Valstybė nedegradavo, jei skiria pinigų filosofijai

„Valstybė nedegradavo, jei skiria pinigų filosofijai“, - ištarė filosofė Jūratė Baranova.

Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renginio akimirka.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

May 15, 2014, 9:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:34 PM

Ant Vilniaus Rotušės laiptų bendrai fotografijai ką tik išsirikiavo įvairių pasaulio gimnazijų vyresniųjų klasių mokiniai. Šiandien Vilniuje prasideda tarptautinė moksleivių filosofijos olimpiada (International Philosophy Olympiad – IPO 2014), viena didžiausių pasaulyje. Į Vilnių susirinko komandos iš 41 pasaulio šalies: filosofinę esė rašys 89 mokiniai. Olimpiados esė temas (penkias filosofų citatas, išverstas į keturias olimpiados kalbas – anglų, vokiečių, prancūzų, ispanų) iš JAV atveš FISF prezidentas profesorius Williamas McBride‘as.

Dalyvauja Argentina, Armėnija, Austrija, Baltarusija, Belgija, Bulgarija, Kosta Rika, Čekija, Kroatija, Danija, Estija, Suomija, Vokietija, Graikija, Gvatemala, Vengrija, Indija, Izraelis, Italija, Japonija, Korėjos Respublika, Latvija, Lietuva, Makedonija, Meksika, Montenegro, Olandija, Nigerija, Norvegija, Pakistanas, Lenkija, Portugalija, Rumunija, Rusija, Serbija, Senegalas, Slovėnija, Ispanija, Švedija, Šveicarija, Turkija, JAV.

Nė vienas dalyvis negalės rašyti esė gimtąja kalba. Delegacijų vadovai ir mokytojai bus vertinimo komisijos nariai, tačiau jie negalės skaityti savo mokinių darbų. Visi darbai bus užkoduoti. Atkoduoti – tik paskelbus nugalėtojus. Šliogeris turėtų džiaugtis

„Filosofas Arvydas Šliogeris yra rašęs, kad lietuviai yra žemdirbių tauta, jie žiūri tik į žemę, o ne dangų, todėl nemato ten Platono idėjų. Bet laikai keičiasi: tai, kad valstybė skyrė šiai svarbiai olimpiadai pinigų, rodo, kad po trupučiuką keliame galvas aukštyn, nes dėmesys filosofijai, elitiniam užsiėmimui, – intelektualios ir brandžios visuomenės bruožas“, - kalbėjo olimpiados prezidentė Lietuvos edukologijos universiteto filosofijos profesorė Jūratė Baranova.

Lietuvos komandą sudaro devyni mokiniai. Šeši iš Vilniaus tiksliųjų mokslų licėjaus, vadovaujami filosofijos mokytojo Ernesto Šidlausko. Kiti trys – iš Kauno jėzuitų gimnazijos, vadovaujami mokytojo Dariaus Klibavičiaus. Lietuvos mokinių delegacijai vadovauja VU Edukologijos katedros vedėja Lilija Duoblienė. Organizacinio komiteto pirmininkė – filosofijos magistrantė Miglė Petronytė. Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija suteikė finansines galimybes organizuoti olimpiadą, įtraukė į olimpiadų rengimo planus.

Pradžia - prieš du dešimtmečius

Prieš 22 metus kelių šalių (Bulgarijos, Lenkijos. Vokietijos, Rumunijos, Turkijos, Vengrijos) entuziastai pradėjo pirmąją olimpiadą. Judėjimas išsiplėtė. Šalių vis daugėjo.

Trys filosofai – Tomas Sodeika, Rita Šerpytytė ir Jūratė Baranova - beveik prieš dvidešimt metų įkūrė Lietuvos filosofijos mokytojų asociaciją. Bendradarbiaudami su Švietimo ir mokslo ministerijos Ugdymo turinio skyriumi, jie pradėjo rengti Šalies mokinių filosofijos olimpiadas, o nuo 2002-ųjų aktyviai įsijungė į Tarptautinės filosofijos olimpiados judėjimą. Lietuvos mokiniai dalyvavo IPO Japonijoje, Argentinoje, Korėjoje, Turkijoje, Lenkijoje, Suomijoje ir kt.

Mūsų šalies mokiniams, kur nei mokyklose, nei gimnazijose, nei licėjuose nėra privalomo filosofijos dalyko,sunku varžytis su kitų šalių mokiniais, kur bent jau humanitarinėse gimnazijose tokia disciplina yra privaloma (Italijoje, Prancūzijoje, Argentinoje). Be to, reikalavimai filosofijos olimpiadose yra griežtesni nei tiksliųjų mokslų olimpiadose – čia apdovanojami ne daugiau kaip du ar trys kiekvienos iš trijų vietų laimėtojai.

Nesame vien žemdirbiai

Rumunijoje vykusioje olimpiadoje Lietuvos mokiniai pradėjo gauti pagyrimo raštus. Norvegijoje (IPO2012) laimėtas pirmasis aukso medalis. Jo laimėtojas Vilniaus licėjaus mokinys Tadas Kriščiūnas šiuo metu studijuoja Oksfordo universitete filosofiją bei matematiką. Pagyrimo rašto laimėtojas Ignas Rubikas (IPO2011 Atėnuose) Oksforde studijuoja filosofiją ir psichologiją. Pernai pagyrimo raštu olimpiadoje apdovanotas Miša Skalskis (Danija, IPo2013) išvyko į Olandiją studijuoti sonoristikos (garso studijų), nors širdis jo linko ir prie filosofijos.

„Tarptautinė olimpiada Vilniuje liudija, kad Lietuva nėra kultūriškai atsilikęs, vien agrarinis kraštas, ir kad jauni žmonės yra pajėgūs intelektualiai lygiavertiškai atsiverti pasauliui ir jo keliamiems iššūkiams. Ji rodo, kad Lietuvoje formuojasi intelektualusis elitas, gebantis pranokti pragmatinį provincialų ribotumą, mažos visuomenės uždarumą, pasiruošęs suvokti platesnes ir gilesnes bendražmogiškas problemas. Filosofija moko laimėti vidinę ramybę ir laisvę netgi išoriškai nieko nelaimint“, - kalbėjo filosofė J.Baranova.

Olimpiados temą įkvėpė kaunietis Kiekviena IPO turi temą. Olimpiada Vilniuje skirta filosofui Emanueliui Levinui (1906-1995). E.Levinas - vienas žymiausių XX amžiaus dialogo filosofų, Husserlio ir Heideggerio mokinys, įtakojęs kai kurių Derrida tekstų atsiradimą, yra gimęs Kaune, augęs dabar Spaustuvininkų (ankščiau Kalėjimo) gatvės pirmajame name. Jis studijavo Vytauto Didžiojo universitete, parašė ir publikavo vieną tekstą lietuviškai. Pagal pasikeitimo studentais tarp universitetų programą išvyko studijuoti į Strasbūrą kaip studentas iš Lietuvos, o po studijų liko gyventi Prancūzijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.