Maudynių vieta Palangoje – tarsi neįveikiama tvirtovė

Spygliuotoji viela ir stiklo šukės. Tokį kliūčių ruožą prie Palangos pakraštyje esančio vandens telkinio turi įveikti maudynių mėgėjai. Grėsmingas kliūtis jiems stato šio vandens telkinio savininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 10, 2014, 7:22 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:36 AM

Šalia Palangos oro uosto buvusių žvyro karjerų vietoje tyvuliuojantis skaidraus vandens telkinys yra pamėgta kurorto gyventojų maudynių vieta.

Besimaudančiųjų ypač padaugėjo šiomis dienomis, kai pajūrį alina 30 laipsnių kaitra, rašo „Lietuvos rytas".

Labiausiai vilioja vakarinė telkinio dalis, kur įrengtas maždaug 10 metrų ilgio lieptas.

Tačiau čia tyko spąstai – kad maudynių mėgėjai negalėtų užlipti ant liepto, jo dalis yra apraizgyta spygliuotąja viela ir nubarstyta stiklo šukėmis.

Liko įkalinti ant liepto galo

Pirmadienio popietę su draugu išsimaudyti čia atvažiavęs 21-erių palangiškis Ignas Tiškus net išsižiojo ant liepto išvydęs maždaug dviejų metrų ilgio kliūčių ruožą.

Laimei, per jį buvo paklota lenta, tad perėję ja jaunuoliai atsidūrė ant liepto praplatėjimo.

Nusirengę ir pasidėję daiktus jie jau ruošėsi maudytis, kai nuo šlaito atlėkė moteris ir pareiškė, kad tai – privati teritorija, lieptas yra jos ir maudytis čia negalima.

Apie tai esą įspėja prie kranto esantis užrašas.

Jaunuoliams pradėjus ginčytis, moteris čiupo ant spygliuotosios vielos ir šukių gulinčią lentą ir nusinešė namo.

„Likome apstulbę stovėti ant liepto galo, nuo kurio grįžti į krantą basomis neįmanoma: vielos ir stiklo šukių ruožas platus, jo neperšoksi. Nubristi į krantą taip pat negalėjome, nes čia gylis siekia per du metrus, be to, būtume sušlapinę mobiliuosius telefonu“, – pasakojo į savotiškus spąstus patekęs palangiškis.

Už penkis litus – lenta

Vaikinams svarstant, ką daryti, nuo šlaito nešini ta pačia lenta nusileido du berniukai.

Krantą pagaliau pasiekusiems palangiškiams vaikai papasakojo, kad jie pas šeimininkę nuomojasi kambarį, tad ji savo nuomininkams išsimaudyti leidžia: „Tačiau ji labai pyksta, kad čia maudosi svetimi.“

Berniukai įspėjo, kad braidyti šalia liepto pavojinga, – jie į dugne esančias stiklo šukes jau buvo susipjaustę kojas.

Vėliau I.Tiškus sužinojo, kad tą pačią dieną per pietus čia išsimaudyti buvo atvykę penki paaugliai iš Palangos.

Šeimininkei susimokėjus po 5 litus, jiems buvo įteikta lenta, kuria galima uždengti spygliuotąją vielą ir šukes.

Vaikai patyrė smurtą

Gegužę, kai labai staiga atšilo orai, čia įvyko dar vienas incidentas.

Dviračiais prie vandens telkinio atvažiavę vaikai ant kranto paliko drabužius ir tuomet šeimininkų dar „neapsaugotu“ lieptu nuėjo maudytis.

Tai pamačiusi moteris juos išbarė ir pagriebusi jų drabužius bei kuprines įmetė į vandenį. Vandenyje susigraibę savo daiktus peršlapę vaikai sėdo ant dviračių ir patraukė namo.

Tačiau įširdusiems šeimininkams tokio vaikų pažeminimo buvo maža.

Du vienu dviračiu važiuojantys vaikai buvo pasivyti automobiliu ir pravertomis mašinos durelėmis nublokšti ant kelio.

Palangos meras pakraupo

Apie akibrokštą, patirtą prie palangiškių pamėgto vandens telkinio, I.Tiškus žinute socialiniame tinkle informavo Palangos merą Šarūną Vaitkų.

„Pamatęs liepto nuotraukas su spygliuotąja viela ir stiklo šukėmis pasibaisėjau. Tokia liepto „apsauga“ gresia sunkiais žmonių sužalojimais. Jei kas nors prietemoje atvažiuos išsimaudyti, be abejo, lips ant liepto ir susižalos koją“, – stebėjosi ir piktinosi kurorto vadovas. Jis pats jaunystėje ne kartą važiavo maudytis į šį vandens telkinį.

Miesto meras įpareigojo savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių pasidomėti galimu savavaldžiavimu.

I.Tiškaus pranešimas apie pirmadienį įvykusį incidentą sudomino ir Palangos viešąją policiją.

Lieptas įrengtas neteisėtai

Paaiškėjo, kad spygliuotąja viela lieptą nuo žmonių saugo 39 metų Jurgita Žvinklienė.

Moteris pripažino prie liepto prikalusi spygliuotąją vielą, bet gynėsi stiklo šukių čia nebarsčiusi.

„Čia mums keršydami kažkas butelių pridaužė“, – tikino J.Žvinklienė, taip ir nesugebėjusi paaiškinti, kodėl šukėmis nuklotas tik spygliuotosios vielos ruožas.

Vandens telkinys, atsiradęs buvusio žvyro karjero vietoje, yra grąžintas privačion nuosavybėn. Dabar žemės sklypą valdo dešimt asmenų, jie atskirais ruožais yra atsidalinę ir vandens telkinį.

Prieš pusantrų metų prie savo telkinio dalies J.Žvinklienė įsirengė lieptą – jis naudojamas maudynėms, prie jo rišama valtis.

Tačiau paaiškėjo, kad šis inžinerinis įrenginys yra pastatytas negavus savivaldybės leidimo ir yra neteisėtas.

Už tai J.Žvinklienei gresia administracinė atsakomybė. Ji įpareigota nuo liepto skubiai pašalinti visas kliūtis, kurios gali sužaloti žmones.

Tyrimą dėl galimo vandens telkinių pakrantės apsaugos juostos režimo pažeidimo pradėjo ir aplinkosaugininkai.

Tikino bandanti apsiginti

„O kaip man kitaip apsiginti? Nors tai privati teritorija, čia privažiuoja kompanijų, geria, šiukšlina. Užsilipę ant mano liepto bando nuplėšti valtį“, – atvykusiam policijos pareigūnui skundėsi J.Žvinklienė.

Ji neneigė pirmadienį tyčia nuėmusi lentą nuo spygliuotosios vielos – taip norėjusi pamokyti privačios nuosavybės negerbiančius jaunuolius.

Moteris prisipažino pavasario pabaigoje į vandenį sumėčiusi čia besimaudžiusių vaikų daiktus: „Nebėra kantrybės man su jais visais kariauti. Pasakiusi pastabą prisiklausau ir keiksmų, ir grasinimų.“

Jos teigimu, praeiti pro vandens telkinį gali visi, tačiau išsimaudyti privačiame telkinyje galima tik gavus savininko leidimą.

„Jei ateis, mandagiai ir gražiai paprašys, ko gi neleisti“, – sakė J.Žvinklienė, neigianti, kad už maudynes iš žmonių ima pinigus.

Tačiau apie savininko leidimą išsimaudyti privačiame telkinyje nieko nebuvo girdėjusi Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Palangos miesto agentūros vedėja Ramunė Lukaševičienė: „Prie privataus vandens telkinio žmonės netrukdomai gali ne tik prieiti, bet ir išsimaudyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.