Lietuvos vaikai pasakų apie netradicinę meilę negirdės

Tradicines šeimas šokiravusio pasakų rinkinio leidykla daugiau neleis. Rašytojos Neringos Mikalauskienės vaikams sukurtas pasakų rinkinys „Gintarinė širdis“ išsiskyrė tuo, kad dvi pasakos buvo susijusios su homoseksualais.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 9, 2014, 12:53 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 3:32 AM

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba (ŽEIT) šias pasakas įvertino kaip darančias neigiamą poveikį nepilnamečiams. Prekybos vietose ši knyga turi būti ženklinama ženklu „N-14“, o tai nebuvo padaryta.

Knygoje – paprastos istorijos

Lietuvos edukologijos universiteto leidykla šią knygą išleido 500 egzempliorių tiražu. Rašytoja N.Mikalauskienė, knygas rašanti Dangvydės vardu, su žurnalistais nenorėjo bendrauti, tačiau savo socialinio tinklo paskyroje apgailestavo, kad jos kurtos knygos platinimas sustabdytas.

„Gintarinės širdies“ pasakų knygos platinimas sustabdytas. Pasirodo, Lietuvoje pasakos prilyginamos visuomenės informavimo priemonei. Tebūnie. Bet galvoti, kad žinia apie tai, kad būna įvairių šeimų modelių, prilygsta informacijai apie tai, kad kai kurie žmonės vartoja narkotikus ir kad jų galima kažkur įsigyti, yra visiškas absurdas“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė N.Dangvydė.

Ji pabrėžė, kad skaitytojai ras tik elementarias, vaikams skirtas istorijas – nieko ypatingo, ką norėtųsi stebėti pro rakto skylutę.

Universitetas gailisi Knygos platinimas sustabdytas LEU rektoriaus Algirdo Gaižučio įsakymu. Jame nurodyta „nutraukti prekybą lediniu, o visą neišplatintą leidinio tiražą pristatyti į archyvą“.

„Pažymime, kad knyga buvo išleista asmeniniu leidyklos direktoriaus Jono Balčiūno nurodymu, jam pažeidus pareiginius ir leidyklos nuostatus, nesilaikius darbo drausmės ir neracionaliai panaudojus universiteto lėšas“, – teigiama oficialiame universiteto atsakyme.

Rektoriaus A.Gaižučio įsakymu J.Balčiūnui buvo skirta drausminė nuobauda – papeikimas už aplaidžiai atliktas pareigas. Universitetas akcentavo, kad leidinys buvo išleistas remiantis teigiamu Kultūros ministerijos ekspertų vertinimu.

„Tokias pasakas („Apie karalaitę, batsiuvio dukterį ir dvylika brolių, lakštingalom giedančių“) laikome žalingomis bei primityvia ir angažuota homoseksualumo propaganda, jos visiškai neatitinka universiteto vaikų ugdymo koncepcijos. Dėl jų išleidimo universiteto leidykloje LEU labai apgailestauja“, – oficialią poziciją dėstė universiteto atstovai.

LEU psichologijos mokslų daktarė Ona Monkevičienė teigė, kad per daug ankstyvas informacijos pateikimas apie skirtingas lytines orientacijas trikdo natūralų vaiko lytinio tapatumo formavimosi procesą ir žadina nereikalingą smalsumą. Anot jos, pedagogai laikosi nuostatos, kad vaikui tokia informacija per anksti nekišama. Užkliuvo dvi pasakos

Dėl šios pasakų knygos Kultūros ministrui pasiskundė aštuoni Seimo nariai. Kultūros ministerija Žurnalistų etikos inspektorei Zitai Zamžickienei paliepė operatyviai ištirti, ar pasakų knyga „Gintarinė širdis“ atitinka nepilnamečių nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą.

„Informuojame, kad įvertinę knygoje „Gintarinė širdis“ paskelbtą informaciją (pasakas), nustatėme, kad pasakose „Kaip karaliaus sūnus išminties ieškojo“, „Apie karalaitę, batsiuvio dukterį ir dvylika brolių, lakštingalom giedančių“ paskelbta informacija priskirtina neigiamą poveikį nepilnamečiams darančios informacijos kategorijai“, – teigiama ŽEIT išvadoje.

Pasakos ekspertams užkliuvo, nes jose skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata.

„Šiose pasakose formuojama nuostata, kad šeimą gali kurti tos pačios lyties asmenys, nesuderinama su LR Konstitucija, kurioje nustatyta, jog santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, ir Civiliniu kodeksu, pagal kurį santuoką leidžiama sudaryti tik su skirtingos lyties asmeniu“, – teigiama išvadoje.

Pasakos kryptingos

„Pasakose esanti informacija ne vien dėl savo turinio, bet ir dėl savo formos (pasaka atspindi tikrovę fantastiniais vaizdais, jos tariamai naivokas turinys ir patraukli forma vaikui suprantamai perteikia informaciją) yra kryptinga – ja, be kita ko, siekiama keisti pažiūras ir elgseną“, – teigė ŽEIT Viešosios informacijos ekspertizės skyriaus vyr. specialistė Skaistė Kairienė.

Ekspertai pažymėjo, kad pradinukų pasaulio suvokimas yra savotiškas: „Esant magiškam, simboliniam mąstymui, lakiai vaizduotei ir etinių-moralinių vertybių pamatų diegimo laikui, savo lyties suvokimui ir pažinimui, tokios pasakos, kurios pateikia vienos lyties porų santykius kaip normalius ir savaime suprantamus, vaiko trapiai besiformuojančiai pasaulėjautai yra kenksmingos ir per daug manipuliuojančios.“ 

S.Kairienė pažymėjo, kad ši ekspertų grupės išvada oficialiai bus įforminta artimiausio ekspertų grupės posėdžio metu. 

Tėvų forumas prieštarauja

„Nebeplatins? Tai gera žinia“, – sužinojęs, kad pasakų knyga „Gintarinė širdis“ nebus platinama, apsidžiaugė Lietuvos tėvų forumo (LTF) narys Renaldas Jančiauskas.

Jo manymu, tokia knygelė vaikams nėra tinkama. Jis išskyrė tai, kad LTF nariai nėra nusistatę prieš lytines mažumas.

„Jie buvo tūkstančius metų ir jie yra dabar. Klausimas yra ne apie lytines mažumas, o apie jų protegavimą. Mažuma žmonių palaikoma politikų ir Europos Sąjungos, nepalieka laisvės tėvams rinktis vaikų auklėjimą pagal savo įsitikinimus“, – sakė R.Jančiauskas.

LTF narys piktinosi, kad darželiuose ir mokyklose daug kalbama apie homoseksualumą.

„Darželių ir mokyklų programose bandoma įdiegti, kad ta socialinė grupė yra gerbtina, o toks gyvenimo būdas yra siektinas ir normalus. Mums taip neatrodo. Jeigu žmonės nori, tegul taip ir gyvena, bet tai neturėtų būti propaguojama kitiems. Ypač vaikams, kai jie neturi analitinio mąstymo“, – aiškino R.Jančiauskas.

Jis pabrėžė, kad Tėvų forumas lytinėms mažumos neaiškina, kaip jie turėtų gyventi ir juolab nebruka savo gyvenimo būdo modelio. Todėl savojo išskirti neturėtų ir lytinės mažumos.

„Mes tai suprantame kaip vaikų luošinimą“, – pabaigdamas mintį apie mokymo programas mokyklose ir jau minėtą pasakų knygą sakė R.Jančiauskas.

Pasaka su „N-14“ ženklu

ŽEIT atstovė S.Kairienė atkreipė dėmesį, kad knygoje „Gintarinė širdis“ neigiamą poveikį nepilnamečiams darančios informacijos skleidimas nėra draudžiamas.

Siekiant nepilnamečių iki 14 metų interesų apsaugos tikslų, tokios informacijos skleidimas turi būti ribojamas.

Jeigu knyga platinama vietose, į kurias gali patekti nepilnamečiai, pasaka turi būti platinama įdėkluose ar pakuotėse, kurių apipavidalinimas nedaro neigiamo poveikio nepilnamečių raidai ir ant kurių turi būti aiškiai įskaitomas atitinkamas įspėjamasis užrašas arba indeksas „Informacija gali daryti neigiamą poveikį asmenims iki 14 metų“ arba „N-14“.

Pasakų rinkinį PDF formatu, galite parsisiųti paspaudę čia. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.