Aplinkos apsaugos sistemoje – masinis valymas

Aplinkos apsaugos sistemoje vykdomas masinis įstaigų vadovų atleidimas – nepratęsiamos dvi ar daugiau kadencijų dirbusių vadovaujančių pareigūnų kadencijos.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 18, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:54 PM

Ar šis ministerijai pavaldžių tarnybų valymas - aplinkos ministro atsisveikinimo dovana prieš iškeliaujant į Briuselį? Nešiodamas ministro portfelį V.Mazuronis garsiai niekam nepapriekaištavo. Bet galbūt išeidamas - „nukapojo galvas“?

Aplinkos ministro Valentino Mazuronio įsakymu kadencijai pasibaigus iš pareigų bus atleidžiami Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė Rūta Baškytė, generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas, Valstybinės miškų tarnybos direktorius Rimantas Prūsaitis, Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas, Augalų duomenų banko direktorius Bronislovas Gelvonauskis, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos direktorė Vida Augulienė, Aplinkos projektų valdymo agentūros direktorius Kastytis Tuminas, Marijampolės regioninio aplinkos apsaugos departamento (RAAD) direktorius Vytautas Jaškevičius ir Alytaus RAAD vadovas Česlovas Meržvinskas.

Pasak V.Mazuronio, užantyje akmens jis nelaiko nė vienam iš atleistųjų pareigūnų.

„Atleisti tie, kurių kadencija pasibaigė. Pagal teisės aktus, turi būti skelbiamas naujas konkursas pareigoms užimti“, - sakė V.Mazuronis.

Tuo metu kadencijos pratęsiamos Klaipėdos RAAD direktoriui Andriui Kairiui, Panevėžio RAAD vadovui Valdemarui Jakštui ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkei Laurai Nalivaikienei.

„Reikalinga rotacija – yra tokių vadovų, kurie dirba 14, 16, 20 metų. Mes manome, kad yra reikalingi pokyčiai, naujos idėjos, naujos mintys, nauji vėjai būtent šiose sferose“, – komentuoja aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Pareigūnai sutrikę

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos (VAAI) vadovu Raimondas Sakalauskas buvo paskirtas 2007-aisiais. Anksčiai jis ėjo Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktoriaus pavaduotojo pareigas. Jo profesinė veikla buvo susijusi su vandens telkinių apsauga.

Manoma, kas ministro nemalonę R.Baškytė užsitraukė po šiemet Kuršių Neriją nuniokojusio gaisro.

Aplinkos ministro sudaryta komisija, ištyrusi gaisro Kuršių nerijoje aplinkybes, nustatė, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija esą aplaidžiai vykdė savo pareigas: neužtikrino gaisrų prevencijos priemonių ir reikiamų veiksmų gesinant gaisrą. Komisija siūlė skirti tarnybines nuobaudas R.Baškytei ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorei Aušrai Feser.

Generallinio miškų urėdo B.Sakalausko kėdę galbūt išjudino miško gaisrų prevencinė sistema, kuriai buvo išleisti milijonai, o poveikis - abejotinas.

Miško gaisrų aptikimo sistema kainavo 44 mln. litų. Jai įrengti valstybinės urėdijos skyrė 17 mln. litų, ES fondų parama sudarė  dar 27 mln. litų.

B.Sakalauskas situacijos nekomentuoja. Anot jam artimų generalinės urėdijos žmonių, žinia kirto netikėtai.

„Nebuvo jokių įspėjimų, priekaištų ar kokios nors nuojautos. Juk atleisti visi Aplinkos ministerijai pavaldžių tarnybų pareigūnai, išskyrus tuos, kurie neseniai buvo priimti, ir jų kadencija dar nesibaigė.

Tai - politinė valia. Nes profesionalumas šiuo atveju niekam nesvarbus. Juk visa miškų ūkio sistema buvo išlaikyta, pagerinta, išsaugoti keliai. Ir kas iš to? Veiklos rezultatai politikams nerūpi“, - sakė urėdo patarėjas Andrius Vancevičius.   

Esą, savo poste išliko vienintelis seniai dirbantis žmogus - statybos inspekcijos vadovė L.Nalivaikienė.

Ministras mosuoja įstatymu

Pasak V.Mazuronio, konkursuose kartu su naujais pretendentais gali dalyvauti ir senieji institucijų vadovai. Įstatymo esmė  ir yra - pasibaigus kadencijai turi būti įvertinama, ar senasis vadovas  - geriausias, ar gali būti už jį dar geresnių.

"Nėra tai koks nors sąskaitų suvedimas nei su R.Baškyte, nei su B.Sakalausku. Jie gerai, bet labai ilgai vadovavoPaskelbus konkursus paaiškės, ar jie ir toliau galės eiti pareigas, ar ateis už juos geresni", - sakė V.Mazuronis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti