Balsuoti už prezidentą galima bet kurioje apylinkėje

Esate registruotas kitame mieste ir nespėjote balsuoti iš anksto? Išeitis yra. Šiuose prezidento rinkimuose galima balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje.

Balsavimas vyksta nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.<br>M.Kulbio nuotr.
Balsavimas vyksta nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 11, 2014, 9:37 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 2:12 AM

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad visos apylinkės yra kompiuterizuotos, todėl teoriškai, pavyzdžiui, Kaune registruotas žmogus sekmadienį be vargo galės balsuoti Vilniuje arba bet kuriame kitame mieste, kur jis realiai gyvena.

Tiesa, tokiu atveju balsavimo procedūra bus ilgesnė. Atvykus į rinkimų apylinkę kito miesto ar rajono gyventojui, rinkimų komisija turės patikrinti, ar žmogus nebalsavo savo mieste.

Tai bus daroma elektroniniu būdu susisiekus su apylinke, į kurios rinkėjų sąrašą įtrauktas žmogus. Įsitikinus, kad jis ten nebalsavo, rinkėjas bus išbrauktas iš senosios apylinkės rinkėjų sąrašų ir įtrauktas į naujosios apylinkės rinkėjų sąrašus. Tuomet jam turi būti leista balsuoti.

„Taigi ši procedūra kiek užtruks, gali tekti palaukti. Labai svarbu, kad tuo metu puikiai veiktų interneto ryšys. Kai kuriose kaimiškuose rajonuose dėl to gali kilti problemų“, - portalui lrytas.lt sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Tuo atveju, jei tikrinino procedūra užtrunka, rinkimų komisija gali pasiūlyti rinkėjui balsuoti biuletenį įdedant į voką. Tuomet, kai iš kito miesto ateis atsakymas, kad žmogus gali balsuoti, jo balsas su voku bus įmetamas į urną. Tokia tvarka patogi tuo, kad žmogui nereikės laukti teigiamo atsakymo.

Z.Vaigauskas sako, kad ši balsavimo tvarka, kai rinkėjai buvo perkeliami iš vienos apylinkės sąrašo į kitą sąrašą, jau buvo išbandyta per Seimo ir savivaldybių rinkimus.

Tiesa, ji nebuvo dažnai taikoma, nes kiekvienoje savivaldybėje per vietinės valdžios rinkimus arba per Seimo rinkimus būna skirtingi kandidatai ir rinkimų biuleteniai. Todėl rinkėjai buvo kilnojami iš vienos apylinkės į kitą tik tos savivaldybės ar Seimo rinkimų apygardos ribose.

Dabar viskas bus paprasčiau, nes Seimo rinkimuose yra tik vienas biuletenis visai šaliai.

VRK vadovas pripažįsta, kad daug kas priklausys ir nuo rinkimų komisijos geranoriškumo, nes galimybė balsuoti kitoje apylinkėje yra dar nauja, ja nereikėtų piktnaudžiauti, jei rinkėjas registruotas tame pačiame mieste.

Geriausiai tokiems žmonėms balsuoti ryte, kai apylinkėse dar mažai žmonių ir rinkimų darbuotojai turi daugiau laiko. Jei ateisite vakare, rinkimų darbuotojai jau gali nespėti patikrinti, ar jūs nebalsavote kitame mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.