Vieno nebeliko. Juodasis sąrašas jau veikia?

Krinka į vadinamąjį juodąjį sąrašą patekusių viceministrų gretos. Pirmasis apie pasitraukimą pranešė žemės ūkio viceministras Rytis Šatkauskas.

Į juodąjį sąrašą patekęs R.Šatkauskas pirmas pasitraukė iš viceministrų.
Į juodąjį sąrašą patekęs R.Šatkauskas pirmas pasitraukė iš viceministrų.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 17, 2014, 8:34 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:14 PM

Apie atsistatydinimą R.Šatkauskas žemės ūkio ministrui Vigilijui Juknai pirmadienį pranešė telefonu, bet Darbo partijos atstovo pasitraukimas iš pareigų jam neturėjo būti didelė staigmena.

Tai, kad R.Šatkauskas yra užsitraukęs prezidentės nemalonę, buvo kalbama dar prieš pasirodant informacijai apie juodąjį sąrašą. Tiesa, viceministrui reikšti priekaištai buvo labai aptakūs.

Bet vakar taip ir nepaaiškėjo, kuo R.Šatkauskas yra įtariamas. Viceministras tvirtino vadinamojo juodojo sąrašo nematęs ir todėl nenorėjo spėlioti, kaip jame atsidūrė jo pavardė.

Praėjusių metų rudenį viena televizija paskelbė, esą žemės ūkio viceministras per tarpininkus reikalavo pusės milijono litų kyšio, tačiau R.Šatkauskas vakar tikino, kad jokiose bylose jis nebuvo apklaustas, su teisėsauga bendravo tik savo iniciatyva.

Beje, pernai gruodį jo darbo kabinete buvo rasta klausymosi įranga.

Nenori kenkti ministerijai?

Aiškindamas, kodėl pasitraukia, R.Šatkauskas įvardijo nenorą tapti kliūtimi ministerijai.

Pasak jo, viešai sklandančios abejonės dėl jo veiklos skaidrumo esą trukdo darbui.

Tačiau viceministras tikisi šias abejones išsklaidyti. R.Šatkauskas kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas paaiškinti, ar jo pavardė yra minima kokiuose nors tyrimuose.

„Nors neabejoju, kad iš teisėsaugos gausiu sau palankius atsakymus, nenoriu, kad vieno asmens problema trikdytų ministerijos darbą“, – aiškino į juodąjį sąrašą patekęs pareigūnas.

Turi apsispręsti patys

Ar Darbo partijos vadovai galės lengviau atsikvėpti iš Žemės ūkio ministerijos pasitraukus vienam trukdžiui? Juk, be R.Šatkausko, juodajame sąraše minimi ir kiti šios ministerijos viceministrai.

Įtakingas „darbietis“ Vytautas Gapšys vakar aiškino, kad kiti Darbo partijos viceministrai nebus raginami palikti postų, kol nebus pagrįstas ant jų mestas šešėlis.

Po susitikimo su šalies vadove panašiai kalbėjo ir Darbo partijai vadovaujanti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Ji sveikino R.Šatkausko sprendimą ir vylėsi, kad jam pavyks apginti savo reputaciją: „Manau, kad jis garbingai apgins savo vardą ir galės kitą kartą toliau eiti atsakingas pareigas.“

Anot L.Graužinienės, kiti į juodąjį sąrašą patekę viceministrai esą turėtų elgtis savo nuožiūra: „Tai kiekvieno viceministro asmeninis klausimas ir pirmiausia tai ministrų klausimas. Juk ministrai pagal Korupcijos prevencijos įstatymą turi tikrinti savo viceministrus. Manau, kiekvienas ministras tai atliks.“

Čia – ne Šiaurės Korėja

Nurodymą gauti teisėsaugos institucijų išvadas dėl į juodąjį sąrašą patekusių savo pavaduotojų veiklos skaidrumo ministrams praėjusį penktadienį davė premjeras Algirdas Butkevičius.

Socialdemokratų vedlys vakar tvirtino dar negalintis pasakyti, kiek viceministrų neteks postų, kai jo vadovaujama Vyriausybė grąžins įgaliojimus prezidentei. Tačiau jis ir vėl užsiminė, kad pareigų gali netekti ir kai kurie į sąrašus nepatekę viceministrai.

Anot premjero, artimiausiu metu su ministerijų vadovais esą bus kalbama ir apie kitų viceministrų kompetenciją – ar jie susitvarko su savo pareigomis, ar pateisina lūkesčius.

Tačiau A.Butkevičius suirzo paklaustas, koks likimas laukia tų ministerijų vadovų, kurie nesutiks pakeisti į prezidentės nemalonę patekusių savo pavaduotojų. D.Grybauskaitė anksčiau buvo leidusi suprasti, esą tokiems ministrams ir patiems gali iškilti grėsmė netekti postų.

„Ką reiškia „leido suprasti“? Čia ne Šiaurės Korėja. Čia yra teisinė demokratinė valstybė. Mes turime laikytis įstatymų ir tvarkos, kuri galioja visiems Lietuvos piliečiams“, – po valdančiosios koalicijos lyderių susitikimo su prezidente kalbėjo A.Butkevičius.

Pateikė naują kandidatą

R.Šatkauskas – ne vienintelė prezidentės mojuojamo juodojo sąrašo auka. Šaltinių teigimu, į šį sąrašą patekęs viceministras Almantas Petkus jau yra išbrauktas iš kandidatų į aplinkos ministrus.

Jo kandidatūrą anksčiau teikęs „tvarkiečių“ lyderis Rolandas Paksas atsitraukė ir vakar premjerui pateikė naują pavardę.

A.Butkevičius patvirtino, kad R.Paksas jam esą pateikė kelis naujus kandidatus į ministrus, tačiau jų pavardžių neatskleidė. „Lietuvos ryto“ žiniomis, premjerui siūloma ūkio viceministro Kęstučio Trečioko kandidatūra.

Neoficialiai kalbama, kad nė vienas iš anksčiau viešai minėtų pretendentų į ministrus netinka arba prezidentei, arba premjerui, arba yra nepriimtinas R.Paksui. Todėl pastaruoju metu jau imtos vardyti ir naujos pavardės.

Tarp kandidatų atsirado Seimo Audito komiteto vadovė Jolita Vaickienė, taip pat Seimo narys Kęstutis Bartkevičius. Tarp pretendentų minimas anksčiau šalies vadovės filtro neperėjęs Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.