P.Gražulio rūpestis V.Uspaskicho neliečiamybe gresia apkalta

Darbo partijos dvasinio lyderio Viktoro Uspaskicho teisine neliečiamybe besirūpinantis skandalingasis parlamentaras Petras Gražulis ir pats gali prisišaukti rūpesčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 4, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:50 AM

Apie tai, kad P.Gražulio manevrai su V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimui pritarusios Seimo laikinosios komisijos išvada gali baigtis net ir apkalta trečiadienį prabilta Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

Jos nariai balsų dauguma nusprendė svarstyti komisijai vadovavusio „tvarkiečio“ elgesį, kuomet jis nusprendė neregistruoti V.Uspaskichui nepalankios išvados ir todėl sužlugdė daugiau kaip pusmetį jau trunkančios procedūros svarstymą Seime.

P.Gražulis etikos sargams trečiadienį teisinosi ne tik nenorėjęs pasirašyti išvados, kuriai nepritarė, bet ir esą fiziškai to padaryti negalėjo. „Penktadienį komisijos posėdis baigėsi labai vėlai, tada išvykau į Klaipėdos rajoną, o antradienį dalyvavau teismo posėdyje“, - jo nebuvimą Seime pateisinančiais dokumentais šiureno politikas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narius jis bandė įtikinti, kad komisijos vadovo pareigas atliko sąžiningai ir stebėjosi, kodėl priimtos išvados nepasirašė jai pritaręs komisijos vicepirmininkas konservatorius Sergejus Jovaiša. „Tai – dirbtinai keliama problema“, - gynėsi P.Gražulis.

Bet Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui praėjusią kadenciją vadovavęs konservatorius Stasys Šedbaras aiškino, kad S.Jovaiša neturėjo teisės registruoti dokumento. „Jis yra pavaduotoju patvirtintas ne Seimo, o tik komisijoje, todėl jis to padaryti negalėjo. Kita vertus, komisijos pirmininkas turi pareigą atlikti šiuos veiksmus, nepaisant to, pritaria išvadai ar ne. Jeigu S.Jovaiša tai būtų padaręs, būtų kilęs triukšmas“, - dėstė teisininkas, remdamasis ir teismų pavyzdžiu.

Seimo etikos sargų vadovas Valentinas Stundys po komisijos posėdžio trečiadienį tvirtino, kad tai – rimtas procedūrinis klausimas, ar gali struktūrinio Seimo padalinio vadovas nepasirašyti balsų dauguma priimto dokumento. „Todėl mums teks atsakyti, ar pažeisdamas Seimo statutą parlamentaras nesukūrė prielaidų pradėti apkaltos procesą“, - aiškino V.Stundys.

Į etikos sargus dėl P.Gražulio elgesio kreipėsi opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pirmojo pavaduotojas Jurgis Razma: „Mūsų nuomone, taip elgdamasis Seimo narys nevykdo savo konstitucinių pareigų, pažeidžia Seimo statutą.

Todėl prašome įvertinti tokį Seimo nario P.Gražulio elgesį ir atsakyti, ar nėra pagrindo pradėti jam apkaltos procedūrą. Taip pat prašome įvertinti, ar Seimo pirmininkė L.Graužinienė susiklosčiusioje situacijoje tinkamai atliko savo pareigas siekdama užtikrinti Seimo statute nustatytų procedūrų įvykdymą, ar jos veiksmai (neveikimas) nebuvo nulemti siekio veikti savo bendrapartiečio V. Uspaskicho imuniteto išsaugojimo labui.“

Kaip buvo skelbta, nesulaukusi komisijos išvados L.Graužinienė antradienį atsisakė šį klausimą įtraukti į plenarinio posėdžio darbotvarkę. Tą pačią dieną į Europos Parlamentą išrinktas V.Uspaskichas atsistatydino iš Seimo nario pareigų.

Vis dėlto Seimo etikos sargams vadovaujantis V.Stundys mano, kad tai netrukdo Seimui svarstyti komisijos priimtą išvadą. „Aš manau, kad Seimas kažkaip turi pabaigti pradėtą procedūrą“, - svarstė konservatorius, bet pripažino, kad bet koks jo sprendimas lagaminus į Briuselį susikrovusiam V.Uspaskichui įtakos jau neturės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.