Lietuvos futbolo aistruoliai nusipelnė daugiau

Futbolo medaus mėnuo pasiekė kulminaciją. Nuostabi šventė iš Brazilijos nepaliko abejingų ir Lietuvoje. Futbolo aistruoliai vieningai sutaria, kad tai vienas įsimintiniausių pasaulio čempionatų. Pasaulio futbolo čempionatą jau įprastai transliuoja nacionalinis transliuotojas LRT televizija. Aptarinėjami ne tik žaidėjai, rezultatai ar teisėjų darbas. Dar niekada anksčiau viešoje erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose, taip nebuvo pliekiami Lietuvos komentatoriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Nalivaika

2014-07-11 11:20, atnaujinta 2018-02-12 01:44

Prieš ketverius metus LRT rodė mažiau pasaulio futbolo čempionato rungtynių (nes dalį rungtynių transliavo LNK), bet tuomet komentatoriai buvo šeši ir beveik visada komentuodavo kartu su ekspertais.

Šįkart visi mačai transliuojami per vieną kanalą, tad, regis, komentatorių turėtų būti, jei ne daugiau, tai tikrai ne mažiau.

Keista, bet įvyko priešingai. Beveik visus mačus Nerijus Kesminas ir Tautvydas Meškonis komentuoja po vieną. Laikai keičiasi, pasaulis juda į priekį, o žiūrovas Lietuvoje gauna tai, ką gaudavo prieš 20 metų. Ar tikrai Lietuvos futbolo aistruoliai nenusipelno daugiau?

Stipriausios pasaulio futbolo lygos savininkai anglai rungtynes komentuoja dviese. Vienas komentatorius seka žaidimą ir pasakoja, kas vyksta aikštėje, o kitas „nuspalvina vaizdą“ eksperto pastebėjimais. Taip pat BBC ir iTV žiūrovai gali mėgautis vaizdais iš stadiono dar gerokai prieš rungtynių pradžią. Laukdami dvikovų aistruoliai išvysta į stadioną atvykstančius komandų žaidėjus, jų apšilimą ir tuo pat metu girdi būsimų rungtynių analizę iš geriausių pasaulio futbolininkų (Fabio Canavaro, Thiery Henry, Juninho, Rio Ferdinando ir kt.).

Įdomų variantą pasirinko Rusijos transliuotojas. Likus valandai iki mačo dirba „apšildantis” komentatorius, kuris pasakoja žiūrovams įvairias rinktinių istorijas, žaidėjų biografijas, pateikia tarpusavio susitikimų istoriją, įdomiausią statistiką ir pan. Prasidėjus rungtynėms, kalbėjimą iš jo perima pagrindinis komentatorius ir kalba tik apie tai, kas vyksta aikštėje.

Žinau, kad surasti gerai kalbančių specialistų Lietuvoje yra labai sunku, ir tokių analizių galbūt kaip britai nepadarysi, bet, kita vertus, turime pavyzdį, kaip prieš ketverius metus pasaulio čempionato metu laidas rengė Martynas Starkus. Jis puikiai užpildydavo pauzes tarp rungtynių, pvz., pasikviesdamas į svečius Andrių Mamontovą, kuris prieš Šiaurės Korėjos rungtynes įdomiai papasakojo apie pačią šalį.

Rungtynių komentavimas panašus į meną, kuris vieniems patinka vienoks, o kitiems kitoks. Bet vienas universalus dalykas turėtų būti taikomas visiems komentatoriams – emocija, kuri parodo, ar tikrai komentatoriui rūpi tai, ką jis daro. Juk tokia futbolo šventė vyksta tik kartą per ketverius metus. Žiūrovo neapgausi, jei neįdėsi širdies į savo darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.