Rinkimų biuletenius užsienio lietuviai gavo jau po rinkimų

Kai kurie balsuoti prezidento rinkimuose panorę užsienio lietuviai buvo nuvilti. Balsavimo biuletenius paštu iš Lietuvos ambasadų jie gavo jau pasibaigus rinkimams.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

May 19, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:14 PM

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gavo kelių užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių skundus, kuriuose pranešama, kad jie negalėjo dalyvauti gegužės 11 dieną vykusių prezidento rinkimų pirmajame ture, nors balsavimui užsiregistravo laiku.

Skundai gauti iš Pietų Korėjos, Indonezijos ir Honkongo. Iš laiškų galima suprasti, kad juos parašė šiose valstybėse studijuojantys Lietuvos piliečiai.

Skundų turinys labai panašus – žmonės laiku užsiregistravo Lietuvos ambasadoje Pekine balsuoti prezidento rinkimuose, tačiau balsavimo biuleteniai iki rinkimų dienos jų taip ir nepasiekė.

„Nors dalyvauti rinkimuose užsiregistravau balandžio 18 dieną, man rinkiminiai dokumentai buvo išsiųsti tik gegužės 6 dieną. Manau, tiek ambasada, tiek Lietuvos valstybinės įstaigos supranta, jog laiškui suvaikščioti iš Kinijos į Indoneziją ir atgal per savaitę laiko nėra nei teoriškai, nei praktiškai jokių šansų“, - rašoma viename iš skundų.

„Tokios situacijos aiškiai parodo, kad balsavimo sistema užsienyje toli gražu neveikia tobulai. Visiems Lietuvos piliečiams, kad ir kur jie būtų, turėtų būti užtikrintos sąlygos skirti savo balsą. Šiais laikais Pietų Korėja, Japonija ar Kinija tikrai nėra nepasiekiami kraštai.

Kreipiausi į Vyriausiąją rinkimų komisiją ir Užsienio reikalų ministeriją, kad problemos būtų išspręstos“, - teigia skundų iš užsienio lietuvių taip pat gavęs Seimo narys Remigijus Šimašius. VRK vadovas Zenonas Vaigauskas sako, kad Lietuvos piliečiai, gyvenantys atokiose pasaulio valstybėse, iš tiesų susiduria su bėdomis.

„Kai kur laiškai su balsavimo biuleteniais negali laiku nueiti arba jų greitas siuntimas kainuoja labai brangiai“, - sakė VRK vadovas.

Anksčiau atspausdinti rinkimų biuletenių VRK negali, nes visi terminai nurodyti įstatymuose, reikia sulaukti kandidatų registravimo pabaigos.

„Balsavimo biuleteniai antrajam rinkimų ratui rengiami iki balsavimu paštu pradžios likus gerai savaitei. Natūralu, kad nusiųsti biuletenį į egzotišką šalį gali nepakakti laiko“, - sakė rinkimų organizatorių vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.