A.Zuokas grįžta pas liberalcentristus

Vilniaus mero Artūro Zuoko įkurta partija „Taip" artimiausiu metu išnyks iš Lietuvos politinio žemėlapio. A.Zuokas nutarė jungtis su Liberalų ir centro sąjunga, kuriai dar prieš ketverius metus pats vadovavo.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 15, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:37 PM

Tačiau Liberalų ir centro (LiCS) sąjunga dabar taip pat ne tokia stipri, kokia buvo prieš kelis metus - partija nepateko į Seimą, iš jos pasitraukė nemažai narių įvairiuose miestuose ir rajonuose.

Trečiadienį LiCS ir Taip partijų valdybos priėmė sprendimą - pradėti jungimosi procesą. Abiejų partijų suvažiavimai tai turėtų patvirtinti vasarą. 

Pavadinimą keis, simbolis išliks

„Labai svarbu, kad vienytume laisvai mąstančius žmones ir juos telktume“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė Vilniaus meras A.Zuokas.

Jis sako, kad vienijimąsi paskatino prezidentas Valdas Adamkus, kuris jau keletą metų kalba apie būtinybę jungti liberalias ir centristines jėgas. Partijos ideologijos pagrindu taps „atsakingas liberalizmas“ ir krikščioniškos vertybės. Kaip vadinsis nauja partija dar neaišku, tačiau dabartinis pavadinimas bus tikslinamas. „Pavadinimas keisis, o simbolis – Vytis išliks“, - sakė A.Zuokas.

Anot liberalcentristų vadovo, Artūro Meliano, jungtis prie naujos jėgos pageidavimų išreiškė ir kitos partijos, tačiau jų neįvardijo. A.Zuokas mano, kad ankstesni nesutarimai, dėl kurių skilo LiCS, jau pamiršti, abiejų partijų nariai turi vieną tikslą.   

Politologai sako, kad partijų jungimasis yra sveikintinas pavyzdys, tačiau gali būti pavėluotas. Esą dauguma liberalių pažiūrų žmonių dabar balsuoja už Liberalų sąjūdį, o šis jungtis su liberalcentristais kol kas nenori.  

Gandai apie partijų jungtuves pasklido jau anksčiau, nes LiCS rinkimų sąraše Europos Parlamento rinkimuose dalyvauja ir keli  „Taip" atstovai. Paskutinis rinkimų sąraše įrašytas ir pats A.Zuokas. 

A.Melianas tikisi, kad liberalcentristai šiuose rinkimuose peržengs 5 proc. barjerą.  Per praėjusius rinkimus jiems to padaryti nepavyko. 

Partijos skilo ir jungėsi

A.Zuokas LiCS vadovavo septynerius metus, po to kai į vieną partiją susijungė Liberalų sąjunga, Centro sąjunga ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjunga.  

Tačiau vėliau dėl vidinių konfliktų nuo LiCS atskilo dalis partijos narių, kurie įkūrė Liberalų sąjūdį. Dar po kelių metų susipykęs su bendražygiai partiją paliko ir pats A.Zuokas, kuris po 2011 m. savivaldybių rinkimų įkūrė partiją Taip. 

LiCS ir Taip per praėjusius Seimo rinkimus gavo po maždaug 2 proc. balsų ir į Seimą nepateko. Spėjama, jog liberalcentristams labai pakenkė FNTT vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado atleidimo iš darbo skandalas. 

Po pralaimėtų Seimo rinkimų A.Zuokas ramino, kad jo partija dar jauna ir turi gerų perspektyvų.

Tuo tarpu LiCS vadovavimą perėmė buvęs vidaus reikalų ministras A.Melianas, kuris šiame poste pakeitė Algį Čapliką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.