Ilgaplaukiai barzdylos – baikeriai ar vikingai? Ne, kariai!

„Šis klausimas skamba taip, tarsi teirautumeisi apie mūsų seksualinę orientaciją“, – nusikvatojo vienas danų karys, klausęs savo kolegos ir lrytas.lt žurnalisto pokalbio apie Danijos kariuomenėje vyraujantį išvaizdos stilių. Pratybose „Kardo kirtis 2014“ dalyvaujantys Danijos kariškiai iš kitų išsiskiria barzdomis, kai kur plaikstosi ilgi plaukai, iš po atraitotų rankovių šviečia tatuiruotės.

Danijos kariškių išvaizda neatitinka įprastų kariuomenės stereotipų.<br>Lrytas.lt montažas
Danijos kariškių išvaizda neatitinka įprastų kariuomenės stereotipų.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Jun 18, 2014, 11:25 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:59 PM

Kariuomenėje sutikti barzdotų karių nėra įprasta. Jei taip nutinka karinių konfliktų zonoje, beveik galima neabejoti, jog tai yra specialiųjų operacijų pajėgų kariai. Net ir mūsų „Aitvaro“ vyrai, kovoję karščiausiose Afganistano vietose, misijose beveik visi vaikšto su barzdomis. Tačiau grįžę namo jie švariai nusiskuta ir tampa neatpažįstami.

Dvi esminės taisyklės

Daugumoje šalių įprasta, kad kariškių plaukai trumpi, jie būna švariai nusiskutę. Tačiau pratybas „Kardo kirtis 2014“ (ang. Saber Strike) atvykę danai šio kariuomenės stereotipo visiškai neatitinka – čia daugybė barzdotų karių, savo išvaizda primenančių vikingus. Kai kurie nešioja ilgus plaukus, daug jų yra su tatuiruotėmis.

Ar tai įprasta visoje Danijos kariuomenėje? Danijos divizijos 2-osios brigados bataliono kovinės grupės vyr. leitenantui Kristianui Lykkestrandui buvo sunku trumpai apibūdinti tai, kas yra įprasta Danijos kariuomenėje. Tačiau kariškis pripažino, kad jo šalies ginkluotose pajėgose nėra privaloma trumpai kirptis plaukų, nedraudžiama auginti barzdos.

Danijos kariuomenėje kiekvienam leidžiama atrodyti taip, kaip jis nori. Be su viena sąlyga – tai neturi kenkti saugumui. Pavyzdžiui, ilgi plaukai neturi trukdyti užsidėti šalmo, tad juos geriausiai yra susirišti.

„Juk kiekvienas į kariuomenę atėjo iš civilinio gyvenimo. Tad jis ir kariuomenėje jam leidžiama atrodyti taip, kaip jis atrodė prieš tai. Ilgi plaukai, tatuiruotės ar barzdos mūsų kariuomenėje – ne dėl mados. Tai kiekvieno kario individualumo išraiška“,– sakė lrytas.lt pašnekovas. Pats, beje, irgi auginantis barzdą.

K.Lykkestrandas pasakojo, kad Danijos kariuomenėje egzistuoja gana liberalios taisyklės, apibrėžiančios išvaizdą. Kitų šalių kariuomenėse jos žymiai griežtesnės. Pavyzdžiui, kai kurių šalių laivynuose plaukų ilgis matuojamas milimetrais. Tačiau ir Danijos kariuomenėje yra tam tikrų apribojimų.

„Jei auginai barzdą dar prieš ateidamas į kariuomenę, tai viskas gerai. Gali čia barzdą auginti toliau. Bet jei barzdos užsinorėjai jau tarnaudamas, reikia rašyti prašymą, kuriame reikia apibūdinti, kokia ji bus ir pan. Prašymą turi patenkinti vadas. Kita vertus, jei tarnaudamas barzdos neaugini, vaikščioti apšepusiam negalima. Skustis reikia kiekvieną dieną“,– pasakojo Danijos karys.

Į Danijos kariškių išvaizdą dėmesį yra atkreipę ir Lietuvos kareiviai. Vienas jų lrytas.lt žurnalistui tarsi juokais, tarsi rimtai net prasitarė: „Pavydu žiūrint. Jei mes daug kur kariniuose reikaluose pavyzdį imame iš danų, juk ir šioje vietoje būtų galima supaprastinti reikalavimus“.

Apie pratybas „Kardo kirtis“

„Kardo kirtis" – tai kasmetinės Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų Europoje (angl. U. S. Army in Europe, USAREUR) organizuojamos tarptautinės pratybos Baltijos šalyse, vienu metu vykstančios Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Šių pratybų metu Lietuvoje sutelkti didžiausi nuo įstojimo į NATO sąjungininkų pajėgumai.

Iš viso pratybose dalyvauja daugiau nei 4,5 tūkst. karių iš dešimties NATO ir partnerių šalių – Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos ir Suomijos.

Daugiausiai karių treniruojasi Lietuvoje – apie 2,3 tūkst. Daugiausiai jų atvyko iš Danijos – apie tūkstantį. Danijos kariai su savimi atsivežė ir įspūdingą karinę techniką – keturis tankus „Leopard 2 A5“, šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, naujos modifikacijos šarvuočius M113, pėstininkų kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.