Kodėl pjovėjai nespėja vaduoti miesto iš žolės?

Kauniečiai piktinasi, kad mieste vėluojama pjauti žolę. Prie kai kurių daugiabučių ir pamėgtose miesto viešosiose erdvėse gyventojai jaučiasi tarsi apleistose ganyklose. Žolės pjovėjai atšauna, kad vešėti augmenijai šiemet sąlygos išskirtinai palankios, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2014-06-10 21:08, atnaujinta 2018-02-12 23:55

Apžėlusios Kauno vietos ne tik atrodo negražiai. Kauniečiai nešienautų vietų vengia ir todėl, kad pievose veisiasi erkės.

Aukšta žole apžėlusių daugiabučių mieste ilgai ieškoti nereikia. Štai netoli Kauno klinikų esančioje Tvirtovės alėjoje žolė apie 1-ąjį namą šiais metais dar nė karto nepjauta.

„Baisu. Prie namo jau galima būtų karves ganyti. Teritoriją prižiūrinčios daugiabutį administruojančios įmonės atstovė dar prieš 3 savaites tvirtino, kad žolė bus šienaujama. Tačiau iki šiol gyvename šabakštyne“, – skundėsi namo gyventoja Nijolė Lepeškaitė.

Mieste besidarbuojantys šienpjoviai sako, kad už savo darbą iš kauniečių sulaukia ir padėkos. Tačiau kai kurie gyventojai labiau linkę triukšmauti, nei imtis tvarką daryti patys.

Pavydi tvarkingo kiemo

K.Baršausko gatvėje greta stovintys 86-ojo ir 88-ojo daugiabučių kiemai skiriasi kaip diena ir naktis. Vieno namo kiemas dailiai nušienautas.

Tačiau čia pat plyti aukšta žolė. Ši dalis kiemo jau priklauso 86-ajam namui.

Šiame daugiabutyje gyvenanti Enrika Gudauskaitė taip pat stebėjosi, kad vienu metu nesugebama nušienauti du keturaukščius jungiančio kiemo.

Jei Kovo 11-osios gatvės 2 name tebegyventų šviesios atminties diplomatas Juozas Urbšys, miesto tvarka jis taip pat nesidžiaugtų. Nepriklausomos Lietuvos užsienio reikalų ministrui skirta memorialine lenta pažymėto namo teritorija greta gatvės primena apleistą pievą.

Nupjauna tik prie gatvės

Pramonės prospekto 3-iajame name gyvenanti Vladzė Lukoševičienė dairydamasi po savo ir aplinkinių namų kiemus aimanavo: „Kol aplinką tvarkė mūsų samdyta moteris, ji trimeriu šienaudavo visus kampelius. Už darbą jai per mėnesį mokėdavome po 5 litus, bet buvo tvarka.“

Dabar, kaunietės teigimu, kiemus prie daugiabučių prižiūri namo administratorius. Gyventojai už tai per mėnesį moka po 7–12 litų.

„Tačiau tvarkos per mažai. Šiemet kartą dideli traktoriai nušienavo tas teritorijas, kur gali pravažiuoti. Žolę nupjovė palei gatvę. O po medžiais prie namų paliko ją augti. Šią savaitę vėl šienauja ne visus žaliuosius plotus“, – piktinosi V.Lukoševičienė.

Moteris teigė, kad neapsikentę gyventojai patys kiek gali pjauna žolę aplink namus.

Žolė auga itin sparčiai

Ne ką geriau atrodo kai kurios kauniečių pamėgtos viešosios miesto erdvės. Savaitės pradžioje apleistas buvo Vytauto parkas, apžėlęs ir Ąžuolynas.

Kitose reprezentacinėse erdvėse šienapjūtė jau vyksta. Ypač sparčiai tvarkomas Dainų slėnis, Santakos parkas.

Santakos parke stadioną šienavęs Antanas Budnaris pastebėjo, kad šį pavasarį žolė veši kaip reta.

„Prieš 8 dienas pjoviau žolę Nemuno saloje, vėliau Aleksote esančiame Naugardiškių parke, dabar dirbu čia. Kai baigsiu, jau vėl reikės pjauti žolę saloje. Ji šiemet labai sparčiai želia“, – kalbėjo vyras.

Už darbą sulaukia ir padėkos

Žolės pjovėjas pasakojo, kad kauniečiai pamėgtose poilsio vietose palieka daugybę tuščių butelių.

„Taip pat būna ir nežinia iš kur atsineštų didelių akmenų, plytų. Kam jų parkuose besiilsintiems žmonėms reikia, sunku suprasti. Tai trukdo darbui“, – pasakojo A.Budnaris.

Žolės pjovėjas džiaugėsi, kad kai žolę nupjauna, gyventojai būna dėkingi.

„Kai Panemunėje nupjoviau žolę greta namų, žmonės kaipmat išbėgo į gatvę, ją šlavė, dėkojo, kad dirbame. Kauniečiai nori gražiau gyventi, tik kartais laukia, kol tvarką už juos padarys kas nors kitas“, – pasakojo vyras.

A.Budnaris stebėjosi, kad nupjautos žolės, augančios nejudriose miesto vietose, niekam nereikia.

„Kai šilta, nupjauta vešli žolė Nemuno saloje, Santakos parke per dieną apdžiūva. Ją galėtų susigrėbti ūkininkai ar Zoologijos sodo darbuotojai. Keista, kad šia gamtos dovana niekas nesinaudoja“, – svarstė A.Budnaris.

Po Joninių žolė augs gerokai lėčiau

Robertas Butkevičius

Bendrovės „Irgita“ darbų vadovas

„Reprezentacines ir miestiečių pamėgtas poilsio vietas šienaujame 3–4 kartus per mėnesį. Pakeles – 1 kartą. Kur ir ką reikia šienauti, sprendžia savivaldybės atstovai.

Šiemet žolė tikrai velniškai sparčiai auga.

Ją stengiamės nušienauti iki birželio vidurio. Po Joninių augmenija veši lėčiau, todėl tada miestas atrodys tvarkingiau.

Ąžuolyne ir Vytauto parke prieš kelias dienas jau taip pat pradėjo darbuotis traktoriai. Kai jie baigs darbą, likusius žolių kuokštus trimeriais nušienausime iki birželio vidurio.

Iš viso per vasarą nušienaujame apie 800 hektarų žemės. Jos kasmet daugėja, nes atsiranda nauji dviračių takai, miestas plečiasi.“

Gražės pamažu

Remigijus Valentinavičius

Kauno daugiabučius administruojančios įmonės „Būsto valda“ konsultantas

„Teritorijas prie daugiabučių šienaujame kas 3–4 savaitės. Šią savaitę baigėsi pirmasis šienavimo etapas. Ten, kur žolę pjovėme anksčiausiai – prieš 3 savaites, antrasis šienavimo etapas prasidės jau ateinančią savaitę.

Suprantu, kad kai kur gyventojai piktinasi, jog tvarkos prie daugiabučių nepavyksta padaryti akimirksniu. Kai kurios teritorijos ne vienus metus buvo neprižiūrimos. Todėl dabar, namų administratoriams ėmus tvarkyti aplinką, ji pamažu gražės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.