Naujai atvykusių JAV parašiutininkų vadas: naudos bus visiems

Kelis kartus vis kvietęs savo pavaldinius ir raginęs juos susisiekti su prie Ruklos artėjančiu orlaiviu, pulkininkas leitenantas Kyle A. Reedas galiausiai skėstelėjo rankomis: „Vėjas per daug stiprus. Nieko nebus“. JAV karininkas tikėjosi savo karius pasveikinti iš karto, vos tik jie nusileis tiesiai iš dangus ir kojomis palies Lietuvos žemę.

Naujai atvykusių JAV karių vadas plk. ltn. Kyle A. Reedas sako, kad naudos bus visiems - ir lietuviams, ir amerikiečiams.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Naujai atvykusių JAV karių vadas plk. ltn. Kyle A. Reedas sako, kad naudos bus visiems - ir lietuviams, ir amerikiečiams.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Vaitkevičius

Jun 25, 2014, 10:54 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:12 PM

Dėl pastaruoju metu įsivyravusių nepalankių orų planą teko keisti, o pulkininkui leitenantui – laukti, kol jam pavaldūs desantininkai bus atvežti iš Šiaulių, kur, apsukęs kelis ratus virš Jonavos rajono, galiausiai nusileido naują amerikiečių karių pamainą atgabenęs orlaivis.

„Pirmas įspūdis – puiku. Priėmimas puikus, viskas vyksta gerai, laukiame atvykstančių mūsų kuopos. Jų atvykimui viskas paruošta“,- laukdamas savo karių sakė Rukloje su lrytas.lt žurnalistu susitikęs naujos JAV karių pamainos vadas pulkininkas leitenantas Kyle A. Reedas.

Nuo balandžio 26 d. mūsų šalyje buvusius JAV karius antradienį pakeitė maždaug 70 desantininkų iš JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados 91-ojo kavalerijos pulko. Du mėnesius Lietuvoje išbuvusi BRAVO kuopa (maždaug 150 karių) grįžo į savo nuolatinės dislokacijos vietą Vičenzoje (Italija).

Antradienį Šiauliuose nusileidę JAV parašiutininkai permesti iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Grafenviore (Vokietija). Amerikiečiai ir toliau kartu su Lietuvos kariais treniruosis vykdyti bendras gynybines užduotis.

Naudos bus visiems

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotame pėstininkų batalione Rukloje lrytas.lt žurnalistui interviu davęs JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados 91-ojo kavalerijos pulko 1 eskadrilės vadas pulkininkas leitenantas Kyle A. Reedas sakė kol kas dar tiksliai nežinantis, kiek jam pavaldūs kariai išbus Lietuvoje, iki juos pakeis kitas amerikiečių dalinys.

„Pagal planą, mes čia būsime nuo 45 iki 60 dienų. Vėliau mus pakeis kitas mūsų brigados (JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigada – aut. past.) vienetas. Norima, kad čia pabuvotų visų mūsų brigados padalinių kariai. Esame čia tam, kad palaikytume NATO partnerius, kad parodytume jiems JAV paramą. Dalyvausime pratybose, tęsime jau pradėtą ciklą. Šį kartą pas jus atvyko motorizuoto padalinio kariai, kartu su savimi atsigabenome visą reikalingą įrangą ir ginkluotę“, – pasakojo plk. ltn. K.A.Reedas.

173-ąją oro desantininkų brigadą sudaro šeši batalionai – pirmasis ir antrasis pėstininkų, vienas kavalerijos (būtent jo kariai dabar atvyko į Lietuvą), vienas oro artilerijos, vienas specialiųjų pajėgų ir vienas paramos batalionas.

91-ojo kavalerijos pulko pirmosios eskadrilės vadas plk. ltn. K.A.Reedas sako, kad antradienį į Lietuvą atvyko šiek tiek mažesnis skaičius JAV karių, nei buvo prieš tai. Tačiau nepaisant to, amerikiečiai yra pasiruošę rimtiems mokymams ir pratyboms.

„Esame patenkinti ir didžiuojamės būdami jūsų partneriais ir galėdami treniruotis kartu su „Geležinio vilko“ brigados bei kitais Lietuvos kariais. Tikimės patys pasisemti patirties ir pasidalinti savo turima patirtimi su jumis – mūsų NATO sąjungininkais. Galiu jums garantuoti, kad ne tik mes daug naudos suteiksime jūsų kariams, bet ir patys daug ko pasimokysime. O tai mums visiems ateityje padės tapti dar geresniais, dar labiau pagerins mūsų bendradarbiavimą“,– sakė amerikiečių karių vadas.

Turi tarptautinio bendradarbiavimo patirties

Pats plk. ltn. K.A.Reedas gali pasigirti įspūdinga karjera JAV armijoje. Du aukštojo mokslo diplomus turintis karininkas savo karjerą JAV kariuomenėje pradėjo 1995 m. Šiaurės Karolinoje. Tarnavęs įvairiuose daliniuose, perėjęs Iraką ir Afganistaną, karininkas sako, kad ir jo kariai turi gana daug karinės ir tarptautinių pratybų patirties.

„Būtent dabar į Lietuvą atvykę kariai pernai rudenį maždaug mėnesį buvo dislokuoti Lenkijoje. Jie dalyvavo vienose iš didžiausių NATO pratybų „Steadfast Jazz“. Pratybos vyko kiek daugiau nei dvi savaites, tačiau Lenkijoje jie išbuvo apie mėnesį. Tad tarptautinio bendradarbiavimo patirties jie tikrai turi“,– tvirtina vadas.

Naujai atvykusiems sąjungininkams Lietuva suteiks visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – apgyvendinimą, maitinimą, logistinę pagalbą, kt. O patys amerikiečiai jau irgi parodė, kad yra nusiteikę rimtai. Pagal planą, nauja JAV karių pamaina Rukloje turėjo nusileisti parašiutais su visa savo įranga. Desantininkų orlaiviui sukant ratus virš Gaižiūnų poligono paaiškėjo, kad šiam planui trukdo stiprus vėjas. Tad amerikiečiai buvo priversti leistis įprastiniu būdu Aviacijos bazėje Zokniuose greta Šiaulių.

Pajėgos padidintos dėl agresyvių Rusijos veiksmų

Prieš kelis mėnesius Rusijai vykdant atvirą agresiją prieš Ukrainą ir didinant įtampą visame regione, NATO ir JAV savo partneriams Baltijos šalyse bei kitose Rytų Europos valstybėse aiškiai parodė, kad Aljansas grėsmės akivaizdoje pasiruošęs ginti savo nares. Visų pirma buvo sustiprinti NATO oro policijos misijos pajėgumai. Pavasarį misiją vykdę JAV kariškiai prie keturių jau turimų naikintuvų F-15 „Eagle“ atsiuntė dar šešis.

Gegužės 1 d. sustiprintas JAV kariškių pajėgas su keturiais naikintuvais MiG-29 pakeitusiems lenkams į pagalbą atvyko keturi Jungtinės Karalystės naikintuvai „Typhoon“.

Kol Lenkijos naikintuvai, atskridę iš greta Malborko (viduramžiais buvusio Marienburgo) esančios 22-osios taktinės aviacijos bazės, vykdydami NATO oro policijos misiją patruliuoja virš Baltijos šalių, juos pavaduoja Lenkijoje nusileidę keturi Prancūzijos karo orlaiviai. Visų pirma tai buvo naikintuvai „Rafale“, dabar juos pakeitė „Mirage“.

Prie šių NATO oro policijos misijos pajėgumų prisidėjo ir Danija. Pirmą kartą istorijoje Emario bazėje Estijoje buvo dislokuotos NATO oro pajėgos. Čia apsistojo keturi Danijos naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“, dar du nuolat budi Danijoje ir esant reikalui yra pasiruošę atskristi į pagalbą.

Į regioną NATO pasiuntė ir kovinių laivų grupę, nuolat dalyvaujančią pratybose Baltijos jūroje.

Sėkmingai įsiliejo į vykstančius mokymus

Sustiprinus NATO oro policijos misiją, JAV į Baltijos šalis taip pat pasiuntė ir 600 patyrusių karių iš amerikiečių 173-iosios oro desanto brigados, dislokuotos Italijoje. Į Lietuvą, Lenkiją, Latviją ir Estiją atvyko po kuopą – 150 karių.

Dabar šiuos JAV karius keičia kiti. Parašiutininkai čia pasiliks iki šių metų pabaigos ar ir dar ilgiau.

Į mūsų regioną permesti amerikiečių desantininkai su savimi atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą įrangą ir ginkluotę.

Amerikiečiai įsikūrė Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje ir sėkmingai įsiliejo į visoje Lietuvoje vyksiančias Sausumos pajėgų kovinio rengimo pratybas – gegužės mėnesį dalyvavo pratybose „Juodoji strėlė", birželį dalyvavo didžiausioje po įstojimo į NATO Baltijos šalyse vykusiose tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014", taip pat dalyvavo kituose bendruose mokymuose.

Tuo pat metu NATO ir JAV savo pajėgumus didino ir kitose valstybėse partnerėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.