Nuspręsta įslaptinti priešlėktuvinės gynybos sistemos pirkimą

Vyriausybei pateikti dokumentai rodo, kad pirkinys turėtų kainuoti daugiau kaip 30 mln. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 2, 2014, 2:47 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:30 AM

Vyriausybei pateikti dokumentai rodo, kad pirkinys turėtų kainuoti daugiau kaip 30 mln. litų.

„(...) artimojo nuotolio nešiojamajai priešlėktuvinės gynybos sistemai GROM pirkti papildomai iš valstybės biudžeto reikės apie 34,6 mln. litų“, – rašoma Vyriausybei adresuotame Krašto apsaugos ministerijos rašte.

Pasak Vyriausybės pranešimo spaudai, Lenkijoje gaminamos artimojo nuotolio nešiojamosios priešlėktuvinės gynybos sistemos GROM bus perkamos iš papildomai krašto apsaugai šiais metais planuojamų skirti 130 mln. litų.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas yra sakęs, kad GROM sistema Lietuvą turėtų pasiekti šiemet. Projektą ketinama tęsti ir vėlesniais metais.

Nešiojamoji artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinė sistema GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70.

Sistemų GROM mobilumas ir kovinės galimybės gerokai sustiprins Lietuvos kariuomenės padalinių ir objektų apsaugą nuo orlaivių atakų, pažymi Vyriausybė.

Pasak Lietuvos pareigūnų, GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų kovinius orlaivius. Lenkijoje gaminamas ginklas veikia „iššoviau-pamiršau“ (angl. „Fire-and-forget“) principu, ypač mobilus ir paprastas naudoti, jam nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas.

GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km ir aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.

Reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje, Lietuva šiemet išlaidas gynybai ketina padidinti 130 mln. litų. Seimas dėl to turėtų apsispręsti kitą savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.