėja prie jo namų“, – sakė BPC atstovas.

Vidutiniškai per parą į BPC paskambina apie 10 tūkst. žmonių. Į trečdalį visų praneštų įvykių siunčiami ekipažai – greitoji, policija, ugniagesiai. Šiuo metu dėl aplinkosaugos problemų per dieną priimama iki 200 skambučių.

T.Maroščikas tikisi, kad statistiškai įvertinus, kaip sekasi priimti skambučius dėl grėsmės gamtai, BPC bus skirta daugiau lėšų darbo vietoms kurti.

Nuo liepos veiks dispečerinė

„Ateityje bus dar paprasčiau, nes ministerija nusprendė kurti informacinį centrą. Operatoriai informaciją perduos ne regione budinčiui aplinkosaugininkui, o informacinio centro dispečeriams“, – sakė Aplinkos apsaugos agentūros Ekstremalių situacijų skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Aplinkosaugininkų komandos dispečerinė turi pradėti veikti nuo liepos 1 dienos.

G.Markauskas pasakojo, kad anksčiau, jeigu pranešimas būdavo gaunamas vėlai vakare, aplinkosaugininkus reikėdavo versti iš lovų: „Svarbiausia, kad dabar visada yra kam paskambinti.“

* * *

Telefonu 112 žmonės gali pranešti apie brakonieriavimą, neteisėtą miško ar kitų želdinių kirtimą, laužų deginimą draudžiamoje vietoje, taip pat padangų, atliekų deginimą, teršiančių medžiagų išpylimą, miško paklotės ardymą, pavojingų medžiagų išsiliejimą.

Taip pat ir apie cheminius, radiacinius incidentus, rastas galimai pavojingas medžiagas, eismo įvykius su gyvūnais, pavojų žmonėms, turtui, aplinkai keliančius sveikus ar sužeistus gyvūnus, galimai sergančius gyvūnus, žuvų dusimą, kritimą ir rastus nugaišusius gyvūnus.

Papildomam darbuotojų užmokesčiui numatyta skirti apie 350 tūkst. litų per metus iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo