Seimo narė prostitučių klientams žada sunkius laikus

Lietuvoje artėja diena, kai už seksą su prostitute bus taikoma baudžiamoji atsakomybė. Jau senai yra svarstoma, kad derėtų bausti ne prostitucija užsiimančias merginas, bet vyrus, kurie už pinigus gauna moters kūną. Tai reiškia, kad bus kriminalizuotas moters kūno pirkimas.

Švedijoje moters pirkimas yra kriminalizuotas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Švedijoje moters pirkimas yra kriminalizuotas.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2014-06-20 20:23, atnaujinta 2018-02-12 15:31

Šią idėją realybe paversti užsibrėžė Seimo narė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Parlamente dvi dienas vyko konferencija apie moterų išnaudojimą prostitucijoje ir seksualinių paslaugų pirkėjo kriminalizavimą.

„Norime kreiptis į Seimą, premjerą, kad mūsų valstybėje būtų kriminalizuojamas moters pirkimas. Nes šiuo metu veikia ir baudžiamasis ir administracinių pažeidimų kodeksas, tačiau mes žinome, kad bylos yra vilkinamos dešimtmečiais. Merginos bijodamos, kad su jomis gali būti susidorota, bijo kalbėti“, – sakė V.V.Margevičienė.

Veža jaunas

Seimo narė pabrėžė, kad prostitucijoje išnaudojamų moterų situacija Lietuvoje – prasta. Į užsienį žmonių prekeiviai veža ir visiškai jaunas mergaites.

„Merginos sako, kad jos išvažiavo pačios savo noru. Tačiau dažnai bijo, kad joms ar jų artimiesiems bus padaryta kažkas blogo, todėl jos priverstos meluoti. Daug merginų išvežtos į Ispaniją – joms pasako, kad važiuos dirbti į barus ar skinti braškes, tačiau nutinka visai kitaip – atimami pasai ir taip toliau“, – kalbėjo V.V.Margevičienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad taip susiklostė, jog mergaitės lytiškai pradeda bręsti labai anksti, todėl nieko neturėtų stebinti istorija, kai dvi penkiolikametės iš Tauragės buvo išvežtos vagiliauti ir kitaip uždarbiauti į Norvegiją. Labiausiai stebino tai, kad mergaitėms išvažiuoti leido jų tėvai.

„Dažnai išvežamos nepilnametės merginos, jos verčiamos vartoti narkotikus. Beje, labai dažnai merginos susitaiko su savo skriaudėjas. Skaičiuojama, kad pasaulyje yra apie 40 mln. moterų, kurios yra įtrauktos į prekybą žmonėmis ir prostituciją“, – pasakojo V.V.Margevičienė.

Švedija visą baudžiamąją atsakomybę prostitutės pirkėjui pradėjo taikyti 1999 metais. Kaip konferencijoje Seime sakė Švedijos ambasadorė, jų visuomenė pripažino, kad prostitucija ir prekyba žmonėmis yra nepriimtina vakarietiškos valstybės gyventojams. Tiesa, ji pabrėžė, kad buvo ir tokių, kurie manė, kad toks įstatymas neduos jokių rezultatų, o prostitucija bus neįveikta.

Nubaudžiama mažokai

Praėjusiais metais policijos pareigūnai nubaudė 294 asmenis už vertimąsi prostitucija. Tik dvylika nubaustų žmonių buvo prostitučių pirkėjai. Su žmonių prekyba ir prieš moterų traukimą į prostituciją dirbančios organizacijos pritaria tam, kad visa atsakomybė tektų sekso pirkėjams.

„Prostituciją sukuria paklausa. Jeigu vyrai nepirktų moterų, prostitucija neegzistuotų, nes moterys paprasčiausiai neparsiduotų. Mes laikomės pozicijos, kad prostitucija yra viena iš smurto prieš moteris forma. Tai yra veiksmas, kurio moteris nenori, jai tai nemalonu ir jai tai nėra priimtina. Jeigu jai nereikėtų pinigų, ji su tuo aktu nesutiktų“, – sakė Lietuvos „Caritas“ projekto „Pagalbos prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ Kauno skyriaus socialinė darbuotoja Jolita Juškevičienė.

Jos nuomone, automatiškai, jeigu moteris nesutinka su seksualiniu aktu, tai yra išprievartavimas. Maža to, moterys patiria smurtą ne tik iš klientų, bet ir sutenerių.

J.Juškevičienė atkreipė dėmesį į paradoksą – jeigu žmogus savo darbovietėje gali atsisakyti ką nors atlikti, nes jam tai nepriimtina, prostitutės to negali. Jeigu moteris teikia seksualines paslaugas už pinigus, įsivaizduojama, kad ji turi daryti viską, kas jai sakoma.

„Ne vieną atvejį tenka išgirsti, kad moteris nesutinka kažko daryti, o tuomet ji yra sumušama. Prostitutė yra beteisė, tiesiog mėsos gabalas, su kuriuo pirkėjas gali daryti ką nori“, – piktinosi J.Juškevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.