Lietuvoje nusileido Amerikos desantininkų pamaina

Šiauliuose nusileido nauja amerikiečių karių pamaina, pakeisianti šiuo metu Lietuvoje dislokuotą JAV sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopą. Desantininkai turėjo su parašiutais nusileisti Rukloje, tačiau prastos oro sąlygos sutrukdė atlikti įspūdingą išsilaipinimą Lietuvoje.

JAV kariai Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
JAV kariai Lietuvoje.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Jun 24, 2014, 6:39 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:23 PM

Nuo balandžio 26 d. mūsų šalyje buvusius JAV karius keičia maždaug 70 desantininkų iš JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados 91-ojo kavalerijos pulko. Du mėnesius Lietuvoje išbuvusi BRAVO kuopa (maždaug 150 karių) grįžta į savo nuolatinės dislokacijos vietą Vičenzoje (Italija).

Amerikiečiai kariai į Lietuvą (taip pat po 150 parašiutininkų į Lenkiją, Latviją ir Estiją) balandžio pabaigoje buvo permesti dėl Rusijos grėsmės, vis didėjant įtampai Ukrainoje. Planuojama, kad JAV kariai, stiprindami regiono saugumą, čia pasiliks iki metų pabaigos, o gal net ir ilgiau.

Į mūsų regioną permesti amerikiečių desantininkai su savimi atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą įrangą ir ginkluotę. Jie įsikūrė Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje ir sėkmingai įsiliejo į visoje Lietuvoje vyksiančias Sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas – gegužės mėnesį dalyvavo pratybose „Juodoji strėlė", birželį dalyvavo didžiausioje po įstojimo į NATO Baltijos šalyse vykusiose tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014", taip pat dalyvavo kituose bendruose mokymuose.

Antradienį Šiauliuose nusileidę JAV parašiutininkai permesti iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Grafenviore (Vokietija). Amerikiečiai ir toliau kartu su Lietuvos kariais treniruosis vykdyti bendras gynybines užduotis. JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados 91-ojo kavalerijos pulko kariai dalyvaus mokymuose Lietuvoje apie tris mėnesius, kol juos pakeis kita karių grupė.

Kad nauja amerikiečių pamaina Lietuvoje netinginiaus, parodė ir jų permetimo į mūsų šalį operacija. Buvo nuspręsta, kad Rukloje desantininkai su visa savo įranga nusileis parašiutais. Tiesa, šuoliams sutrukdė pastaruoju metu Lietuvoje vyraujantys prasti orai. Desantinis orlaivis kelis kartus suko ratus apie Ruklą, tačiau galiausiai buvo nuspręsta, kad vėjas yra per stiprus.

Naujai atvykusiems sąjungininkams Lietuva suteiks visą reikiamą priimančiosios šalies paramą - apgyvendinimą, maitinimą, logistinę pagalbą, kt.

Pajėgos padidintos dėl agresyvių Rusijos veiksmų

Prieš kelis mėnesius Rusijai vykdant atvirą agresiją prieš Ukrainą ir didinant įtampą visame regione, NATO ir JAV savo partneriams Baltijos šalyse bei kitose Rytų Europos valstybėse aiškiai parodė, kad Aljansas grėsmės akivaizdoje pasiruošęs ginti savo nares. Visų pirma buvo sustiprinti NATO oro policijos misijos pajėgumai. Pavasarį misiją vykdę JAV kariškiai prie keturių jau turimų naikintuvų F-15 „Eagle“ atsiuntė dar šešis.

Gegužės 1 d. sustiprintas JAV kariškių pajėgas su keturiais naikintuvais MiG-29 pakeitusiems lenkams į pagalbą atvyko keturi Jungtinės Karalystės naikintuvai „Typhoon“.

Kol Lenkijos naikintuvai, atskridę iš greta Malborko (viduramžiais buvusio Marienburgo) esančios 22-osios taktinės aviacijos bazės, vykdydami NATO oro policijos misiją patruliuos virš Baltijos šalių, juos pavaduoja Lenkijoje nusileidę keturi Prancūzijos karo orlaiviai. Visų pirma tai buvo naikintuvai „Rafale“, dabar juos pakeitė „Mirage“.

Prie šių NATO oro policijos misijos pajėgumų prisidėjo ir Danija. Pirmą kartą istorijoje Emario bazėje Estijoje buvo dislokuotos NATO oro pajėgos. Čia apsistojo keturi Danijos naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“, dar du nuolat budi Danijoje ir esant reikalui yra pasiruošę atskristi į pagalbą.

Į regioną NATO pasiuntė ir kovinių laivų grupę, nuolat dalyvaujančią pratybose Baltijos jūroje.

Be to, JAV į Baltijos šalis taip pat pasiuntė ir 600 patyrusių karių iš amerikiečių 173-iosios oro desanto brigados, dislokuotos Italijoje. Į Lietuvą, Lenkiją, Latviją ir Estiją atvyko po kuopą – 150 karių. Parašiutininkai čia pasiliks iki šių metų pabaigos ar ir dar ilgiau.

Tuo pat metu NATO ir JAV savo pajėgumus didino ir kitose valstybėse partnerėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.